הרב קוק

מה קצר יותר מבו״ה?

ספר פתוח לאור הנר

השבוע שאלו אותי תלמידי אם הייתי אצל ר׳ חיים קנייבסקי. מי מעיז בימים אלה להגיד שלא? אמרתי שכן, ולא שיקרתי. אכן ישבתי עמו יחד בחדר אחד, לפחות שעה או שעתיים, אלא שלא החלפנו בינינו מילה אחת, ולא זכיתי אפילו לברכת בו״ה בראשי תיבות. ״למה?״ – הם שאלו, בצדק.
מספרים שפעם אחת היתה לצדיק הירושלמי, ר׳ אריה לוין, התלבטות קשה, והוא לא הצליח בשום אופן להגיע להחלטה. הוא ניגש לבית הרב קוק להתייעץ עמו. הימים ימי תחילת חודש אלול, הרב לא היה בביתו, גם בית מדרשו היה ריק באותה שעה, ורק ״הנזיר הירושלמי״, ר׳ דוד כהן, ישב בפינתו בבית המדרש ולמד. ראה הרב הנזיר במבוכתו, וסימן לו שישב אצלו. דא עקא, הנזיר שתקן מופלג היה כל השנה, על אחת כמה וכמה בימי אלול שבהם יושב היה בתענית דיבור ממש. התיישב ר׳ אריה ליד הנזיר ופתח בשתיקה, ישב כנגדו הנזיר והאזין לשתיקתו. שתקו יחד דקה, שתקו דקתיים, חמש ועשר דקות, עד ששתקו יחד כחצי שעה. אחר קם ר׳ אריה בשמחה גדולה, הודה לנזיר, ושב לביתו עם החלטה חדה וברורה.
חשבו התלמידים שכך היה המעשה עם ר׳ חיים, ולא היא. הסברתי: בבחרותי שמעתי שלחזון-איש היו שלושה תלמידים מובהקים ממש, גדולי תלמידיו, ואחד מהם הוא ר׳ גדליה נאדל, שגר ברח׳ רשב״ם בבני ברק. רציתי לפגוש אותו, לשמוע על דרך הלימוד של רבו. נסעתי לביתו אך הוא לא היה פנוי באותו הזמן. נכנסתי לבית מדרש סמוך, ללמוד ולהמתין לו, ובית המדרש היה ריק מלומדים.
לפתע נכנס יהודי מבוגר, עם זקן לבן וארוך, והתיישב גם הוא בבית המדרש, לא רחוק ממני. ישבנו שנינו ולמדנו, כל אחד בגמרא שלו. נכנס הרהור בלבי: הרי האיש הזה דומה להפליא לדמותו של ר׳ חיים קנייבסקי מהתמונות, אולי זה הוא. ואם כן, יש לי כמה שאלות לשאול אותו, זו הזדמנות נפלאה. קול בתוכי השיב: למה תחשוב שזה הוא? האם ראית אותו אי פעם? האם כל אדם עם זקן לבן בבני ברק שנכנס לבית המדרש ולומד זה ר׳ חיים? וגם ראיה הביא עמו הקול הזה: אילו היה זה ר׳ חיים, האם תור ארוך של אנשים לא היה משתרך אחריו? אמרתי בלבי: אגש ואשאל. השיב הקול בתוכי: מה תטריד יהודי? תיגש לאדם זר ותשאל – האתה ר׳ חיים? ס׳ פאשט נישט! (לא שייך). לא ניגשתי, וכך ישב כל אחד במקומו ולמד, הוא בסוגיה שלו ואני בסוגיה שלי, הוא בניגון שלו, ואני בניגון שלי.
עברה שעה, אולי עוד שעה ויותר, וזמן תפילה התקרב. בינתיים החל בית המדרש להתמלא, ותור של שואלים, נושאים ונותנים, השתרך לפני האיש. עכשיו שכבר הבנתי שזה ר׳ חיים, היה מאוחר מדי לשאלותיי, וכבר הגיעה העת לגשת לשיחה עם השכן של ר׳ חיים מהקומה הראשונה.
אבל ללמוד עם ר׳ חיים תחת אותה קורת גג, אמרתי לתלמידי, גם זו זכות, לא? ובעצם – ללמוד עם ר׳ חיים תחת אותה כיפת שמים גם זו זכות, לא? אז כולכם זכיתם, אמרתי להם, כל מי שהיה בעולם ולמד בו מעט תורה עד פורים תשפ״ב.

