טור אורח

נגישות לאחר המלחמה

את הטור הזה אני כותב לאחר ניסיונות מרובים של שמואל (שם בדוי), נער נכה על כיסא גלגלים המתגורר בירושלים, להתקבל למספר גדול של ישיבות גבוהות/הסדר, אך ללא הצלחה. רובן של הישיבות – כך גילה – אינן מונגשות ע״פ תקן נגישות. המצוקה היא לא רק מצוקה פרטית של שמואל, אלא של רבים מחבריו הנכים, איתם הוא בקשר יום יומי. אחד מהם הלך ללמוד בישיבה שאינה נגישה, ובאחת הפעמים שהורידו אותו את המדרגות, הוא נפל ונפצע בראשו. 

לצערנו, לאחרונה הבעיה הולכת ונעשית נפוצה יותר, בגלל ריבוי הנכים שנפצעו מהמלחמה, שרבים מהם, כידוע, הם מפוקדי בתי הכנסת והישיבות. חובה על המדינה להיערך לזה ע״י מתן תקציב הנגשה למוסדות הדת, וכן דרושה התעוררות והתאגדות בנושא הזה מצד המוסדות עצמם.

מה שמוסיף לתחושה הקשה הוא שבאוניברסיטאות הציבוריות, יש תקציב ממשלתי לנגישות, הכולל מערך הסעות לנכים (לפחות לצד אחד). לעומת זאת בישיבות, הנמצאות גם כך תמיד במצוקה תקציבית, אין תקציב להנגשה (אף לא פרטנית) מהממשלה. ״זו אפליה ממש חמורה של הציונות הדתית ושל הישיבות בכלל״, אומר שמואל. ״למה אני לא יכול להיות כמו כולם? גם איפה שכן נגיש יחסית חוששים לקבל אותי ואת חבריי, כי לא ערוכים לקלוט נכים״, ״אני מנסה לדבר עם כל מיני גורמים בעירייה ובכנסת, כדי למנף את הכאב האישי שלי למקום של עזרה לכלל ציבור הנכים, ככה שיונגשו כמה שיותר מוסדות דת ושתהיה לכך עזרה מהמדינה״, אומר לי שמואל. הרבה מהמבנים של הישיבות הם ישנים, ככה שלא נבנו מראש עם הנגשה, ויש צורך בתקציב מיוחד להנגשה. לפעמים זה כולל מעלית או מעלון, שזו הוצאה גדולה. גם ישיבות שבית המדרש שלהן נגיש, לרוב, הפנימיות אינן נגישות, מה שמצריך לינה ביתית ותקציב למערך הסעות של רכבים מותאמים לנכים. ״ברור שלישיבות אין כסף לדבר כזה, והדרישה שלנו היא פשוטה: להשוות את הישיבות לאוניברסיטאות הציבוריות מבחינת תקציב הנגשה״, אומר שמואל. 

עם העליה בתוחלת החיים, ב״ה, כוללי פנסיונרים בבתי הכנסת צצים כפטריות אחר הגשם, ונושא ההנגשה עולה רבות גם מהכיוון הזה. 

אז איך נוכל לעזור לציבור הנכים? יחד עם כמה חברים ניסינו לפעול בכוחנו הדל למען הנגשת מבני דת (בתי כנסת, ישיבות, מקוואות). הנה דוגמא לניסיון מול עיריית ירושלים. 

ובכן: לעיריית ירושלים כוונות טובות. בתחילת 2023 הוציאה ״קול קורא״ (פורסם באתר העירייה, בתאריך 23/01/2023), שקרא לבתי כנסת שאינם מונגשים להירשם, ולקבל ממנה תקציב עבור הנגשה של בתי הכנסת. היוזמה הברוכה והשגת התקציב היתה של חבר המועצה יהודה פרוידיגר, שניסה לקדם את העניין. במסגרת התכנית אמורים היו להיות מונגשים שני בתי כנסת בכל שכונה – אשכנזי וספרדי. 

