בדרך לכותל

שודדי ירושלים

בדרך לכותל אני נהנה לצעוד ולשוחח עם בני ישי, והוא מתאר לי בדרכו חוויות משירותו בשריון בהסדר שילובים. השבוע, תחת גשם של ברכה שליווה אותנו לאורך הדרך, הוא סיפר לי על טקס ההשבעה של חיילי השריון בלטרון. מאות חיילים שאגו שהם נשבעים להיות נאמנים למדינה ולצה"ל עד כדי חירוף נפש. כל חייל קיבל נשק וספר תנ"ך עם הקדשה של הרב הראשי לצה"ל.
בזמן שהוא משתף אותי באירועי הטקס אנו חולפים ליד עשרות תיירים מכל רחבי העולם. האמת היא שכבר תקופה ארוכה אנו רואים אלפים מכל העולם, מכל הצבעים ומכל הגילים זורמים לעיר העתיקה ומציפים את רחובותיה. חלק מהתיירים באים עם קבוצות ומדריך צמוד, וחלק באים באופן פרטי, זוגות או משפחות. 

הסיור המודרך מתחיל בדרך כלל ליד שער יפו. שם עומדים גם מדריכים 'חאפרים', והם תופסים תיירים בדרכם ומציעים להם הסברים מלומדים על העיר ירושלים.
אני מתעכב כמה דקות ליד אחד המדריכים שמסביר באנגלית שוטפת שירושלים היא במקור עיר נוצרית עוד מימי אותו האיש, ואחר כך היא הפכה מוסלמית. היהודים לעומת זאת מוצגים כפולשים בלתי רצויים. אני מתקרב לקבוצה נוספת, וגם כאן המצב לא הרבה יותר טוב. לקבוצות אחרות ההסברים ניתנים בסינית או ברוסית או בפולנית, ואני יכול רק לקרוא את שפת הגוף שלהם. כשהמדריך עושה הפסקה אני שואל את אחד מחברי הקבוצה מה הבין, והתשובה שאני מקבל היא שישראל כבשה את ירושלים מהפלסטינים ללא זכות וללא הצדקה. אני לא יכול לבדוק את כל המדריכים, אבל סביר להניח שהמצב בקבוצות אחרות אינו טוב יותר.
משבוע לשבוע אני מגלה יותר ויותר שהנרטיב שמועבר כאן בירושלים למיליוני התיירים הבאים בשעריה הוא אנטי-ישראלי ואפילו אנטי-יהודי. זרם התיירים
גובר ב"ה משנה לשנה, אך לצערי הנזק הנגרם לתדמית שלנו עקב שוד הנרטיב רק הולך וגדל.
במורד השוק פגשתי בזוג צעיר, תיירים מאמריקה. הם פנו אליי בשאלה היכן הכניסה להר הבית. טרם הספקתי להשיב קפץ לעברם ערבי מחנות סמוכה בשוק והסביר להם שהר הבית אינו שייך ליהודים, לא עכשיו ולא בעבר, ואין ליהודים זכות לבקר שם. "אתם יהודים?" שאל אותם.
זה לא המדריך היחיד מדוברי הערבית שמפזרים דעות נחרצות על מעמדה ושייכותה של ירושלים. דעות אלו מתקבלות אצל התיירים כעובדות מוחלטות, וקשה מאוד לעקור שקרים אלו לאחר שנפלו על אוזניים כרויות.
אחד התיירים שפגשתי אחז בחוברת צבעונית על ירושלים. ביקשתי ממנו לעיין בתכנים באנגלית, ועיניי חשכו. זו חוברת שמדפיסים במזרח ירושלים בני דודינו, וכל התכנים שם תואמים לנרטיב הערבי המעוות והחד-צדדי.
בשעה שאנו צועדים חזרה לביתנו בקריית משה אני מארגן בראשי תוכנית לשימור הנרטיב היהודי בירושלים. הצורך להתמודד עם התופעה המדאיגה של גנבת הנרטיב כפול: קודם כול עוקרים את זכותנו על ירושלים ומעוותים את ההיסטוריה ובונים סיפור שקרי ומסולף, ואחר כך הנרטיב הזה מתגלגל ומופץ ככדור שלג על ידי מיליוני התיירים שמבקרים כאן ומולכים שולל בעיר הקודש.
התוכנית שלי כוללת קומנדו של מתנדבים שיציעו הסברים מאוזנים ותיאטרליים בכל השפות לתיירים הבאים בשערי העיר העתיקה. נוכל גם לטרגט דיגיטלית את כל האורחים ולשלוח להם סרטונים נחמדים ומחכימים. התוכנית שלי מפורטת ובנויה היטב, ואני מקווה שהיא תתקבל על דעתם של שר התיירות וראש העיר ירושלים ושהם יפעלו ליישמה. אשמח לשמוע את דעתכם.
עדכונים בהמשך.

עוד במדור זה

תולדות: גרר- לעד ולעולמי עולמים

תולדות: גרר- לעד ולעולמי עולמים

בפרשיות‭ ‬בחומש‭ ‬בראשית‭ ‬ניתן‭ ‬מקום‭ ‬של‭ ‬כבוד‭ ‬למקומות‭ ‬הליכתם‭ ‬של‭…
חיי שרה - מערת המכפלה: ׳בית החיים׳

חיי שרה - מערת המכפלה: ׳בית החיים׳

יש‭ ‬משהו‭ ‬פלאי‭ ‬בהשתדלותו‭ ‬המרובה‭ ‬של‭ ‬אברהם‭ ‬אבינו‭ ‬לחיפוש‭ ‬מקום‭…
וירא- האם למאמין מותר לשאלות שאלות?

