בדרך לכותל

שודדי ירושלים

בדרך לכותל אני נהנה לצעוד ולשוחח עם בני ישי, והוא מתאר לי בדרכו חוויות משירותו בשריון בהסדר שילובים. השבוע, תחת גשם של ברכה שליווה אותנו לאורך הדרך, הוא סיפר לי על טקס ההשבעה של חיילי השריון בלטרון. מאות חיילים שאגו שהם נשבעים להיות נאמנים למדינה ולצה"ל עד כדי חירוף נפש. כל חייל קיבל נשק וספר תנ"ך עם הקדשה של הרב הראשי לצה"ל.
בזמן שהוא משתף אותי באירועי הטקס אנו חולפים ליד עשרות תיירים מכל רחבי העולם. האמת היא שכבר תקופה ארוכה אנו רואים אלפים מכל העולם, מכל הצבעים ומכל הגילים זורמים לעיר העתיקה ומציפים את רחובותיה. חלק מהתיירים באים עם קבוצות ומדריך צמוד, וחלק באים באופן פרטי, זוגות או משפחות. 

הסיור המודרך מתחיל בדרך כלל ליד שער יפו. שם עומדים גם מדריכים 'חאפרים', והם תופסים תיירים בדרכם ומציעים להם הסברים מלומדים על העיר ירושלים.
אני מתעכב כמה דקות ליד אחד המדריכים שמסביר באנגלית שוטפת שירושלים היא במקור עיר נוצרית עוד מימי אותו האיש, ואחר כך היא הפכה מוסלמית. היהודים לעומת זאת מוצגים כפולשים בלתי רצויים. אני מתקרב לקבוצה נוספת, וגם כאן המצב לא הרבה יותר טוב. לקבוצות אחרות ההסברים ניתנים בסינית או ברוסית או בפולנית, ואני יכול רק לקרוא את שפת הגוף שלהם. כשהמדריך עושה הפסקה אני שואל את אחד מחברי הקבוצה מה הבין, והתשובה שאני מקבל היא שישראל כבשה את ירושלים מהפלסטינים ללא זכות וללא הצדקה. אני לא יכול לבדוק את כל המדריכים, אבל סביר להניח שהמצב בקבוצות אחרות אינו טוב יותר.
משבוע לשבוע אני מגלה יותר ויותר שהנרטיב שמועבר כאן בירושלים למיליוני התיירים הבאים בשעריה הוא אנטי-ישראלי ואפילו אנטי-יהודי. זרם התיירים
גובר ב"ה משנה לשנה, אך לצערי הנזק הנגרם לתדמית שלנו עקב שוד הנרטיב רק הולך וגדל.
במורד השוק פגשתי בזוג צעיר, תיירים מאמריקה. הם פנו אליי בשאלה היכן הכניסה להר הבית. טרם הספקתי להשיב קפץ לעברם ערבי מחנות סמוכה בשוק והסביר להם שהר הבית אינו שייך ליהודים, לא עכשיו ולא בעבר, ואין ליהודים זכות לבקר שם. "אתם יהודים?" שאל אותם.
זה לא המדריך היחיד מדוברי הערבית שמפזרים דעות נחרצות על מעמדה ושייכותה של ירושלים. דעות אלו מתקבלות אצל התיירים כעובדות מוחלטות, וקשה מאוד לעקור שקרים אלו לאחר שנפלו על אוזניים כרויות.
אחד התיירים שפגשתי אחז בחוברת צבעונית על ירושלים. ביקשתי ממנו לעיין בתכנים באנגלית, ועיניי חשכו. זו חוברת שמדפיסים במזרח ירושלים בני דודינו, וכל התכנים שם תואמים לנרטיב הערבי המעוות והחד-צדדי.
בשעה שאנו צועדים חזרה לביתנו בקריית משה אני מארגן בראשי תוכנית לשימור הנרטיב היהודי בירושלים. הצורך להתמודד עם התופעה המדאיגה של גנבת הנרטיב כפול: קודם כול עוקרים את זכותנו על ירושלים ומעוותים את ההיסטוריה ובונים סיפור שקרי ומסולף, ואחר כך הנרטיב הזה מתגלגל ומופץ ככדור שלג על ידי מיליוני התיירים שמבקרים כאן ומולכים שולל בעיר הקודש.
התוכנית שלי כוללת קומנדו של מתנדבים שיציעו הסברים מאוזנים ותיאטרליים בכל השפות לתיירים הבאים בשערי העיר העתיקה. נוכל גם לטרגט דיגיטלית את כל האורחים ולשלוח להם סרטונים נחמדים ומחכימים. התוכנית שלי מפורטת ובנויה היטב, ואני מקווה שהיא תתקבל על דעתם של שר התיירות וראש העיר ירושלים ושהם יפעלו ליישמה. אשמח לשמוע את דעתכם.
עדכונים בהמשך.

