אלישע בן קימון

מס אביתר

בשעות הבוקר של יום שלישי השבוע הגיעו פקחי המנהל האזרחי, יחד עם כוחות מג"ב, לבצע אכיפה של מאחז בלתי חוקי סמוך לישוב יצהר. זו הייתה הפעם השביעית שהמאחז פונה בתוך חודש. באחת הפעמים פונה המאחז ארבע שעות בלבד לאחר שהוקם. פינויים נוספים היו גם במעלות אהוביה, עוז ציון, וחוות קרני ראם ובעליות אליהו שבבקעת הירדן.

אדוות ההסכם שנחתם לפני כחודש על הגבעה סמוך לתפוח, הביא את מערכת הביטחון להבנה ברורה. מעתה מאחזים יפונו מהר בדחיפות, ובנחישות. בכל התחקירים שנעשו, בפיקוד המרכז, במשטרה, ובמנהל האזרחי, עלו אותן שאלות: מדוע לא פונה מאחז אביתר בזמן? איך הוא גדל לנו מתחת לאף? ומי נרדם בשמירה? תשובות רבות ניתנו לשאלות הללו. בין היתר נטען כי הפיקוד עסק במרדף אחר המחבל שביצע את הפיגוע בתפוח, שכוחות המשטרה הופנו לערים המעורבות ולא היה סד"ק לפינוי, שהרמטכ"ל היה בחו"ל ועוד. אך למרות התירוצים, המסקנה מהאירוע ברורה והיא הועברה לכל הגורמים. מעתה לא ניתן לעוד "אביתרים" לצמוח. נעצור כל ניסיון התבססות.
בשעות הבוקר של יום שלישי השבוע הגיעו פקחי המנהל האזרחי, יחד עם כוחות מג"ב, לבצע אכיפה של מאחז בלתי חוקי סמוך לישוב יצהר. זו הייתה הפעם השביעית שהמאחז פונה בתוך חודש. באחת הפעמים פונה המאחז ארבע שעות בלבד לאחר שהוקם. פינויים נוספים היו גם במעלות אהוביה, עוז ציון, וחוות קרני ראם ובעליות אליהו שבבקעת הירדן.
פעילות אכיפה נעשית גם מול הפלסטינים. לפני כשבועיים פינו כוחות הביטחון קהילה פלסטינית בחומסה שבבקעת הירדן. הפינוי גרר תגובות רבות בעולם, נוכח העובדה כי צה"ל העביר את המטלטלין של הפלסטינים, שישבו בשטח אש. גם בראס-א-תין, סמוך לרמאללה, פעלו הכוחות עת החרימו 16 בתי מגורים, במקבץ שנמצא כקילומטר וחצי ממגורי הקבע של הקהילה.
המגמה ברורה. פינוי מהיר בכל מחיר.
***
הפינויים מתאפיינים במספר אלמנטים. ראשית המעקב. נראה כי הפיקוח על נקודות התיישבות חדשות במרחב התהדק. הדיווחים עוברים מהר מאנשים בשטח לפקחים ומשם לכוחות המפנים. שנית הקצב, כמות הפינויים הולכה וגדלה בשבועות האחרונים, ומתרחשת בכל המרחב ביהודה בנימין ובשומרון. שלישית הדחיפות, או אם נרצה "הפינוי הנוסף". בחודשים קודמים, המנהל האזרחי היה מגיע לפנות מאחז ושעות לאחר מיכן היו הנערים מקימים אותו מחדש אלא שאז הפינוי השני היה מתבצע, אם בכלל, שבועות לאחר מכן. בינתיים היושבים בקרקע היו "נהנים" מימים ללא פינוי. כיום, כמו בגבעה ליד יצהר, הפינויים דחופים, בהפרשים של ימים בודדים בין פינוי לפינוי. "המטרה היא לא לתת להתבסס בשטח", כך מסבירים גורמים במערכת הביטחון. זה אחד מהלקחים הכי משמעותיים מהאירוע אביתר.
קצב הפינויים באיו"ש הוא תולדה של אילוצים. יש מדיניות שמרחפת מעל אבל בשטח ישנם אילוצי כח אדם, דחיפות משימות וגם הרבה פוליטיקה. כל אלו  מרחיקים או מקדמים פינויים. אלא שישנם מעת לעת "פיקים", שמגיעים לאחר אירועים דרמטים כמו זה שהתרחש ב-2015. "זה היה קורה כל יום רביעי. הכוחות היו מגיעים למאחז ה"באלדים" והורסים לנו מבנים. כבר כשהיו מגיעים, היינו חותכים לחנות לחומרי בניין בשילה, קונים את החומרים מחדש ובחמישי ושישי בונים שוב", כך מספר צעיר שעבר בכמה גבעות.
זה היה לפני כארבע-חמש שנים. מערכת הביטחון הייתה אז מושפעת דרמטית מהאירוע בדומא והחשש הגדול היה מפעילות "תג מחיר". המטרה הייתה לגדוע כל מאחז שבו היו נערים שעלו על הראדר של השב"כ. "אם יעסקו בבנייה מחדש לא יתעסקו בפעולות תג מחיר", חשבו אז אנשי השב"כ.
נכון, לא קיימת סימטריה בין הריסות לפלסטינים לבין הריסות ליהודים. ישנן גם טענות כי פעולות האכיפה בגבעות משרתת את ראשי המועצות ביש"ע. אולי. אבל מעל הכל ברור כי ל"פרוייקט אביתר" יש השלכות שההתיישבות עוד לומדת. והן משפיעות על כל מי שנמצא במרחב.