אלא שככל הנראה, העיריה ביטלה את התכנית, מבלי להודיע על כך. גבאים טוענים שהכל סתם. גורם בכיר בעירייה הסביר שמתוך מאות בתי הכנסת בכל ירושלים, מאלה שנרשמו לתכנית רק שני בתי כנסת עמדו בתנאי הסף לקבלת התקצוב. והמסקנה? התכנית בוטלה. וליתר דיוק, חבריי הנכים, התכנית לא בוטלה, רק נדחתה, אם ההבדל הזה מקל עליכם. הרעיון, לדבריו, הוא להוציא קול קורא חדש ובו יורידו את רף הדרישות. מתי זה יקרה? לא ידוע. ידוע רק מתי לא – לא עכשיו. לא לפני הבחירות. ומתי יהיו הבחירות? לא ידוע. ידוע רק מתי לא. לא עכשיו, אחרי המלחמה, מתישהו. ובינתיים, מה יהיה עם הנכים? ימשיכו ״ליפול בין הכיסאות״…  עצוב. ■

לתגובות – ashdorfman@gmail.com

עוד במדור זה

שליפות

שליפות

אבא
איש חינוך. אומרים שהקשר לאבא משתקף בקשר עם הקב״ה ואני מאוד אוהב את השם.
אימא
מקור להשראה. מגיל קטן ניווטה בכוחות עצמה את החיים שאותם רצתה ליצור לעצמה.
החצי השני
שותפת האמת שלי. העולם עוד לא גילה את האור של אורה.
המשפחה
הסיבה היחידה שמשאירה אותי כאן. פרויקט החיים הכי משמעותי שבו אני רוצה להצליח.
ילדוּּת
בדיעבד הייתי מעביר אותה קצת אחרת (ואני יודע שזה הדבר הכי לא מחובר ומאמין שיש לומר… סורי).
קנדה
בגיל שמונה יצאתי עם משפחתי לארבע שנות שליחות בקנדה, ואני עדיין לא יודע לומר את המשמעות הפנימית של זה בחיי. באט דיס איז וור איי לוסט מיי יזראלי אקסנט.
שירות צבאי
שלוש שנים בגבעתי. התגייסתי בשנה שבה התחילה האינתיפאדה הראשונה. תקופה מחשלת וטובה בחיי.
הורדת הכיפה
הצעד הראשון האמיץ שעשיתי שכנראה נתן לי הרבה כוח לעשות את הצעד האמיץ הבא, וזה להחזיר את הכיפה על הראש רק שהפעם גדולה יותר ובתוספת זקן ופאות.
סעודה שלישית במרכז הרב
שבע הברכות של אחותי ובעלה בשבת במרכז. בום. פעם ראשונה שהיהדות נראית לי מעניינת ורוחנית.
יצהר
מי שבאמת טעם את הטעם של המקום הזה תמיד יהיה גאה לומר ״אני יצהרניק״.
דובר היישוב יצהר
התקף החרדה (סוג של…) הראשון והאחרון שהיה לי בחיים היה כשמינו אותי לתפקיד הזה. בבת אחת נאלצתי לעבור ממנטליות של רועה צאן ומתבודד מקצועי אל תוך עולם הכרישים והטורפים של התקשורת. ועוד לייצג את היישוב יצהר… עבדתי קשה מאוד להשלים את הפערים המנטליים והידע הדרוש כדי לדברר ישוב כל כך עוצמתי כמו יצהר.
דיסק ׳אבא׳
דיסק מוסיקלי שהוצאתי לפני 22 שנה, ממש בתחילת הז׳אנר של המוסיקה היהודית הלא חסידית. יצירה מוסיקלית נדירה שקיבלתי במתנה בפרק מאוד קצר בחיים שלי. לא הייתי משנה בדיסק הזה שום דבר. עד היום פונים אליי אנשים ומספרים לי על ההשפעה של הדיסק הזה על חייהם ויש כאלו שעדיין מנגנים אותו כיום. מתבייש קצת לומר שהוא לא נמצא בחנויות ולא בספוטיפיי, רק אצלי בבית בפורמט של דיסק. לפני שנתיים לאחר לחץ ובקשות העליתי ליוטיוב שלושה שירים ממנו.
הרפורמה המשפטית
הטריגר שעורר את הבירור הכי נוקב והכי חשוב בחברה הישראלית, שטוב שקרה כי כבר לא היה ניתן יותר להחביאו. תקופת ההתפכחות הקשה והכואבת של הימין ושל הציבור הדתי לאומי, שממנה תצא רק ברכה.
Imagine (דמיין)
סרטון ההסברה הראשון שהוצאתי לעולם באנגלית שהפך לווירלי ברמות נדירות. מרגיש כמו האורות הראשוניים שבעלי תשובה מקבלים שלמעלה מהכלים האמיתיים שלהם. כמובן שבשלב מסוים מסתלקים האורות וצריך לעבוד קשה להחזירם.
בומרנג
ארגון ההסברה שהקמתי בשנת 2016 והיה ארגון ההסברה הראשון שהוקם ביו״ש. יצאתי לדרך ללא מימון וללא ניסיון. לא למדתי קולנוע, צילום, עריכה, הרשתות החברתיות היו זרות לי ומעולם לא הקמתי עמותה. מהתהליך הזה למדתי שכשמגיע הזמן של משהו להיוולד לעולם רק צריך להתחיל ללכת. בלי הרבה חשבונות. אחד הפרקים הכי גאים בחיים שלי.
רחפן
לראות את העולם דרך העיניים של השם. פלאי הטכנולוגיה. מה שפעם היה עולה מאות אלפי שקלים היום נגיש לכל אחד.
מסע הגבעות והחוות ביו״ש
מסע נדיר. סדרה בת 17 פרקים שהפקתי בשנה שעברה, אשר פתחה לראשונה צוהר והזדמנות אמתית להכיר לעומק את האנשים המעצימים שמאחורי מושג הגבעות והחוות. לדעתי כל אזרח בישראל צריך לצפות בסדרה הזו, יהיו דעותיו הפוליטיות אשר יהיו.
מסע אל האחווה הישראלית
המסע הבא שעשיתי לאור המצב החברתי, ובו תיעדתי סיפורי אחווה וקירוב בחברה הישראלית. איזה עם קדוש. הלוואי והייתי יכול להמשיך כל חיי לספר את הסיפורים המעצימים האלו.
תודעה של שפע
גישה, הסתכלות גבוהה על החיים ממבט פנימי עמוק ומאמין שאני מנסה לסגל לעצמי בצורה אקטיבית, ושהוא המודד העיקרי בשבילי להצלחה בחיים. ■