עוד במדור זה

במשמרת של גנץ

במשמרת של גנץ

בערב שמחת תורה התפוצץ מטען חבלה בצומת העליה ל"מוצב הסלע" מעל לציר גלעד בשומרון, בנס ללא נפגעים. הפיגוע, כמו ארועי טרור רבים לאחרונה, התרחש בסמוך לרצף מבנים פלסטיניים בלתי חוקיים שנבנו בשנה האחרונה. לפי תנועת רגבים, העליה החדה בטרור מתכתבת עם מצב הבניה הפלסטינית בשטח ודו"ח חדש שפורסם בערב החג חושף את מספר המבנים שבנו פלסטינים בשטחי C ביהודה ושומרון בשנה האחרונה בלבד ומציג זינוק מטאורי בקצב הבניה.
בשנת 2022 היקפי הבניה הפלסטינית הבלתי חוקית בשטחי C ביהודה ושומרון זינקו ב-80% לעומת שנת 2021. על פי נתוני רגבים בשנת 2022 נוספו 5,535 מבנים בלתי חוקיים פלסטינים בשטחי c, לעומת 3,076 אשר נוספו בשנת 2021, ונתונים דומים בשנת 2020. הנתונים סקרו את היקף הבניה מחודש אפריל 2021 עד אפריל 2022, על ידי ניתוח תצלומי אוויר והשוואת מפות לאורך השנים, תוך התייחסות לסטטוס הקרקעות בכל אזור. המבנים בלתי החוקיים נבנו לצד הכשרת שטחי חקלאות ופריצת דרכים לאורך קילומטרים. בניה שמייצרת בשטח מציאות של רצף התיישבות פלסטיני המבודד יישובים יהודיים ומהווה סכנה ביטחונית של ממש. על פי הדו"ח, מספר המבנים הבלתי חוקיים עומד כיום על 81,317, בכל מרחבי יו"ש מצפון השומרון ועד מדבר יהודה.
ברגבים מצביעים גם כי בשנה זו בניגוד לשנים קודמות, מאפייני הבניה חריגים. אופי המבנים מתאפיין לא עוד בפחונים ובקתות, אלא הבניה הפלסטינית הבלתי חוקית השנה, מאופיינת דווקא בטירות פאר, מתחמי נופש ובילוי, פארקים וגני ארועים, בריכות וצימרים ובניינים רבי קומות. כמו כן במקומות רבים בוצעו עבודות לפיתוח מגרשים מסודרים, כמו ח'רבת חת'ה בסמוך לתרקומיא ולאקף סמוך לקרני שומרון.
הבניה הבלתי חוקית שתועדה הינה בשטחי C בלבד, הנמצאים על פי ההסכמים בשליטה ישראלית, אזרחית וביטחונית מלאה. כיום, עומדת הבניה הבלתי חוקית על 81,317 מבנים, התופסים על פי ההערכות כ 150,000 דונם, פי שניים מכלל שטח ההתיישבות הישראלית ביהודה ושומרון, חוקית ולא חוקית. לעומת זאת, הבניה היהודית הבלתי חוקית כוללת 4,382 מבנים, כאשר בשנה האחרונה נספרה בניה חדשה של 406 מבנים בלבד, אשר בניגוד לבניה הפלסטינית הנבנית במרוחק ממקבצי הבניה והכפרים, נמצאים כולם בתוך תחומי הקו הכחול של ההתיישבות היהודית.
