בדרך לכותל

לאהוב כמו חבקו"ק

בוקר צח של שבת קיצית. השמש אך זורחת ושולחת קרן אור ראשונה שצובעת את ירושלים בזהב. ברחבת הכותל, המחולקת לחצרות בית ה', שקועים יהודים בתפילת הודיה על שזכו לחזות בנועם זיו השכינה לא באומן ולא בניו יורק אלא כאן בלב ירושלים. אני הקטן מודה לה' על הזכות המיוחדת לשפוך שיחי קרוב ממש לקודש הקודשים, להתברך כאן בברכת כוהנים ולפגוש יהודים יקרים ואהובים.
כזה הוא הרב שמואל מורנו יבדל"א. הרב שמואל הוא אחיו של הק' עמנואל מורנו הי"ד. אף שהפעולה הסודית שבה נהרג עמנואל התרחשה לפני שנים רבות, את תמונתו של עמנואל הי"ד אסור לחשוף עד היום שמא יתגלו פעולות הגבורה העלומות שהוביל באומץ ובתושייה עם חבריו הלוחמים במסירות נפש והקרבה עצמית. 

הדמיון הפרוע ביותר לא יכול לתאר את הפעולות והקרבות האלו שמתרחשים יום-יום מתחת לרדאר, רוויי יצירתיות ותעוזה. פעולות צבאיות וביטחוניות שהן הצלת חיים לאומה ולארצנו היקרה.
כדי לשפוך מעט אור על הדמות המופלאה הזו, שתיחרט לנצח על לוח התקומה של עמנו, כדאי להתבונן ברב שמואל מורנו, שכולו אומר שמחה, ענווה, חסד ומסירות נפש אין-סופית. אני פוגש את הרב שמואל בתפילה בכותל ומסכם איתו להיפגש באירוע הקרוב של קרן אביה במוצ"ש ניצבים-וילך בהר הזיתים. אירוע סליחות עם החזן ישראל פרנס במצפה רחבעם. מעמד מרגש שמיועד לחזק ולהמשיך את הנוכחות היהודית והאחיזה בהר הזיתים.
הרב שמואל יוצא מביתו במזרח ירושלים, לכל מי שזקוק למילה חמה, נותן שיעור, מספר סיפור, מחזק ומעודד, מקרב יהודים באהבה בלי הטפה וללא מגמה של 'החזרה בתשובה'. מיטיב בניגון עם הגיטרה הצמודה, מפליא בשירים שמשמחים להפליא כל נפש שוקקה.
את הרב שמואל אני מכיר בהיותנו חברים פעילים בקבוצת החבקו"קים שלנו – חסידי חב"ד, ברסלב, קוק וקרליבך. הרב שמואל מייצג בעיניי את הדמות החבקו"קית האולטימטיבית: מקפיד להתמיד ולשמח כל השבוע ובערבי שבתות חולים בבתי חולים, הקורונה לא מפחידה אותו. הוא גר עם משפחתו בעיר דוד, ומשם הוא יוצא למשימותיו בחיוניות מופלאה, בכוחות שנובעים ממעיין של אהבה בלב חפץ ובהתמדה אין קץ, והכל מתחת לרדאר.
הרב שמואל עושה הכול בקצב מסחרר, בהתנדבות מלאה, שלא על מנת לקבל פרס, בענווה טבעית ובצניעות מיוחדת. מה שאני מנסה לתאר כאן במילים לא ניתן לתיאור. חייבים לראות כדי להבין. בסגנון כזה של מסירות וענווה פעל אחיו עמנואל הי"ד. עמנואל אומנם פעל במישורים אחרים, אך את הכול עשה בענווה.
כל המשפחה היקרה והמופלאה הזו חדורת שליחות ושאיפה לאותה מטרה: לחזק את עם ישראל ואת תורת ישראל ללא הפסקה. כאמור, הרב שמואל הוא אחד מקבוצת החבקו"קים שמתניע במסירות הצדיק הנסתר ערן רולס, בעל ה'כיפה השקופה', ומסייע בידו ידידנו המשותף אורי שכטר, איש חסד מיוחד, ואיתם עוד קבוצה גדולה ומופלאה של אנשי חסד. בקבוצת הוואטסאפ של החבקו"קים מעלים באופן רצוף משימות סיוע והצלה לפרט ולכלל. בתוך דקות נמצא תמיד התורם או המתנדב שמציע לפתור את הבעיה או לסייע, והכול ללא תמורה.
לדוגמה: סיוע למישהי שזקוקה לריהוט כי נזרקה מהבית או למישהו שזקוק לתרופה מצילת חיים או להסעה לרופא או לטיפול דחוף. זוג שזקוק למשמחים לחתונה או לכל סיוע אחר.
חלק מהחברים מפעילים ארגוני התנדבות גדולים במגוון תחומים, כמו ידידיי מאיר בלוך, משה בוקובזה ועוד. הלב מתרחב כשרואים את גודל החסד שיש ב"ה בעם שלנו.
אמחיש לכם בקצרה איך זה עובד: בתחילת הקורונה ארגנתי ב'קרן אביה' חבילות שי רבות ועשירות למשפחות בבידוד. פניתי לקבוצה בבקשה למתנדבים שיחברו למתנדבי קרן אביה בהפצת החבילות, שכללו ספרים, משחקים, מזון, ממתקים, עציצים ועוד. לשמחתי הרבה הרים את הכפפה מייד, כדרכו, מאיר בלוך, החבקו"ק החסידי הוותיק מנתניה, ידיד אמת, הגיע ל'בית של אביה' בירושלים עם המשאית של הארגון שלו, 'הכל מהלב', מלווה בקבוצת מתנדבים חייכנים ומסבירי פנים, חדורי רצון לסייע, נכונים לעמוד במשימה ללא שום הגבלה. כולם היו מצוידים במסכות ובכפפות כדי להגיע לבתי המבודדים והחולים ולשמח אותם בחבילות תוך כדי שירה, ניגונים וריקודים. המשובים והתגובות המרגשות שקיבלנו מהמשפחות היקרות חיזקו אותנו להמשיך במבצע ולהוסיף עוד ועוד משלוחים לחיילים בבידוד ולמשפחות שנדבקו בנגיף.
כל אתגר בקבוצת החבקו"קים מתקבל בשמחה ונענה ברצון ובחתירה להתמודד עם כל משימה, למצוא פתרון בסייעתא דשמיא מתוך לב ענקי מלא באהבת ישראל, ללא שהות, בענווה גדולה ובהתנדבות מלאה. מגוון האנשים והפריסה הארצית יוצרים צבא גדול שמקיף עולם שלם של מגויסים לחסדים. והכי חשוב, בלי לתת תחושה שהם עושים טובה למישהו, אלא הכול כזכות ובזכות. כבר אמרתי שאי אפשר לתאר את עולם החסד הזה במילים, וזה קורה רק בעם ישראל ומתעצם דווקא בעיתות מאתגרות.