וירא- האם למאמין מותר לשאלות שאלות?

אברהם‭ ‬אבינו‭, ‬ראש‭ ‬המאמינים‭, ‬אשר‭ ‬הגיע‭ ‬לאמונה‭ ‬באלוקים‭ ‬מעצמו‭, ‬הגיע‭…
לך לך - עם של הולכים

לך לך - עם של הולכים

פעמים‭ ‬רבות‭ ‬בפרשתנו‭ ‬מתגלה‭ ‬לנו‭ ‬אברהם‭ ‬בפועל‭ ‬ה‭.‬ל‭.‬ך‭: ‬‮'‬לֶךְ‭ ‬לְךָ‮'‬‭,…
נח - ותשחת הארץ: לפני האלוקים?

נח - ותשחת הארץ: לפני האלוקים?

כבר‭ ‬בתחילתה‭ ‬של‭ ‬התורה‭ ‬מתברר‭ ‬שיש‭ ‬מטרה‭ ‬ויעד‭ ‬לבריאת‭ ‬העולם‭.…
האזינו- סוכות-׳אַסְתִּירָה פָנַי מֵהֶם׳

האזינו- סוכות-׳אַסְתִּירָה פָנַי מֵהֶם׳

לפני‭ ‬שנתיים‭ ‬נוסף‭ ‬לנו‭ ‬עוד‭ ‬יום‭ ‬לימים‭ ‬הנוראים‭, ‬יום‭ ‬שמחת‭…
וילך - יום-הכיפורים: מקווה טהרה לכל ישראל

וילך - יום-הכיפורים: מקווה טהרה לכל ישראל

בעוד‭ ‬ימים‭ ‬ספורים‭ ‬נכנס‭ ‬בעז‭"‬ה‭ ‬ליום‭ ‬הגדול‭, ‬יום‭-‬הכיפורים‭, ‬כשמו‭ ‬של‭…
ראש השנה: מחשבים מסלול מחדש

ראש השנה: מחשבים מסלול מחדש

ראש‭ ‬השנה‭ ‬הוא‭ ‬תקווה‭ ‬חדשה‭, ‬תקווה‭ ‬לשנה‭ ‬טובה‭ ‬ומתוקה‭. ‬אנו‭…
כי תבוא - ׳וְשָׂמַחְתָּ בְכָל־הַטּוֹב׳

כי תבוא - ׳וְשָׂמַחְתָּ בְכָל־הַטּוֹב׳

העולם‭ ‬מתחלק‭ ‬לשניים‭: ‬אלה‭ ‬שבטוחים‭ ‬שמגיע‭ ‬להם‭ ‬הכל‭ ‬ותמיד‭ ‬יתלוננו‭…
כי תצא - כי ה׳ א-להיך מתהלך בקרב מחנך

כי תצא - כי ה׳ א-להיך מתהלך בקרב מחנך

בפרשתנו‭ ‬אנו‭ ‬מצווים‭ ‬לשמור‭ ‬על‭ ‬קדושת‭ ‬המחנה‭. ‬‮'‬כִּֽי–תֵצֵא‭ ‬מַחֲנה‭ ‬עַל–אֹיְבֶיךָ‭…
שופטים- ידינו לא שפכו את הדם הזה...

שופטים- ידינו לא שפכו את הדם הזה...

בסוף‭ ‬פרשתנו‭ ‬אנו‭ ‬נפגשים‭ ‬עם‭ ‬פרשיה‭ ‬תמוהה‭, ‬פרשת‭ ‬עגלה‭ ‬ערופה‭.…
ראה - 'נו, כשזוכים רואים'

ראה - 'נו, כשזוכים רואים'

כמה‭ ‬פעמים‭ ‬בחיינו‭ ‬אומרים‭ ‬לנו‭: '‬הכל‭ ‬תלוי‭ ‬בך‭', '‬הכל‭ ‬תלוי‭…
עקב תשמעו

עקב תשמעו

האם‭ ‬שומעים‭ ‬באוזן‭? ‬לא‭ ‬בטוח‭… ‬פרשתנו‭ ‬פותחת‭ ‬במילים‭: ‬‮'‬וְהָיָה‭ ‬עֵקֶב‭…
דברים- ט׳ האב - מה חסר לנו?

דברים- ט׳ האב - מה חסר לנו?

תשעה‭ ‬באב‭, ‬יום‭ ‬חורבנם‭ ‬של‭ ‬בית‭ ‬המקדש‭ ‬הראשון‭ ‬והשני‭. ‬את‭…
פנחס- הנהגה וענווה – הילכו יחדיו?

פנחס- הנהגה וענווה – הילכו יחדיו?

את‭ ‬מי‭ ‬אמור‭ ‬לשרת‭ ‬המנהיג‭? ‬את‭ ‬עצמו‭ ‬או‭ ‬את‭ ‬העם‭?…
בלק-׳מדוע אתה בוכה?׳

בלק-׳מדוע אתה בוכה?׳

בימים‭ ‬אלו‭ ‬מתחילים‭ ‬ימי‭ ‬הזכרון‭ ‬והאבלות‭ ‬על‭ ‬חורבן‭ ‬בית‭ ‬המקדש‭.…