עוד במדור זה

שומרי הסף אשר ביקשו לשלוח יד

שומרי הסף אשר ביקשו לשלוח יד

הצג פוסט מקבץ‭ ‬כותרות‭ ‬מאתרי‭ ‬החדשות‭ ‬בשבועות‭ ‬האחרונים‭ ‬מגלה‭ ‬מכנה‭…
חודש הרמא-דם

חודש הרמא-דם

הצג פוסט השבוע‭ ‬נפתח‭ ‬חודש‭ ‬אדר‭, ‬אשר‭ ‬חופף‭ ‬השנה‭ ‬את‭…
מי אחראי למקרי הרצח במגזר הערבי – חלק שני

מי אחראי למקרי הרצח במגזר הערבי – חלק שני

הצג פוסט בטור‭ ‬הקודם‭ ‬פירטנו‭ ‬את‭ ‬הגורמים‭ ‬לעליית‭ ‬האלימות‭ ‬בכלל‭,…
מי אחראי למקרי הרצח במגזר הערבי?

מי אחראי למקרי הרצח במגזר הערבי?

הצג פוסט בשנים‭ ‬האחרונות‭, ‬הולכת‭ ‬ומטפסת‭ ‬עקומת‭ ‬מקרי‭ ‬הרצח‭, ‬והאלימות‭…
״מועצת השלום״ בעזה סכנה חמורה למדינת ישראל

״מועצת השלום״ בעזה סכנה חמורה למדינת ישראל

בשבוע‭ ‬שעבר‭ ‬הכריז‭ ‬הנשיא‭ ‬דולנד‭ ‬ג‭. ‬טראמפ‭, ‬על‭ ‬מעבר‭ ‬ל"שלב‭…
פרסונה נון גרטה

פרסונה נון גרטה

השבוע‭ ‬‮"‬זכינו‮"‬‭ ‬לביקור‭ ‬היאכטה‭ ‬‮"‬מדלין‮"‬‭ ‬הנושאת‭ ‬פריטי‭ ‬‮"‬סיוע‮"‬‭ ‬לתושבי‭ ‬רצועת‭…
מה אפשר ללמוד מהאירוויזיון?

מה אפשר ללמוד מהאירוויזיון?

בעבר‭, ‬תחרות‭ ‬האירוויזיון‭ ‬התמקדה‭ ‬במוסיקה‭, ‬והיתה‭ ‬כר‭ ‬פורה‭ ‬לשירים‭, ‬ùחלקם‭…
כיבוש והכרעה

כיבוש והכרעה

בשבועות‭ ‬האחרונים‭ ‬פורסמה‭ ‬שוב‭ ‬התנהלות‭ ‬מטרידה‭ ‬של‭ ‬הצבא‭ ‬אל‭ ‬מול‭…
לחזור לדווידקה

לחזור לדווידקה

אחת‭ ‬הסיבות‭ ‬לטבח‭ ‬הנורא‭ ‬בשמחת‭ ‬תורה‭ ‬תשפ”ד‭ ‬היתה‭ ‬התמכרות‭ ‬צה”ל‭,…
ציון בלתי מספיק

ציון בלתי מספיק

בשבוע האחרון חגגו בהתיישבות הקמת מבנה קבע לישיבה בחומש. זאת,…
המשפט הפלילי לא מתאים לטיפול בפורעים

המשפט הפלילי לא מתאים לטיפול בפורעים

בהחלטה מהימים האחרונים הורתה שופטת בית המשפט העליון. רות רונן,…
הפתרון: השתלטות מחדש על רצועת עזה

הפתרון: השתלטות מחדש על רצועת עזה

'מגן וחץ' מאחורינו כאשר חברי הקואליציה וכן חלק מאנשי התקשורת…
הדתה בהכתרה?

הדתה בהכתרה?

המכה שנגרמה למצביעי המחנה הלאומי בעקבות כניעת נציגיו למחאות הפרוגרס…
הסיפור שמנהיגי הרפורמה לא סיפרו

הסיפור שמנהיגי הרפורמה לא סיפרו

המכה שנגרמה למצביעי המחנה הלאומי בעקבות כניעת נציגיו למחאות הפרוגרס…
מדרום תיפתח הרעה?

מדרום תיפתח הרעה?

בשבוע האחרון הופצה במרשתת הערכה של המזרחן יוצא אמ״ן, ד״ר…
כתב אישום נגד דונלד טראמפ

כתב אישום נגד דונלד טראמפ

אודה על האמת, לאחר המפלה הצורבת של שארית הרפורמה המשפטית…