הרב גבי קדוש

פרשת שלח תשפ"ב

דגל ישראל על מפה עולמית
הרב גבי קדוש

מדוע דווקא לפני הכניסה לארץ נשלחו מרגלים? מדוע לא נשלחו מרגלים לתור את המדבר לפני היציאה ממצרים, בכדי לבחון האם נוכל לעמוד במסע הארוך לארץ ישראל? מדוע לא נשלח 'כוח חלוץ' לפני כל חנייה וחנייה בכדי לבדוק את ההתאמה של המקום, את היכולות הכלכליות, הלוגיסטיות, את תנאי התברואה, את ההתאמה למקום, את מזג האוויר וכד'?
בכדי להבין את משמעות שליחת המרגלים דווקא לפני הכניסה לארץ ישראל יש צורך לדעת מי יזם את שליחת המרגלים – האם הייתה זאת שליחות מצווה, או שהורתה ולידתה שלא ברצון ה'? וכן מה היו מטרותיה של שליחות זו?
בפרשתנו נאמר: ״וידבר ה' אל משה לאמור. שלח לך אנשים ויתורו את ארץ כנען… וישלח אותם משה ממדבר פארן על פי ה", נראה שהשליחות באה במצוות ה', אך הפלא הגדול שבספר דברים כתוב: ״ותקרבון אלי כולכם ותאמרו נשלחה אנשים לפנינו ויחפרו לנו את הארץ…״, אם כך נראה שהיוזמה הייתה של העם. 
ההליכה במדבר ארבעים שנה הכינה אותנו לכניסה לארץ וליישובה. ביציאה ממצרים היינו תלויים במאה אחוז בריבונו של עולם, בקביעת המסעות (הענן), בכלכלה ובמים (המן ובארה של מרים). אין צעד ושעל שעשינו על דעת עצמנו, כל מהלך אלוקי לווה באמירה של 'על פי ה", אפילו הביגוד, הכביסה ואספקת הלבוש היו באופן ניסי על פי ה'. אך כאשר אנו מתקרבים לכניסה לארץ מתחילה להתפתח בקרבנו עצמאות ובגרות, אנו כבר מעוניינים להיות מעורבים במה שנעשה. אין כאן חלילה חיסרון באמונה בה', אנו לגמרי סומכים ומאמינים בה', אך אנו רוצים להיות שותפים, רוצים לקחת אחריות. הבקשה לתור את הארץ נבעה מהרצון להיערך מבעוד מועד לכניסה לארץ, וגם נבעה מחיבת הארץ. שליחת המרגלים נבעה מקבלת אחריות על עתידנו, שליחת המרגלים היא שלב בתהליך 'העצמאות' שלנו. השאיפה להגיע לארץ 'לעבדה ולשמרה', להקים בארץ שלטון ישראלי עם חקלאות והתיישבות, עם מלוכה וממשלה, להיות 'אור לגויים' – כל הדברים האלו דורשים לקיחת אחריות מלאה על חיינו ועל חיי האומה.
היחס בין התלות בה' לבין לקיחת אחריות אינו ביטוי לחוסר אמונה, אלא להפך – העצמאות ולקיחת האחריות מבטאים את רצוננו לפעול עם א-ל.

עוד במדור זה

מטיילים בפסח תשפ"ג

מטיילים בפסח תשפ"ג

סוכות שמח בשומרון

חקלאות ומורשת בצפון הגולן
בהדרכת מרכז סיור ולימוד קשת יהונתן.
נטייל במסלול חדש שנפתח לאחרונה בשם עמק הבוסתנים ובבית החזית הסורי. המסלול מתחיל במצפור קונייטרה ליד אנדרטת כוח נתי ויורד לעבר מטעי הנשירים. לאחר מכן נעבור עם הרכבים אל בית החזית הסורי, תחנה מתוך שביל אלי כהן. הסיור הינו מסלול מעגלי היוצא ממצפור קונייטרה וחוזר למצפור קונייטרה. נספר על מלחמת יום כיפור במרחב ועל כוח נתי וקרבות עמק הבכא, על האופי המיוחד של החקלאות בצפון הגולן, על הרי הגעש והסביבה המיוחדת שלה ועל אלי כהן ובית החזית. נראה את סוריה, את קונייטרה הישנה ופריחת נשירים מרהיבה.

פריחה בנחל פארעם

בהדרכת מרכז סיור ולימוד אורות הגליל. 

נטייל בנחל פארעם, נחל מתחדש בגליל, נהנה מהפריחה ומתצפית לעמק החולה, נשמע את סיפור כפר פארעם ועל התחדשות הנחל ונשכשך רגליים בבריכה הקטנה. הסיור הינו מסלול מעגלי היוצא מקבר חוני המעגל וחוזר לאותה הנקודה.  

מרוץ אל העבר בצפת העתיקה

פעילות מרוץ אל העבר בצפת העתיקה בהדרכת מרכז רוח צפת.

במהלך הפעילות בהנחיית מדריכים-אומנים נכין ברכה לחג, נגלה סודות המסתתרים בשירי הגדה של פסח, נלבש לבוש חגיגי מסורתי של עדות שונות, נכיר את חייהם של חכמי צפת ונתחבר לשרשרת הדורות של חכמי ישראל מיציאת מצרים ועד ימינו אנו.

