"אמא, למה דוד חיים לא מגיע יותר לשבת?" שואלת מיכל על דודה האהוב שנפטר מסרטן. "אבא, מה זה 'לצאת מהארון'?" תוהה יונתן בן ה-10 אחרי ששמע את המושג מחבר. רגעים כאלה מעמידים אותנו, ההורים, במבחן – האם נתחמק? נגמגם? או אולי נמצא את הדרך הנכונה להסביר?
הנה עשרה כללים שיעזרו לכם לנהל בקלות ובנעימות שיחות על נושאים רגישים עם ילדיכם:
1. ‡˙Ì ÓÒ‚ÏÈÌ!
אנחנו מאמינים שאלוקים העניק לנו דווקא את הילדים הספציפיים האלו כי הוא חושב שאנחנו ההורים הנכונים ביותר עבורם. וגם בדור מאתגר של חשיפה מוגזמת ותפיסות עולם מבלבלות – בידינו היכולת להדריך אותם ולהיות הכתובת לשאלותיהם.
2. ‡ÈÔ Â˘‡ ˘‰Â‡ ˇ·Â ·È‰„Â˙
התורה שלנו היא תורת חיים ואינה מתחמקת מאף נושא. כבר בספר בראשית אנו פוגשים סיפורים על קנאת אחים עד לכדי רצח, אלימות במשפחה, פיתוי, אונס ועוד. מה המסר? כשניגשים אל הנושא מתוך יראת שמים וגישה עניינית – אפשר וצריך לדבר על ה-כ-ל.
3. ‰ÈÏ„ÈÌ Ù˘ÂËÈÌ, ‡Á ÓÒ·ÎÈÌ
"אבא, איך התינוקי נכנס לבטן של אמא?" שאלה ילדה בת 5 את אביה באמצע ארוחת ערב. הוא הסמיק והתחיל להתבלבל, אבל היא פשוט הייתה סקרנית. כדאי לדעת: לעיתים קרובות המבוכה והחששות הם שלנו, המבוגרים. כי בראש שלנו לכל נושא מתלווים לפעמים מטענים מורכבים ובעיתיים, בגלל דברים שנחשפנו אליהם לאורך חיינו. הילדים, לעומת זאת, שואלים מתוך תמימות וסקרנות טבעית. אם ניגש אליהם חזרה באופן הזה – נגלה שהמשימה קלה הרבה יותר.
חשוב לזכור: לא תמיד הילדים יבואו לשאול בעצמם. לפעמים עלינו ליזום את השיחה, במיוחד כשאנחנו יודעים שהם נחשפים לנושאים מורכבים דרך חברים או מדיה. עדיף שהם ישמעו מאיתנו הסבר מותאם ורגיש, מאשר יקבלו מידע לא מדויק או לא מותאם לגילם ממקורות אחרים.
4. ω˙‡ÈÌ Ï‚ÈÏ ÂÏ˘Ù‰
ההסבר על אותו נושא יהיה שונה לגמרי לילד בן 6 ולנער בן 13. חשוב להשתמש במילים שהילד מכיר ומבין, ולהימנע ממושגים מופשטים מדי. למשל, כשמסבירים לילד צעיר על מוות, אפשר לומר: 'הגוף הפסיק לעבוד, אבל הנשמה – שזה החלק המיוחד שבתוכנו שאי אפשר לראות – ממשיכה לחיות בגן עדן. כל הזכרונות היפים והאהבה שלנו אליו נשארים איתנו תמיד, והוא נמצא במקום טוב עם ה'".
