התישבות

לשמר את האש שנוצרה בלבבות

השתלשלות האירועים כבר כמעט קבועה וידועה מראש: בכל רצח או פינוי, אלפי בני נוער ומבוגרים מתמלאים ברוח של ציונות ואהבת הארץ, ויורדים לשטח להיאבק בגופם כנגד הפינוי או הרצח הבא. כמה שבועות לאחר מכן האש שבערה בלבבות האנשים - יורדת, והרוח שיכלה להביא לשינוי משמעותי במערכה על ארץ ישראל, לצערנו דועכת לאיטה.

אנשים באים לחזק את חומש
אלישע ירד

01
בסוף השבוע שעבר צעדנו יחד עם רבבות יהודים אל עבר הישוב חומש. כאחד שגורש בילדותו מהישוב שאנור, לא יכולתי שלא להתרגש אל מול המראה של כבישי צפון השומרון שהתרגלו לפנים ערביות – מלאים ברבבות יהודים מכל רחבי הארץ שצועדים בנחישות בגשם ובקור, מעפילים מעלה אל ההר.
קציני הצבא והמשטרה שעד שעות בודדות לפני כן ניסו למנוע את הצעדה, הבינו שמול עוצמות כאלו של אהבת הארץ שפיעמו במשתתפי הצעדה אין כל כך מה לעשות, ונאלצו לחזות במו עיניהם במפגן התמיכה האדיר שביטא עם ישראל ברגליו.
אך למרות הכל היה משהו שצרם לי.
דווקא ההיענות המדהימה של עם ישראל הדגישה עוד יותר את חוסר הפעילות במערכה על יהודה ושומרון בימים של שגרה.
הדבר גרם לי להרהר מה זה אומר עלינו כעם שאנחנו נזכרים להתעורר בכל פעם רק אחרי פיגוע רצחני או כשחרב הגירוש מונפת מעל ישוב ותיק.
בשניהם בדרך כלל זה כבר מאוחר מדי…
02
השתלשלות האירועים כבר כמעט קבועה וידועה מראש: בכל רצח או פינוי, אלפי בני נוער ומבוגרים מתמלאים ברוח של ציונות ואהבת הארץ, ויורדים לשטח להיאבק בגופם כנגד הפינוי או הרצח הבא. כמה שבועות לאחר מכן האש שבערה בלבבות האנשים – יורדת, והרוח שיכלה להביא לשינוי משמעותי במערכה על ארץ ישראל, לצערנו דועכת לאיטה.
ובכל זאת, אצלי לפחות, ההרגשה באירוע האחרון הייתה שהפעם האירוע שונה ועוצמתי הרבה יותר. כמות האנשים שלא נראתה כמעט באף אירוע של נאמני ארץ ישראל בעשור האחרון, הנחישות והאמונה בצדקת הדרך שהייתה מנת חלקם של האלפים שצעדו לחומש, היו מרשימים במיוחד ועוררו אצלי תקווה שאולי, רק אולי, נצליח הפעם לשמר את האש בלבבות ולרתום אותה למאבק הכללי שמתנהל במלוא עוזו ביהודה ושומרון.
הנטייה שלנו כעם להתעורר רק אחרי אירוע מטלטל – טבעית ומובנת, אך לעולם לא נצליח לנצח במערכה באמצעות מלחמת מאסף. כדי לנצח במערכה שמתנהלת מול הרשות הפלסטינית על עתיד יהודה ושומרון, דרושים מהלכי התיישבות יזומים ומאורגנים של הקמת נקודות התיישבות חדשות, פריצת דרכים אסטרטגיות, הקמת חקלאות עניפה במרחב הפתוח ויצירת רצפי התיישבות.
03
חשוב להבין, לא מדובר כאן בעוד מאבק נקודתי כזה או אחר, עתיד יהודה ושומרון נמצא כעת על כף המאזניים: האם תוכנית סלאם פיאד להשתלטות ובניה ערבית בכל שטחי יהודה ושומרון עד שנת 2030 – תיבלם, או שחלילה תצליח במזימתה ומדינת טרור תקום בלב הארץ כשהיא חונקת את הישובים הקיימים.
כדי לנצח במערכה הכוללת – האלפים שנהרו בחומש השבוע למפגן תמיכה מרשים אך חד פעמי, צריכים להתגייס ולקחת על שכמם חלק במאבק על עתיד יהודה ושומרון.
המאבק על המשך הנוכחות היהודית בחומש יסתיים בעז"ה בניצחון בתוך כמה חודשים וישיבת חומש המסורה רק תגדל ותצמח בעקבות הפיגוע הקשה, אך שאר המרחבים עדיין יישארו שוממים מיהודים ותחת סכנת השתלטות ערבית.
לא מצופה מכל אחד לעזוב מחר את מקום מגוריו ולשנות לחלוטין את אורחות חייו, אך אם כל אחד יקח על עצמו להגיע להתנדב כמה שעות בשבוע באחת הגבעות, לעזור בציוד לוגיסטי או לתמוך באופן כספי מרחוק בפעילים בשטח – נצליח בעז"ה לנצח במלחמה על הארץ. ■
לתגובות: ‏‪e0587310312@gmail.com‬‏