שליפות

שליפות

אבאג׳ק סיאלום. נולד בתוניס ובהמשך היגר בגיל שמונה לצרפת עם…
שליפות

שליפות

אבאגיבור. חושב עליו בכל יום. אבי ז״ל נפצע בקרב עם…
שליפות

שליפות

אבאאינטלקטואל, למדן.אימאהעוגן של המשפחה, מורה בנשמתה, מנהלת בית ספר, בשלנית.…
שליפות

שליפות

אבאזאב. פתח אותי לעולם הכלכלה. משתכנע מכל טיעוני הימין, אבל…
שליפות

שליפות

אבא האבא הכי טוב בחיים, רחמים טסה. אבא שלמדתי ממנו…
שליפות

שליפות

אבא תותח, דוגמה אישית, יציבות, ביטחון, אכפתיות, קשיחות, אהבה, השראה,…
שליפות

שליפות

ההוריםדוד ואסנת. בעלי תשובה, עלו מאוסטרליה מתוך ציונות ואהבה לארץ.…
שליפות

שליפות

אבא אבא עלה מדרום אפריקה בגיל 19-20 אחרי מלחמת ששת…
שליפות

שליפות

אבאאהרן, יליד העיר יזד בפרס. עלה לארץ בשנת 1958. חשמלאי…
שליפות

שליפות

אבאמשה, בן לחלוצי כפר פינס. חקלאי בנשמה.אימאמלי, שורדת שואה שהטביעה…
שליפות

שליפות

אבאאבי היקר משיח. יליד שכונת הבוכרים בירושלים של שנות ה-40,…
שליפות

שליפות

אבאאהרון. אימא שושנה.החצי השני שרית. המשפחהעלמה (9), ינאי (6), ארי…
שליפות

שליפות

אבאגדל במוסקבה ולמד אומנות. עלה לארץ בראשית שנות ה-90.אימאגדלה בברדיצ'ב,…
שליפות

שליפות

אבאהוא ההוכחה שעם הרבה אמונה וכח רצון אפשר להתגבר על…
שליפות

שליפות

אבא יהושע. גדול הדור שלי. ממנו ספגתי אהבה לעם, לארץ…