עוד במדור זה

״מה יהיה עם הדור הזה?...״

״מה יהיה עם הדור הזה?...״

ר׳ אריה בינה, ראש ישיבת ׳נתיב מאיר׳ ומייסד ישיבות הסדר…
חינוך ל׳דמוקרטיה׳? ב...בית המדרש!

חינוך ל׳דמוקרטיה׳? ב...בית המדרש!

זכיתי כמה פעמים לקבל עצות והדרכות הלכתיות מהדיין החיפאי הרב…
סיפורים ששמעתי

סיפורים ששמעתי

01 סיפר לי ר׳ מאיר הכהן סינגר: ״גדלתי בארה״ב בתקופה…
על הרב שג"ר – 15 שנים לפטירתו

על הרב שג"ר – 15 שנים לפטירתו

ישבתי כבחור בבית המדרש של ישיבת 'קבר יוסף' בשכם ולמדתי…
הרב שמחה הכהן קוק זצ"ל

הרב שמחה הכהן קוק זצ"ל

01לפני כמה שנים סיפר לי ד״ר ישראל קוגן, קרדיולוג ואיש…
יניח למקדש את אבן הפינה

יניח למקדש את אבן הפינה

01״את אחד המשוריינים שאתה רואה בצידי הדרך לירושלים – אני…
פוסקים ללא אג׳נדה

פוסקים ללא אג׳נדה

״אבל הרב הזה הוא…חרדי״.מיהו הפוסק שעודד ׳חרדים׳ שלא לגור בשכונות…
מ״עיר החסידות״ תל אביב

מ״עיר החסידות״ תל אביב

סיפר לי הרב ישעיהו הדרי זצ״ל על ניצני רעיון ישיבות…
האם עשיתי רע בכך שבירכתי חייל?

האם עשיתי רע בכך שבירכתי חייל?

אחרי תפילת יזכור לחללי צה״ל, בשביעי של פסח, ניגש אלי…
הקב״ה בוחר ב״תל-אביביים״ שלו

הקב״ה בוחר ב״תל-אביביים״ שלו

שמעתי ממו״ר בעל ״נתיבי ישורון״ שליט״א: פעם דרש מורי חמי…
איך לא יעזבו הילדים את הדרך?

איך לא יעזבו הילדים את הדרך?

סיפר לי איש החסד צביקה הלוי יונגרייז: גדלתי במושב הזורעים…
מה קצר יותר מבו״ה?

מה קצר יותר מבו״ה?

השבוע שאלו אותי תלמידי אם הייתי אצל ר׳ חיים קנייבסקי.…
לא סוגרים את הבריח

לא סוגרים את הבריח

המשפט החזק שתפס אותי השבוע בסיפורים על ר׳ חיים קנייבסקי,…
הוראת הרב: שלא יעבור לבית ספר דתי

הוראת הרב: שלא יעבור לבית ספר דתי

משפחה חזרה בתשובה. אחד הילדים, בכיתה ה׳, השקיע הרבה בהשלמת…
מי מתעניין בצרות שלך

מי מתעניין בצרות שלך

סיפרה לי מישהי מזכרונות ילדותה: ׳בחוה״מ הראשון אחרי שעלינו לארץ,…
הרב יחליט או הורי הכלה

הרב יחליט או הורי הכלה

מממשיכי מסורת הפסיקה של הרב קוק, והפוסקים הירושלמיים האחרים [כר׳…