לא אשכח איך באחד מהפינויים שהתרחשו במהלך נסיונות העלייה חזרה לישוב שאנור לפני כ-6 שנים, יהודה פשוט נאחז באחד העמודים ולא הסכים להתפנות מהמקום.
השוטרים החלו לתקוף אותו באגרופים ובעיטות ומשזה לא עזר התיזו על פניו מיכל שלם של גז פלפל.
בכל הזמן הזה יהודה ישב וסבל אך לא הסכים להתפנות מהמקום ברגליו, ורק זעק מלבו לעבר השוטרים, "איך אתם מעיזים לפגוע ככה בארץ ישראל?!"
מסירות הנפש והארת הפנים של יהודה תהיה נר לרגלינו.
יהי זכרו ברוך!

יהודה הי״ד בפינוי משא-נור

יהודה הי״ד בפינוי משא-נור

עוד במדור זה

כתיבה וחתימה (טובה)

כתיבה וחתימה (טובה)

לומדי הדף היומי ובכלל תלמידי חכמי ישראל, למדו כי ישנה מחלוקת עקרונית במסכת גיטין האם הכתיבה כרתי (לשמה), כלומר האם הגט אמור להיות כתוב לשמה של האישה או שמא רק החתימה של העדים אמורה להיות דווקא לשמה של האישה, או שמא עדי מסירה כרתי, דהיינו מסירת הגט היא שצריכה להיות לשמה (דעת התנא רבי מאיר).
הגמרא במסכת גיטין בדף כג עמוד א דנה בעניין זה, ושואלת הכיצד נסביר את דעת רבי מאיר שאמר כי עדי חתימה בלבד צריכים לחתום לשמה ולא לכתוב את הגט לשמה של האישה, ומסבירה הגמרא שאכן, הכתיבה צריכה להיות לשמה, ורבי מאיר התכוון ששמה של האישה בלבד צריך להיכתב עבור האישה הספציפית הזו.
עד כאן למדנות תלמודית.
בימים אלו אנו מברכים איש את רעהו בכתיבה ובחתימה טובה, נשאלת השאלה מה העיקר – האם הכתיבה (כמו שראינו למשל במסכת גיטין לעיל) או דווקא החתימה, שכן אנו יודעים למשל שחוזה שלא נחתם על ידי הצדדים אינו מחייב אותם. החשיבות מתרחבת אף לעניין חשיבות הימים הנוראים – האם בראש השנה יכתבון זה העיקר, או שמא בצום יום כיפור יחתמון חשוב בשל היותו מועד החתימה?
במסכת ראש השנה בדף טז מסבירה הגמרא ואומרת "הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם ביום הכיפורים דברי ר' מאיר, ר' יהודה אומר הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם כל אחד ואחד בזמנו, בפסח על התבואה, בעצרת על פירות האילן, בחג נידונין על המים ואדם נדון בראש השנה וגזר דין שלו נחתם ביום הכיפורים". הגמרא אם כן מחלקת בין כתיבה לחתימה, ומלשונה משתמע שהכתיבה היא הליך הדין, הדיון הענייני שבו ניתן לשנות לטובה או לרעה את פסק הדין אשר ייחתם בסופו של דבר במועד ה'שרירותי' שבו נחתמים ברואיו של הקב"ה.
אלא שהגמרא קוראת ליום הכיפורים 'גמר דין', בשונה מיום החתימה, המועד הטכני שבו נחתם דינו של האדם.
מה אם כן חשוב יותר – יום הכיפורים או ראש השנה? כתיבת הדין שבה ניתן להשפיע על הדיין היושב בדין, או שמא יום הכיפורים חמור הוא שבו נחתמים ברואיו של מלך מלכי המלכים?
כאשר דיין חותם את הדין נעשה טקס, טקסיות החתימה מחייבת את כיבוד המעמד המלכותי המחייב. האדם היודע שביום זה נחתם גזר דינו צריך לנהוג בהתאם. מאידך, בראש השנה, כתיבת האדם היא בהתאם למצוותיו ולתפילותיו כפי שהיו עד לראש השנה ובמהלכו – מאכל, משתה, לימוד ותפילה.
למשל, חוק הירושה מכיר בצוואה בכתב יד, דהיינו הרשומה כולה בכתב ידו של המצווה. צוואה שכזו חייבת להיות בנוסף חתומה על ידו. לחתימה יש אקט מחייב. הכתיבה מעידה על הרצון של המצווה, והחתימה מעידה על גמירות הדעת.
אולם, צוואה בעל פה (למשל כאשר מדובר באדם גוסס 'שכיב מרע'), תהא תקפה כמובן ללא חתימת המצווה, אלא רק על פי עדותם של שני עדים המאשרים את דברי המצווה שנאמרו על פה.
מכאן, לעיתים לחתימה יש תוקף ולעיתים אינה משמעותית כלל. וכן כתב ידו של האדם חשוב כמו חתימה, ולעיתים דבריו שנאמרו בעל פה חשובים יותר מהחתימה עצמה.
גם חוק חתימה אלקטרונית התשס"א 2001 ביטל למעשה את החתימה המסורתית, והפך אותה למעין קובץ מאפיין של האדם המאשר את המסמך האלקטרוני שעליו הוא חותם אלקטרונית.
תפילות הימים הנוראים מלמדות אותנו כי חסדיו של הבורא עם ברואיו לא עברו 'שדרוג', ושעדיין הטקסיות בחתימה קיימת. טקסיות זו מאפשרת לנו לנצל את המעמד לקבלת זכויות רבות ככל הניתן בין כסה לעשור ובעשור עצמו, הוא יום החתימה.
כתיבה וחתימה טובה לכל בית ישראל. ■

