כץ ולעניין

מערכת יחסים

זוג הולכים בטבע
שילה כץ

אנו נמצאים ׳אחרי החגים׳ שבהם המשפחתיות בכללותה התבטאה ביתר תקיפות בתפילות, בארוחות, באירוחים, בטיולים ובעוד.
הפרשיות שאותן קראנו בחגים מדברות הרבה על מערכות יחסים שקיימות בין אנשים – אברהם ויצחק בסיפור העקידה, אברהם הגר וישמעאל בגירוש הגר וישמעאל, אלקנה וחנה בעלייה למשכן שילה, חנה ושמואל בהביאה אותו לעלי במשכן, וכמובן שגם בין הקב״ה לישראל, אם כבנים ואם כעבדים בבחינת אבינו מלכנו.
הפסוקים שמבטאים בצורה הקולעת ביותר את מורכבות היחסים ואת עומקם בין אנשים בכלל ובין בני משפחה בפרט הוא הפסוק המכונן:
״…וילכו שניהם יחדיו ויאמר יצחק אל אברהם אביו ויאמר אבי ויאמר הנני בני ויאמר הנה האש והעצים ואיה השה לעלה ויאמר אברהם אלהים יראה לו השה לעלה בני וילכו שניהם יחדו״ (בראשית  פרק כח, פס׳ ו-ח).
יצחק הולך בתמימות עם אביו מתוך תחושה משפחתית עילאית, ולאחר כמה רגעים בעקבות שאלה ששאל הוא שומע מאביו בפעם הראשונה שהוא עצמו קורבן העולה, ועדיין הליכתם המשותפת של האב והבן לא נפגמה כהוא זה והם ממשיכים את עלייתם ההרה מתוך תחושת משפחתיות עילאית – ״וילכו שניהם יחדיו״.
בחול המועד סוכות התארחתי יחד עם משפחתי בסיור במוסד חינוכי מיוחד ומעניין. מנהל המוסד דיבר בצורה כה חינוכית על הצורך של הנוער בקשר בלתי אמצעי ואוהב, בקשר פתוח וכנה, בקשר שמאמין באדם, ובצורך בקשר רגשי ועמוק.
כולנו יצאנו מהסיור עם תובנות עמוקות של צורך בחיזוק מתמיד של הקשר ושל מערכת היחסים בין בני המשפחה, בין חברים, בין קולגות לעבודה, בין חברי הקהילה שאליה אנו משתייכים ובכלל בין בני אדם.
זוגיות כולה בנויה על מערכת יחסים בין שני בני הזוג. מערכת היחסים בין בני הזוג נבנית אט אט עם ההיכרות, עם הזמן, ועם החוויות והאתגרים שבני הזוג צוברים.
מערכת יחסים חייבת להיות בנויה על ״וילכו שניהם יחדיו״ – מצב שבו שני בני הזוג מרגישים שייכות, חיבור, השלמה, הבנה, שיתוף של האחד עם השנייה. החוכמה הגדולה היא שגם אחרי מצבים פחות נעימים, אתגרים וקשיים לא פשוטים, בעיות וכישלונות …שעדיין ההרגשה של שני בני הזוג תהיה ״וילכו שניהם יחדיו״.
היכולת הזו תלויה בין השאר בבנייה הנכונה והיציבה של הקשר. לבנות קשר שבנוי על שיח פתוח, מקשיב, מכיל ומוכן לקבל. להיות ביחד מבחינה רגשית, להתמודד עם האתגרים ולא לוותר בקלות על הקשר, אלא לעבוד עליו ולהתעצם יחד איתו ועם בן/בת הזוג, לייצר חוויות זוגיות חיוביות כיפיות ומהנות אשר ישאירו זיכרונות טובים וטעם של עוד, לשתף את האח/ת בעולמך ומחשבותיך, להיות שם תמיד בשבילו/ה, להעריך, לפרגן ולהחמיא בצורה מיטבית (מותר ורצוי להגזים לטובה), ופשוט לאהוב את האחר/ת.
סיימנו את תקופת החגים ועתה אנו נכנסים ל׳זמן חורף׳, זמן ארוך של עבודה ושגרה. חשוב לשבור את השגרה ולמלא מצברים מידי זמן ע״י בנייה מחודשת של הקשר הזוגי.

