בדרך לכותל

משואה לחירות

לפני כשנה וחצי צעדתי בשבת בבוקר, כדרכי, למניין של גבי שיינין בכותל.

לצידי צעד מקס פוקס, בן דודי הצעיר והיחיד מניו ג’רזי. מקס קפץ לביקור בישראל לאחר שנים רבות. הוא התרגש מאוד כשגבי כיבד אותו בעלייה לתורה.

לא מזמן קיבלתי שיחת טלפון מקפיאה: בן דודי מקס נפטר בפתאומיות מדום לב בזמן שקצץ את הדשא בביתו. טסתי בצער ללוויה. שם, בניו יורק, בימי השבעה, אצל דודתי שתחי’, נחשפתי לסיפור יציאת מצרים המשפחתי, שאת חלקו לא הכרתי.

אימי ודודתי שרדו בחסדי שמיים, כילדות, את השואה האיומה. הן הוגלו עם סבי וסבתי לסיביר, ושם הועבדו בעבודות פרך.

לאחר השואה הן עלו לארץ והתחתנו. דודתי התחתנה עם וורן פוקס, פרופ' צעיר לכימיה מהרווארד. הוא הגיע מאמריקה בימים של תחילת המדינה והקים כאן בעידודו של ראש הממשלה דוד בן-גוריון, יחד עם שותפים יקרים, את חברת IDC שעסקה בתכנון הנדסי ניהול ופיקוח של פרוייקטים תעשייתיים עם חשיבות לאומית. IDC הניחה את היסודות למפעלי ים המלח ולתעשיה הכימית והפטרוכימית במדינת ישראל. IDC  תכננה את התשתית לרמת חובב, למפעלי חיפה ולעוד מפעלים רבים וחשובים בארץ.

הסוד שהתגלה לי בימי השבעה בניו יורק מרגש ומצמרר. ידוע שלקראת סוף מלחמת העולם השנייה התעורר סוף-סוף הנשיא פרנקלין רוזוולט ויזם מהלך להכרעת המלחמה. המיזם הסודי נקרא "פרויקט מנהטן" על פי עצתו ולחציו של פרופ' אלברט איינשטיין (היהודי). רוזוולט גייס מאות מדענים אמריקנים למבצע חירום סודי לייצור שתי פצצת אטום לפני שהגרמנים יצליחו ליצר פצצה כזו. פרופ' וורן פוקס, מדען יהודי צעיר, נקרא בדחיפות להשתתף בצוות המדענים שייצר את שתי הפצצות שהוטלו על נגסאקי והירושימה, ובכך סייע להפסקת ההשמדה של עם ישראל בידי העמלק הנאצי ימ"ש.

פרופ' פוקס הצעיר לא קיבל חינוך דתי, אך חש בכל מאודו שלאחר השואה הוא חייב לעלות לישראל ולסגור מעגל מסירות חלוצי בבניין התעשייה והמחקר הכימי בארץ.

וורן הקים בישראל משפחה ותרם רבות למדינה הצעירה, אך נאלץ לצערו הרב לשוב ולרדת לניו יורק לאחר שאימו חלתה שם. לאחר מכן חלה גם הוא, מכיוון שנחשף לחומרים כימיים ורדיואקטיביים רבים בפעילותו בארץ ובחו"ל.

סיפורו של פרופ' וורן פוקס הוא דוגמה לסיפור גבורה, מסירות נפש וחלוציות יהודית.

'בכל דור ודור חייב אדם לראות עצמו כאילו הוא יצא ממצרים'.

התרומה של עם ישראל לעולם ולאומות העולם בכל הדורות ובכל תחומי החיים מופלאה: בפסיכולוגיה, בפילוסופיה, בחקר החלל, בחקר הגרעין, בהיי-טק, ברפואה ובמדע, במתמטיקה ובמהפכות חברתיות ותרבותיות. מדינת ישראל היא דוגמה ומופת ברוח ובחומר לעולם כולו. אנו רואים בעינינו את תחיית האומה והתורה בארץ ישראל. מעולם לא למדו רבים כל כך תורה כמו היום בארץ ישראל.