מאחורי המספרים מסתתרות מספר עובדות מעניינות: בתצלומי האוויר ניתן לראות כי בשטחי A ו- B ישנם מרחבים שוממים ופנויים לחלוטין, והבניה זולגת משטחים אלו לשטחים הפתוחים בשטח C. ממעוף הציפור, ניכר כי הבניה אינה אקראית אלא מפוזרת באופן אסטרטגי ומתוכנן בהלימה לתכנית סאלאם פיאד הידועה, בכמה היבטים: יצירת רצפי התיישבות פלסטינית, דוגמאות רבות לכך ניתן לראות בצפון השומרון, בידוד וחניקת ההתיישבות היהודית, בניה על תוואי כבישים מתוכננים כמו ציר עוקף פונדוק וציר תקוע – איבי הנחל במזרח גוש עציון וכן בצמוד לצירי תנועה ראשיים כמו כביש 55 וכביש 60.
"ממשלת ישראל מקימה דה פאקטו מדינה פלסטינית" אומר מאיר דויטש, מנכ"ל תנועת רגבים: "לאורך שנים אנו מתעדים מדי יום בניה לא חוקית פלסטינית ומתריעים מפני הכיבוש הפלסטיני ביו"ש, אך נתוני הבניה העדכניים מציגים תמונה ברורה וחד משמעית: במממשלה האחרונה יש צמיחה מטאורית בהיקפי הבניה וההשתלטות הפלסטינית. זו היא לא נורת אזהרה אלא סירנה מחרישת אוזניים. אל מול עינינו מוקמת מדינה פלסטינית שכבר כיום מאיימת על עתידה של מדינת ישראל. הנתונים לצערנו מצביעים לא רק על עצימת עיניים של הממשלה, אלא על מדיניות, זאת גם לנוכח הצהרותיו של לפיד בעד הקמת מדינה פלסטינית.
לאחרונה שמענו את את שר הביטחון מכריז – "אנו אוכפים את החוק נגד בניה לא חוקית בשטחי C משני הצדדים, היהודי והפלסטיני ואני גאה בזה." נוכח הנתונים אמירה זו לצערנו מדאיגה בעיקר בשל כך שהיא חושפת את חוסר ההבנה של שר הביטחון מה המשמעות של חוסר שמירה על טריטוריה, אך מדאיג לא פחות מכך, הוא חוסר ההבנה של פוליטיקאים רבים וחלקים נרחבים בציבור הישראלי – עד כמה בני גנץ מסוכן לביטחון", הוסיף דויטש.
מנש שמואלי, רכז יו"ש בתנועת רגבים:, מסכם "הפיגוע בערב שמחת תורה ואירועים ביטחוניים רבים מוכיחים שוב ושוב את הקשר בין ההפקרות הפושעת של מדינת ישראל אל מול הבניה הבלתי חוקית הפלסטינית לבין העליה בטרור. שוב ושוב אנו רואים כיצד המערכה על שטחי C ובעצם על דמותה של מדינת ישראל כולה משתוללת בשטח ומתבטאת פעם בטרקטור ולבנים ופעם בירי ומטענים." וממשיך, "אנו עוקבים שנים אחר ההשתלטות הפלסטינית על שטחי C ונאבקים במישור המשפטי והמדיני לשינוי המצב. בתקופה האחרונה אנו וכן מחלקות הקרקעות במועצות ותושבים פעילים זיהינו החמרה במצב. הדו"ח החדש מאשש את התחושות ומוכיח במספרים: קצב הבניה הפלסטיני זינק באופן מטאורי בשנה האחרונה".

הערבים שמחפשים הנהגה אוהבת ישראל

הערבים שמחפשים הנהגה אוהבת ישראל

סעודת איפטאר בשומרון: כעשרים שייחים ומנהיגים מוסלמים, מהנגב ומהרשות הפלסטינית,…
משבר הפליטים היהודים

משבר הפליטים היהודים

אלפי פליטים הגיעו ארצה מאז פרצה לפני כשבועיים המלחמה בין…
כשהאדמה רועדת מתחת לרגליים

כשהאדמה רועדת מתחת לרגליים

רעידות האדמה הנוספות שהתרחשו בשבוע שעבר בבית שאן ובמקומות נוספים…