הרב גבי קדוש

פרשת אמור תשפ"ב

משקפיים שגורמות לראות נוף טוב יותר

בשירה מַעֲשֶׂה בְּצַיָּר, עוסקת המשוררת לאה גולדברג, בנושא ההתבוננות: ׳יֵשׁ בָּעוֹלָם הַרְבֵּה דְּבָרִים יָפִים, עֵצִים וּפְרָחִים וַאֲנָשִׁים וְנוֹפִים. וּמִי שֶׁיֵּשׁ לוֹ עֵינַיִם פְּקוּחוֹת, רוֹאֶה יוֹם – יוֹם, מֵאָה דְּבָרִים לְפָחוֹת׳.
למי יש עיניים פקוחות וכיצד משיגים כאלה? ההסתכלות והתבוננות במציאות דורשת מאיתנו מבט עמוק ומקיף, לקחת הכל בפרופורציות, כך בעבודה, כך בבית וכך כלפי עצמנו, סביבתנו ומדינתנו. לומר ש׳הכל טוב׳ זו הפרזה והתעלמות מהמציאות, באמת לא הכל טוב, יש עוד מה לשפר. אך לומר שלא טוב זו כבר כפיות טובה וחוסר הכרה בטוב הגדול שזכינו לו שאנו חיים בתקופה זו של הקמת מדינת ישראל, של עצמאות מדינית, רוחנית, תרבותית, כלכלית וביטחונית, כמקום המרכזי לכל יהודי העולם.
ישנו יום אחד בשנה, יום העצמאות שבו אנו צריכים לראות בעינים פקוחות רק את כל הטוב שיש לנו. מי היה רוצה לחיות לפני 70-80 שנה? מי היה רוצה לחיות במזרח התיכון ולא במדינת ישראל?
הכרת הטוב והשמחה בטוב הם מצווה מן התורה. האלשיך הקדוש כותב שהכרת הטוב היא עיקר חיינו: ׳שנחזיק לו יתברך טובה, ונכיר כי הוא אדון הכל, והוא הטוב והמטיב לנו תמיד, ונברך ונהלל לו יתב׳… ולא יהיה כפוי טובה, ובזה תלוי קיום כל התורה…״.
הרבנות הראשית התקינה תפילות מיוחדות ליום העצמאות, הפרק בתהילים [ק״ה] הפותח את תפילות יום העצמאות מתחיל כך ״הֹודוּ לַה׳ כִּי טוֹב כִּי לְעוֹלָם חַסְדּוֹ״ ומסיים במילים: ״יראו ישרים וישמחו… מִי חָכָם וְיִשְׁמָר אֵלֶּה וְיִתְבּוֹנְנוּ חַסְדֵי ה׳״. ללמדנו שבכדי להתבונן בעינים פקוחות צריך להיות ׳ישרים׳ והישרים רואים ושמחים על כל חסדי ה׳ (הרב צבי יהודה הכהן קוק זצ״ל). הוא שחרזה לאה גולדברג: ״וּמִי שֶׁיֵּשׁ לוֹ עֵינַיִם פְּקוּחוֹת, רוֹאֶה יוֹם – יוֹם, מֵאָה דְּבָרִים לְפָחוֹת״. חג עצמאות שמח!

עוד במדור זה

אמת ליעקב

אמת ליעקב

01‭ ‬ מי שחלם ומי שלחם ביום‭ ‬שישי‭ ‬הודעתי‭ ‬לחבריי‭…
הסליק של ר׳ אריה לוין

הסליק של ר׳ אריה לוין

01‭ ‬ וטף, למה באים? זה‭ ‬כבר‭ ‬הפך‭ ‬למנהג‭. ‬כשהילדים‭…
הגשם ישטוף ת׳דמעות

הגשם ישטוף ת׳דמעות

01‭ ‬שבת חיי שרה  כבכל‭ ‬שנה‭, ‬ככל‭ ‬שנקפו‭ ‬הימים‭ ‬לקראת‭…
למה זה צחקה שרה

למה זה צחקה שרה

01‭ ‬דמים בדמים נגעו  בי״ב‭ ‬חשוון‭, ‬בשבוע‭ ‬שבין‭ ‬פרשת‭ ‬לך‭…
הבט לברית

הבט לברית

01‭ ‬ לזרז את ביאת הגואל  מדי‭ ‬שבת‭ ‬פונים‭ ‬אלי‭…
גשם של אהבה

גשם של אהבה

01 מיום הכיפורים ועד ראש השנה  בחודש‭ ‬תשרי‭ ‬לא‭ ‬זכינו‭…
ונקם ישיב לצריו וכיפר אדמתו עמו

ונקם ישיב לצריו וכיפר אדמתו עמו

01‭ ‬ תשרי תשפ״ו בכותל  בשבתות‭ ‬של‭ ‬אלול‭ ‬ועשרת‭ ‬ימי‭…
התשובה של החורבה או - המסיבה שהתקלקלה 

התשובה של החורבה או - המסיבה שהתקלקלה 

01‭ ‬ בית כנסת החורבה על‭ ‬מה‭ ‬ולמה‭ "‬זכה‭" ‬בית‭…
אתם ניצבים כולכם לקבל פני משיח על הר הזיתים

אתם ניצבים כולכם לקבל פני משיח על הר הזיתים

01‭ ‬ כותל המזרח בשישי‭-‬שבת‭ ‬האחרון‭ ‬קרן‭ ‬אביה‭ ‬אירחה‭ ‬כדרכה‭…
אלול - אני לעזה ורעייתי לחזית

אלול - אני לעזה ורעייתי לחזית

01‭ ‬ שעתם הגדולה של מתפללי הכותל בין‭ ‬שבת‭ ‬בכפר‭…
כי מלאכיו יצווה לך

כי מלאכיו יצווה לך

01‭ ‬ מהתפילות בכותל למחלקות השיקום בעוד‭ ‬הכותל‭ ‬מצחצח‭ ‬עצמו‭…
סליחה, טעינו

סליחה, טעינו

01‭ ‬ חסידים ראשונים היו שוהיםשעה אחת קודם התפילה… ההכנות‭…
מלחמה עזה

מלחמה עזה

01‭ ‬ עקב בין הזמנים הכותל‭ ‬הוא‭ ‬השתקפות‭ ‬של‭ ‬פניו‭…
גיבורי ישראלממשיכים לחיות בתוכנו

גיבורי ישראלממשיכים לחיות בתוכנו

01‭ ‬ ט״ו באב בהר הזיתים אין‭ ‬כמו‭ ‬לחגוג‭ ‬שבת‭…
השיבנו ה׳ אליך ונשובה, חדש ימינו כקדם! (איכה)

השיבנו ה׳ אליך ונשובה, חדש ימינו כקדם! (איכה)

01‭ ‬כי יבוא צר ואויב בשערי ירושלים (איכה) בשבת‭ ‬שעברה‭…
נגד כל עמך אעשה נפלאות

נגד כל עמך אעשה נפלאות

01‭ ‬ הודאות ברוב עם בשבת‭ ‬פרשת‭ ‬בלק‭ ‬זכיתי‭ ‬לצעוד‭…