יציאת מצרים הפרטית שלי, בן הדור השני לשואה, בן להורים שניצלו מגיא ההריגה, היא לבנות בית ומשפחה של תורה. להיוולד בארץ ישראל ולשמש תלמידי חכמים של תורת ארץ ישראל. לעסוק בבניין הארץ ויישובה. לבנות מפעלים של יצירה, תעסוקה ובניין. להקים מפעלי צדקה וחסד. לעסוק בחינוך הנוער בדרך של תורה ואהבה. להפעיל מערכת הסברה לזהירות בדרכים. לפעול לאחדות העם מתוך אהבת כל יהודי ומתוך אהבת הארץ.

זהו סיפורו של הדור הזה, דור שראה חורבן ורואה עכשיו יחד תקומה וגאולה. דור שלא ישקוט עד שיראה את הבניין השלם, במהרה בימינו, אמן.

שבת שלום ופסח כשר ושמח. 

עוד במדור זה

במשמרת של גנץ

במשמרת של גנץ

בערב שמחת תורה התפוצץ מטען חבלה בצומת העליה ל"מוצב הסלע" מעל לציר גלעד בשומרון, בנס ללא נפגעים. הפיגוע, כמו ארועי טרור רבים לאחרונה, התרחש בסמוך לרצף מבנים פלסטיניים בלתי חוקיים שנבנו בשנה האחרונה. לפי תנועת רגבים, העליה החדה בטרור מתכתבת עם מצב הבניה הפלסטינית בשטח ודו"ח חדש שפורסם בערב החג חושף את מספר המבנים שבנו פלסטינים בשטחי C ביהודה ושומרון בשנה האחרונה בלבד ומציג זינוק מטאורי בקצב הבניה.
בשנת 2022 היקפי הבניה הפלסטינית הבלתי חוקית בשטחי C ביהודה ושומרון זינקו ב-80% לעומת שנת 2021. על פי נתוני רגבים בשנת 2022 נוספו 5,535 מבנים בלתי חוקיים פלסטינים בשטחי c, לעומת 3,076 אשר נוספו בשנת 2021, ונתונים דומים בשנת 2020. הנתונים סקרו את היקף הבניה מחודש אפריל 2021 עד אפריל 2022, על ידי ניתוח תצלומי אוויר והשוואת מפות לאורך השנים, תוך התייחסות לסטטוס הקרקעות בכל אזור. המבנים בלתי החוקיים נבנו לצד הכשרת שטחי חקלאות ופריצת דרכים לאורך קילומטרים. בניה שמייצרת בשטח מציאות של רצף התיישבות פלסטיני המבודד יישובים יהודיים ומהווה סכנה ביטחונית של ממש. על פי הדו"ח, מספר המבנים הבלתי חוקיים עומד כיום על 81,317, בכל מרחבי יו"ש מצפון השומרון ועד מדבר יהודה.
ברגבים מצביעים גם כי בשנה זו בניגוד לשנים קודמות, מאפייני הבניה חריגים. אופי המבנים מתאפיין לא עוד בפחונים ובקתות, אלא הבניה הפלסטינית הבלתי חוקית השנה, מאופיינת דווקא בטירות פאר, מתחמי נופש ובילוי, פארקים וגני ארועים, בריכות וצימרים ובניינים רבי קומות. כמו כן במקומות רבים בוצעו עבודות לפיתוח מגרשים מסודרים, כמו ח'רבת חת'ה בסמוך לתרקומיא ולאקף סמוך לקרני שומרון.
הבניה הבלתי חוקית שתועדה הינה בשטחי C בלבד, הנמצאים על פי ההסכמים בשליטה ישראלית, אזרחית וביטחונית מלאה. כיום, עומדת הבניה הבלתי חוקית על 81,317 מבנים, התופסים על פי ההערכות כ 150,000 דונם, פי שניים מכלל שטח ההתיישבות הישראלית ביהודה ושומרון, חוקית ולא חוקית. לעומת זאת, הבניה היהודית הבלתי חוקית כוללת 4,382 מבנים, כאשר בשנה האחרונה נספרה בניה חדשה של 406 מבנים בלבד, אשר בניגוד לבניה הפלסטינית הנבנית במרוחק ממקבצי הבניה והכפרים, נמצאים כולם בתוך תחומי הקו הכחול של ההתיישבות היהודית.