מרוץ אל העבר הוא משחק פעיל ומאתגר המשלב ניווטים בסמטאות העתיקות עם משימות וחידות. המשתתפים מתחלקים לקבוצות ויוצאים לחשיפת הסודות המסתתרים בסמטאות העתיקות. כל קבוצה תקבל את מפת העיר ומעטפה עם רשימת התחנות. במהלך המשחק כל קבוצה תעבור ב-5 תחנות, 2 מהן יכללו הדרכה של אמני צפת וביתר התחנות תהיה משימה כתובה המצורפת במעטפה.

חקלאות ומורשת בצפון הגולן

בהדרכת מרכז סיור ולימוד מורשת הגליל העליון.

נטייל בסמטאות הכפר פקיעין, נתחיל בתצפית יפה על הכפר, נמשיך אל מערת רשב״י בה ע״פ המסורת הסתתר מפני הרומאים, נרד אל מעיין הכפר ונדבר על העדה הדרוזית ומנהגיה הייחודיים, נבקר בבית הכנסת העתיק ששימש את הקהילה היהודית בפקיעין ועוד. הסיור הינו מסלול מעגלי היוצא מתצפית מעל המערה וחוזר לחניה הסמוכה לתצפית.

 

צעדת השומרון
מתי: יום שלישי 11/10 ט״ז תשרי א׳ דחוה״מ
שעה: יציאה בשעה 11:00 מצומת שבי שומרון.
מה בתכנית: אירוע משפחתי מושקע, שמתחיל בצעידה קצרה משבי שומרון אל תחת הרכבת בסבסטיה, וממשיך להפנינג משפחות ענק, הופעה של הזמרים שולי רנד ויונתן רזאל (בשעה 14:00), הצגה של כוכב הילדים טוביה רוזנפלד מפגש קרוב ומרתק עם ראשוני המתיישבים בשומרון וסיפורם מגוף ראשון. סוכה כשרה במקום. דוכני מזון בתשלום.
איך מגיעים: צומת שבי שומרון. (חניה בפארק תעשיות בראון)

פסטיבל המרפסת של המדינה בפדואל

מתי: ימים שלישי-חמישי בין השעות: 10:00-16:00

מה בתוכנית: במסגרת ״פסטיבל המרפסת של המדינה, ה-14״, בישוב פדואל תוכלו להשתתף בהפרחת עפיפונים עפיפוניאדה, ולהנות מעמדות משחק לכל הגילאים. במרפסת תעמוד נקודת מידע, ויצאו ממנה סיורים מודרכים כל שעה עגולה. כמו כן לרשות המבקרים יוצבו במקום דוכני מזון בתשלום. סיור מודרך יצא פעם ביום מהמרפסת לנחל צרדה והסעה חזור למרפסת של המדינה.

סוכה כשרה במקום. 

פסטיבל חג בנחל קנה

מסלול טיול  בקנה:

מתי:  שלישי -שישי  בין השעות: 10:00-15:00

מה בתוכנית: מזמינים אתכם לצאת עם הילדים לטיול בערוץ נחל קנה בינות לבוסתנים, חורש מפותח ומעיינות מפכים. תחנת מידע מאוישת במדריכים ומתנדבים תחכה לכם בפארק נחל קנה, משם ניתן לטיול רגלי עם הילדים בשביל היורד למעיינות שבוואדי. אורכו כ 3 ק״מ לכיוון אחד ומשך הטיול כשעתיים.

שימו לב: המסלול אינו מעגלי ובסיומו יעמדו לרשות המטיילים שאטלים שיחזירו את המטיילים לפארק קנה, למקום חניית הרכבים.

פסטיבל נחל קנה

מתי:  רביעי-חמישי בין השעות: 10:15:00

מה בתוכנית: רביעי 12/10: עמדת קרמיקה ויצירה לילדים בפארק שער קנה. ממתקן אומגה וקיר טיפוס במהלך מסלול הטיול.

חמישי 13/10: יוקם מתחם משחקים: משחקי ענק לילדים ולכל המשפחה במהלך מסלול הטיול.

סוכה כשרה במקום.

פסטיבל ״שומרון טעים להכיר״ 

היכן: במתחם פארק שער קנה

מתי: יום חמישי בין השעות: 17:00-22:00

מה בתוכנית: פסטיבל אוכל, מגוון פוד-טראקים, בירה, קינוחים ומוזיקה טובה.

סוכה כשרה במקום.

 
[elementor-element…
מטיילים בפסח

מטיילים בפסח

נחל "ואחיתה", מסלול למיטבי לכת באורך של 15 ק"מ מאתגרים…
יקבים, נופים ונקבת מים

יקבים, נופים ונקבת מים

טבילת בוקר והליכה בנקבת מים עתיקה עין כפיר | צילום:…
כך הפך השומרון לממלכת תיירות

כך הפך השומרון לממלכת תיירות

המשושה - חוות גלעד רגע לפני סוכות, חג הטיולים הבלתי…
אלפים יטיילו בסוכות במזבח יהושע

אלפים יטיילו בסוכות במזבח יהושע

גריסת האבנים העתיקות מסביב למזבח יהוושע ע"י הרשות הפלסטינית זיעזעו…