5. ‰˙ÊÓÂÔ Â‰‡ÂÂȯ‰ Á˘Â·ÈÌ Ï‡ ÙÁÂ˙ Ó‰ÓÈÏÈÌ
התזמון והאווירה חשובים לא פחות מהמילים. ילדים נוטים לשאול שאלות מאתגרות דווקא ברגעים הכי פחות מתאימים – באמצע סעודת שבת משפחתית, כשממהרים לגן, או בתור בסופר. במקרים כאלה אפשר לומר: 'זו שאלה מצוינת וחשובה! בוא נדבר על זה בנחת כשנגיע הביתה'. מלבד זמן רגוע כדאי לבחור גם מקום נעים – אולי בחדר של הילד או בטיול משותף. כשההורה רגוע ומחייך, גם נושאים מורכבים הופכים פחות מאיימים. כשההורה משדר לחץ ומתח – זה מקרין גם על הילד. הקטנים האלו יודעים לקרוא אותנו מצוין.
6. Ï„·¯ ··‰È¯Â˙, ·ÏÈ ß‰‰Â‡ß Â߉ʉß
"סבא חלה במחלה קשה". למה לא לומר 'סרטן'? דעו שכשאנחנו מתחמקים משמות מפורשים וכל הזמן רומזים על 'ההוא שאין לנקוב בשמו', אנחנו משדרים לילדים פחד. כביכול הנושא כל כך מאיים עלינו שאנחנו אפילו לא מסוגלים להוציא מהפה את השם שלו. עדיף לדבר בשפה ברורה ומדויקת ש'קוראת לילד בשמו' ומסתכלת לנושא בעיניים. הכנות הזו מאפשרת להתמודד טוב יותר ולא מייצרת עוד חששות ופחדים.
7. Ù˘ÂË ÂÏÚÈÈÔ
כשהילד שמע מחבר שהוריו מתגרשים זה הזמן להסביר בפשטות: 'לפעמים קורה שהורים מבינים שהם לא מצליחים להסתדר ביחד, ולכן הם מחליטים לגור בנפרד. זה מאוד עצוב, במיוחד לילדים. אבל חשוב לדעת שני דברים: ראשית, גם כשהורים נפרדים, הם תמיד נשארים אבא ואמא של הילדים שלהם ותמיד אוהבים אותם. שנית, אתה יודע שאני ואמא אוהבים מאוד אחד את השני ובעזרת ה' נהיה תמיד ביחד. חשוב שנדע להיות רגישים ותומכים בחבר שלנו שעובר את זה'.
8. ˙ÓÈ„ ‡Ù˘¯ Ï˙˜Ô
"מתוק, זוכר ששאלת אותי אתמול על…? חשבתי על זה עוד, ורציתי להסביר קצת אחרת…". הורים יקרים: זה בסדר. מותר להודות שלא הסברנו מספיק טוב, ולנסות שוב. אדרבה, הילדים יעריכו את העובדה שאנחנו ממשיכים לחשוב על השאלות שלהם ומרגישים אחריות לדייק את המסרים שלנו.
9. ʉ ˜Ï ÈÂ˙¯ ÓÓ‰ ˘Á¢·ÈÌ
"פחדתי לדבר עם הילדים על הפיגוע", סיפרה לי אם במפגש הורים, "אבל כשעשיתי את זה, הופתעתי כמה טבעית וזורמת הייתה השיחה". רוב ההורים מגלים שהחשש היה גדול בהרבה מהקושי האמיתי, ואחרי הביצוע הם רק מצטערים שלא עשו זאת מזמן.
10. ω˙ÙÏÏ ÏÙÈ
"ה' שפתי תפתח" – תפילה קצרה לפני שיחה חשובה יכולה לחזק ולתת כוחות ותבונה לומר את המילים הנכונות.
מעל הכל, זכרו – השיחות האלו אינן רק 'משימה' שצריך לבצע, אלא הזדמנות יקרה לחיזוק הקשר עם ילדינו. כשילד יודע שאפשר לדבר עם ההורים על הכול והם אינם מפחדים להתמודד גם עם נושאים רגישים, הוא יבוא אליהם גם בהמשך כשיהיו לו קשיים, נפילות או שאלות מורכבות יותר. כך נבנה בסיס של אמון ופתיחות שילווה אותנו לאורך כל הדרך. ■