מנקים אשליות לפסח

מנקים אשליות לפסח

פסח מתקרב אלינו בצעדי ענק, וביחד איתו כל נשות ישראל…
״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

בליל יום שני האחרון, נר שמיני של חנוכה, ניצחו אראלים…
את המציאות הזאת צריך לשנות

את המציאות הזאת צריך לשנות

ההסכמים הקואליציוניים הולכים ונסגרים, והממשלה צפויה לקום בעוד פחות משבועיים,…
"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

בהילולת ל"ג בעומר בקבר רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון…
״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

אמנון ודניאלה וייס הם זוג מוכר – בשומרון בפרט וברחבי…
נשות החיל

נשות החיל

כולנו נחשפנו לתמונת ׳נשות הקואליציה׳, שזכתה לפרסום רב בשל העובדה…
ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

לרוב, את יהודה ושומרון אנחנו מזכירים בעניין תשתיות לקויות או…
הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

ברחבי העולם וגם כאן בישראל נרשמת התרגשות רבה לקראת מונדיאל…
״רבותיי, יש פה הפקרות״

״רבותיי, יש פה הפקרות״

במוצאי השבת האחרונה אירע פיגוע קשה בחברון שבו נרצח יהודי…
הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

״אללה אסלאם״, ״איום דאעש״, ״היג’רה״, "דאעש: הדור הבא", "וידויים מדאע"ש",…
חלב פרווה אמיתי

חלב פרווה אמיתי

תעשיית המזון בעולם עומדת להשתנות בשנים הקרובות. זו לא שאלה…
אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

הרב אברהם אלקנה כהנא שפירא זצ״ל, המוכר כ׳רב אברום׳, העמיד…
"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

״הפעם הראשונה שבה שמרתי את יום כיפור וצמתי הייתה בגיל…
גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

לקראת ראש השנה אנשים נוהגים לקבל על עצמם החלטות טובות,…
שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

הממלכה המאוחדת של בריטניה הרכינה ראשה בשבוע שעבר, עת נודע…