מאחורי המספרים מסתתרות מספר עובדות מעניינות: בתצלומי האוויר ניתן לראות כי בשטחי A ו- B ישנם מרחבים שוממים ופנויים לחלוטין, והבניה זולגת משטחים אלו לשטחים הפתוחים בשטח C. ממעוף הציפור, ניכר כי הבניה אינה אקראית אלא מפוזרת באופן אסטרטגי ומתוכנן בהלימה לתכנית סאלאם פיאד הידועה, בכמה היבטים: יצירת רצפי התיישבות פלסטינית, דוגמאות רבות לכך ניתן לראות בצפון השומרון, בידוד וחניקת ההתיישבות היהודית, בניה על תוואי כבישים מתוכננים כמו ציר עוקף פונדוק וציר תקוע – איבי הנחל במזרח גוש עציון וכן בצמוד לצירי תנועה ראשיים כמו כביש 55 וכביש 60.
"ממשלת ישראל מקימה דה פאקטו מדינה פלסטינית" אומר מאיר דויטש, מנכ"ל תנועת רגבים: "לאורך שנים אנו מתעדים מדי יום בניה לא חוקית פלסטינית ומתריעים מפני הכיבוש הפלסטיני ביו"ש, אך נתוני הבניה העדכניים מציגים תמונה ברורה וחד משמעית: במממשלה האחרונה יש צמיחה מטאורית בהיקפי הבניה וההשתלטות הפלסטינית. זו היא לא נורת אזהרה אלא סירנה מחרישת אוזניים. אל מול עינינו מוקמת מדינה פלסטינית שכבר כיום מאיימת על עתידה של מדינת ישראל. הנתונים לצערנו מצביעים לא רק על עצימת עיניים של הממשלה, אלא על מדיניות, זאת גם לנוכח הצהרותיו של לפיד בעד הקמת מדינה פלסטינית.
לאחרונה שמענו את את שר הביטחון מכריז – "אנו אוכפים את החוק נגד בניה לא חוקית בשטחי C משני הצדדים, היהודי והפלסטיני ואני גאה בזה." נוכח הנתונים אמירה זו לצערנו מדאיגה בעיקר בשל כך שהיא חושפת את חוסר ההבנה של שר הביטחון מה המשמעות של חוסר שמירה על טריטוריה, אך מדאיג לא פחות מכך, הוא חוסר ההבנה של פוליטיקאים רבים וחלקים נרחבים בציבור הישראלי – עד כמה בני גנץ מסוכן לביטחון", הוסיף דויטש.
מנש שמואלי, רכז יו"ש בתנועת רגבים:, מסכם "הפיגוע בערב שמחת תורה ואירועים ביטחוניים רבים מוכיחים שוב ושוב את הקשר בין ההפקרות הפושעת של מדינת ישראל אל מול הבניה הבלתי חוקית הפלסטינית לבין העליה בטרור. שוב ושוב אנו רואים כיצד המערכה על שטחי C ובעצם על דמותה של מדינת ישראל כולה משתוללת בשטח ומתבטאת פעם בטרקטור ולבנים ופעם בירי ומטענים." וממשיך, "אנו עוקבים שנים אחר ההשתלטות הפלסטינית על שטחי C ונאבקים במישור המשפטי והמדיני לשינוי המצב. בתקופה האחרונה אנו וכן מחלקות הקרקעות במועצות ותושבים פעילים זיהינו החמרה במצב. הדו"ח החדש מאשש את התחושות ומוכיח במספרים: קצב הבניה הפלסטיני זינק באופן מטאורי בשנה האחרונה".

הערבים שמחפשים הנהגה אוהבת ישראל

הערבים שמחפשים הנהגה אוהבת ישראל

סעודת איפטאר בשומרון: כעשרים שייחים ומנהיגים מוסלמים, מהנגב ומהרשות הפלסטינית,…
משבר הפליטים היהודים

משבר הפליטים היהודים

אלפי פליטים הגיעו ארצה מאז פרצה לפני כשבועיים המלחמה בין…
כשהאדמה רועדת מתחת לרגליים

כשהאדמה רועדת מתחת לרגליים

רעידות האדמה הנוספות שהתרחשו בשבוע שעבר בבית שאן ובמקומות נוספים…