עוד במדור זה

אור מתוך החשיכה

אור מתוך החשיכה

חנוכה‭ ‬הוא‭ ‬חג‭ ‬שבו‭ ‬עם‭ ‬ישראל‭ ‬מדליק‭ ‬נרות‭ ‬מול‭ ‬החושך‭…
פרקי בנים

פרקי בנים

כולנו‭ ‬מכירים‭ ‬את‭ ‬פרקי‭ ‬אבות‭ ‬‮—‬‭ ‬מסכת‭ ‬של‭ ‬דרך‭ ‬ארץ‭,…
רצון-חלק ב׳

רצון-חלק ב׳

בהמשך‭ ‬לדברים‭ ‬שכתבתי‭ ‬בשבוע‭ ‬שעבר‭ ‬על‭ ‬הדרך‭ ‬לגילוי‭ ‬הרצון‭ ‬האמיתי‭…
רצון-חלק א׳

רצון-חלק א׳

יש‭ ‬משהו‭ ‬מאד‭ ‬עמוק‭ ‬ומשמעותי‭ ‬ברגע‭ ‬שבו‭ ‬אדם‭ ‬עוצר‭ ‬ומודה‭…
ספר תורה מדויק

ספר תורה מדויק

01‭ ‬ לפעמים‭ ‬השמיים‭ ‬פשוט‭ ‬מחברים‭ ‬את‭ ‬הנקודות‭ ‬בצורה‭ ‬כל‭…
מחשבה. דיבור. תודה.

מחשבה. דיבור. תודה.

לפני‭ ‬כשבוע‭ ‬פנתה‭ ‬אליי‭ ‬חברה‭ ‬של‭ ‬בתי‭ ‬וסיפרה‭ ‬לי‭ ‬על‭…
מבצע סבתא

מבצע סבתא

יש‭ ‬רגעים‭ ‬בהיסטוריה‭ ‬שבהם‭ ‬חוט‭ ‬דק‭ ‬של‭ ‬אמונה‭ ‬פשוטה‭, ‬אומץ‭…
לְפוּם צַעֲרָא אַגְרָא – לפי הצער, כך השכר

לְפוּם צַעֲרָא אַגְרָא – לפי הצער, כך השכר

חז"ל‭ ‬מלמדים‭ ‬אותנו‭ ‬שאדם‭ ‬נמדד‭ ‬לא‭ ‬לפי‭ ‬הקלות‭ ‬שבה‭ ‬השיג‭…
נגיעות של הלב

נגיעות של הלב

0יש‭ ‬רגעים‭ ‬שהחיים‭ ‬לוחשים‭ ‬לנו‭ ‬באוזן‭, ‬ויש‭ ‬רגעים‭ ‬שהם‭ ‬פשוט‭…
הכוח של התודה –מפתח לצינורות השפע

הכוח של התודה –מפתח לצינורות השפע

01‭ ‬ כבר‭ ‬כתבתי‭ ‬כן‭ ‬לא‭ ‬מעט‭ ‬על‭ ‬הכוח‭ ‬המיוחד‭…
החזרת האבדות

החזרת האבדות

01‭ ‬ לפני‭ ‬מספר‭ ‬שנים‭ ‬נסענו‭, ‬בתי‭ ‬הבכורה‭ ‬שחר‭ ‬ואני‭,…
שניאור – שני אורות לעולם

שניאור – שני אורות לעולם

השבוע‭ ‬זכיתי‭ ‬להיות‭ ‬בניחום‭ ‬אבלים‭ ‬במגדל‭ ‬העמק‭, ‬בביתו‭ ‬של‭ ‬הרב‭…
אורי שכטר

אורי שכטר

כבר‭ ‬סיפרתי‭ ‬כאן‭ ‬פעם‭ ‬על‭ ‬החברות‭ ‬שלי‭ ‬עם‭ ‬ליאור‭ ‬גרוס‭,…
לנקות את השולחן

לנקות את השולחן

נכנסנו‭ ‬אל‭ ‬חודש‭ ‬אלול‭ ‬‮–‬‭ ‬חודש‭ ‬שמאפשר‭ ‬לנו‭ ‬לעצור‭, ‬להביט‭…
להתחזק באהבת ישראל

להתחזק באהבת ישראל

בימים‭ ‬כל‭ ‬כך‭ ‬מורכבים‭, ‬עם‭ ‬מלחמות‭, ‬כאב‭, ‬שבי‭, ‬דאגה‭ ‬וחוסר‭…
הכל מלמעלה

הכל מלמעלה

‮01‭ ‬ יש‭ ‬משפט‭ ‬קצר‭ ‬אך‭ ‬מהדהד‭, ‬שמתאר‭ ‬אמת‭ ‬עמוקה‭…