עוד במדור זה

תיקון הדרכים ושמירתן

תיקון הדרכים ושמירתן

בסופה‭ ‬של‭ ‬פרשת‭ ‬שופטים‭ ‬מתארת‭ ‬התורה‭ ‬מקרה‭ ‬מטלטל‭: ‬אדם‭ ‬נמצא‭…
תמיר וקנין הי״ד

תמיר וקנין הי״ד

תמיר‭ ‬וקנין‭ ‬ז"ל‭, ‬בנם‭ ‬של‭ ‬קטלינה‭ ‬ושמעון‭, ‬אחיהם‭ ‬של‭ ‬דוד‭…
דמוקרטיות חפצות חיים מחליפות גנרלים גם באמצע מלחמה

דמוקרטיות חפצות חיים מחליפות גנרלים גם באמצע מלחמה

הקלישאה הקובעת כי ״לא מחליפים מפקדים בזמן מלחמה״ סותרת את…
פחד מהחופש הגדול (מדריך למתבונן האמיץ)

פחד מהחופש הגדול (מדריך למתבונן האמיץ)

תסריט‭ ‬כואב‭: ‬עובדים‭ ‬קשה‭ ‬בשביל‭ ‬הילדים‭, ‬אבל‭ ‬לא‭ ‬מצליחים‭ ‬להיות‭…
מפקדים רועדים ונהלים מעורפלים רוצחים את הלוחמים שלנו

מפקדים רועדים ונהלים מעורפלים רוצחים את הלוחמים שלנו

פיגוע הירי הקטלני בחוות גלעד, שבו נרצחו רס״ר בניהו מלט…
פופוליזם על חשבון ילדינו

פופוליזם על חשבון ילדינו

השבוע בוועדת החינוך הוצג מחירון מקסימום מגוחך לתשלומי הורים. פוליטיקאים…
כשהמערכת קורסת, הפוליטיקאים מכבים את האור

כשהמערכת קורסת, הפוליטיקאים מכבים את האור

בניגוד‭ ‬למגמה‭ ‬העולמית‭, ‬תלמידי‭ ‬ישראל‭ ‬רשמו‭ ‬את‭ ‬הציונים‭ ‬הנמוכים‭ ‬ביותר‭…
קריסת משפט נתניהו: כשהפרקליטות ממציאה עבירות, הדמוקרטיה משלמת את המחיר

קריסת משפט נתניהו: כשהפרקליטות ממציאה עבירות, הדמוקרטיה משלמת את המחיר

כבר פעם שנייה השופטים רומזים לפרקליטות לרדת מסעיף השוחד נגד…
הגאולה מבטלת את האבל

הגאולה מבטלת את האבל

בשבוע‭ ‬שעבר‭ ‬נפגשתי‭ ‬עם‭ ‬הרב‭ ‬ד"ר‭ ‬אליהו‭ ‬זייני‭, ‬ראש‭ ‬ישיבת‭…
האסטרטגיה של איראן

האסטרטגיה של איראן

ביום‭ ‬שישי‭ ‬האחרון‭ ‬מצאתי‭ ‬את‭ ‬עצמי‭ ‬יושב‭ ‬באולפן‭ ‬טלוויזיה‭. ‬שהיתי‭…
הפתק שיקבור את שיטת מפא״י

הפתק שיקבור את שיטת מפא״י

הכנסת מריחה בחירות, וזה הזמן לשנות את כללי המשחק. בכנס…
ההתיישבות היא קו החזית

ההתיישבות היא קו החזית

הכותרות‭ ‬הבוקר‭ ‬מבשרות‭ ‬על‭ ‬‮"‬תוכנית‭ ‬ענק‮"‬‭: ‬10‭ ‬מיליארד‭ ‬שקל‭ ‬יושקעו‭…
מה עומד מאחורי הפגנות השמאל והערבים?

מה עומד מאחורי הפגנות השמאל והערבים?

רבים‭ ‬בתקשורת‭ ‬הימין‭ ‬ניסו‭ ‬לחזות‭ ‬מה‭ ‬תהיה‭ ‬המחאה‭ ‬הבאה‭ ‬של‭…
זעקת הקוזאק הנגזל של המנהיגות הערבית

זעקת הקוזאק הנגזל של המנהיגות הערבית

השבוע‭ ‬יצאו‭ ‬אלפים‭ ‬לרחובות‭ ‬במחאה‭ ‬כואבת‭ ‬ומוצדקת‭ ‬נגד‭ ‬מרחץ‭ ‬הדמים‭…
האח הגדול – עינו פקוחה

האח הגדול – עינו פקוחה

דו״ח מבקר המדינה שנחת השבוע חושף את היקף הריגול המשטרתי…
ויקם מלך חדש

ויקם מלך חדש

המלך החמוץהמשנה‭ ‬ליועהמ״שית‭, ‬מר‭ ‬לימון‭, ‬הגיע‭ ‬לישיבת‭ ‬הממשלה‭ (‬מה‭ ‬הוא‭…