בדרך לכותל

שודדי ירושלים

בדרך לכותל אני נהנה לצעוד ולשוחח עם בני ישי, והוא מתאר לי בדרכו חוויות משירותו בשריון בהסדר שילובים. השבוע, תחת גשם של ברכה שליווה אותנו לאורך הדרך, הוא סיפר לי על טקס ההשבעה של חיילי השריון בלטרון. מאות חיילים שאגו שהם נשבעים להיות נאמנים למדינה ולצה"ל עד כדי חירוף נפש. כל חייל קיבל נשק וספר תנ"ך עם הקדשה של הרב הראשי לצה"ל.
בזמן שהוא משתף אותי באירועי הטקס אנו חולפים ליד עשרות תיירים מכל רחבי העולם. האמת היא שכבר תקופה ארוכה אנו רואים אלפים מכל העולם, מכל הצבעים ומכל הגילים זורמים לעיר העתיקה ומציפים את רחובותיה. חלק מהתיירים באים עם קבוצות ומדריך צמוד, וחלק באים באופן פרטי, זוגות או משפחות. 

הסיור המודרך מתחיל בדרך כלל ליד שער יפו. שם עומדים גם מדריכים 'חאפרים', והם תופסים תיירים בדרכם ומציעים להם הסברים מלומדים על העיר ירושלים.
אני מתעכב כמה דקות ליד אחד המדריכים שמסביר באנגלית שוטפת שירושלים היא במקור עיר נוצרית עוד מימי אותו האיש, ואחר כך היא הפכה מוסלמית. היהודים לעומת זאת מוצגים כפולשים בלתי רצויים. אני מתקרב לקבוצה נוספת, וגם כאן המצב לא הרבה יותר טוב. לקבוצות אחרות ההסברים ניתנים בסינית או ברוסית או בפולנית, ואני יכול רק לקרוא את שפת הגוף שלהם. כשהמדריך עושה הפסקה אני שואל את אחד מחברי הקבוצה מה הבין, והתשובה שאני מקבל היא שישראל כבשה את ירושלים מהפלסטינים ללא זכות וללא הצדקה. אני לא יכול לבדוק את כל המדריכים, אבל סביר להניח שהמצב בקבוצות אחרות אינו טוב יותר.
משבוע לשבוע אני מגלה יותר ויותר שהנרטיב שמועבר כאן בירושלים למיליוני התיירים הבאים בשעריה הוא אנטי-ישראלי ואפילו אנטי-יהודי. זרם התיירים
גובר ב"ה משנה לשנה, אך לצערי הנזק הנגרם לתדמית שלנו עקב שוד הנרטיב רק הולך וגדל.
במורד השוק פגשתי בזוג צעיר, תיירים מאמריקה. הם פנו אליי בשאלה היכן הכניסה להר הבית. טרם הספקתי להשיב קפץ לעברם ערבי מחנות סמוכה בשוק והסביר להם שהר הבית אינו שייך ליהודים, לא עכשיו ולא בעבר, ואין ליהודים זכות לבקר שם. "אתם יהודים?" שאל אותם.
זה לא המדריך היחיד מדוברי הערבית שמפזרים דעות נחרצות על מעמדה ושייכותה של ירושלים. דעות אלו מתקבלות אצל התיירים כעובדות מוחלטות, וקשה מאוד לעקור שקרים אלו לאחר שנפלו על אוזניים כרויות.
אחד התיירים שפגשתי אחז בחוברת צבעונית על ירושלים. ביקשתי ממנו לעיין בתכנים באנגלית, ועיניי חשכו. זו חוברת שמדפיסים במזרח ירושלים בני דודינו, וכל התכנים שם תואמים לנרטיב הערבי המעוות והחד-צדדי.
בשעה שאנו צועדים חזרה לביתנו בקריית משה אני מארגן בראשי תוכנית לשימור הנרטיב היהודי בירושלים. הצורך להתמודד עם התופעה המדאיגה של גנבת הנרטיב כפול: קודם כול עוקרים את זכותנו על ירושלים ומעוותים את ההיסטוריה ובונים סיפור שקרי ומסולף, ואחר כך הנרטיב הזה מתגלגל ומופץ ככדור שלג על ידי מיליוני התיירים שמבקרים כאן ומולכים שולל בעיר הקודש.
התוכנית שלי כוללת קומנדו של מתנדבים שיציעו הסברים מאוזנים ותיאטרליים בכל השפות לתיירים הבאים בשערי העיר העתיקה. נוכל גם לטרגט דיגיטלית את כל האורחים ולשלוח להם סרטונים נחמדים ומחכימים. התוכנית שלי מפורטת ובנויה היטב, ואני מקווה שהיא תתקבל על דעתם של שר התיירות וראש העיר ירושלים ושהם יפעלו ליישמה. אשמח לשמוע את דעתכם.
עדכונים בהמשך.

עוד במדור זה

שתי סליחות והתנצלות

שתי סליחות והתנצלות

״הוא היה עושהכל שביכולתו להרבות אהבה ואיחוד״ בנר שמיני של…
שתי סליחות והתנצלות

שתי סליחות והתנצלות

סליחה ראשונה.״מה כותבים בטור סוגר שנה? על סליחה, זה ברור.…
המהפחחחה המשפטית

המהפחחחה המשפטית

01
רבות נכתב ונאמר על הרפורמה במערכת המשפט, כאן ובכלל. נדמה כאילו לא משנה כמה נכתוב ונאמר, תמיד יישאר מה להוסיף. אחרי האירוע ההזוי שהיה השבוע באוניברסיטת תל אביב, בהחלט יש עוד מה לכתוב.
אם לא עקבתם: באוניברסיטת תל אביב נערך ביום ראשון פאנל בנושא הרפורמה המשפטית, בחסות תא הסטודנטים ׳לביא׳ של הליכוד ותא ׳כחול לבן׳. הוזמנו ארבעה: פרופסור רבקה ווייל מאוניברסיטת רייכמן וד״ר דייבי דישטניק מאוניברסיטת תל אביב. היו שם גם עורכת הדין יסכה בינה מ׳התנועה למשילות ודמוקרטיה׳, שבין מייסדיה נמנה שמחה רוטמן, חבר הכנסת ויו״ר ועדת החוקה בהווה, שהוזמן אף הוא לאירוע.
סטודנטים נאורים רבים ניסו למנוע את השתתפותו. מה זה ניסו, הגיעו פיזית עד אליו בטרם הצליח להיכנס לאולם שבו נערך הפאנל. אם לא היו סביבו מאבטחים ושוטרים רבים, ייתכן בהחלט שהאירוע המביש היה נגמר בצורה אחרת. כשרוטמן כבר הצליח להיכנס סטודנטים לא נתנו לו לדבר תוך צרחות ״בושה״, ״פשיסט״ ועוד גינויים שימנים רגילים לספוג, כולל הערה מגברת צעירה שדרשה ממנו להוריד את הכיפה.
הד״ר דישטניק ביקש מהסטודנטים הצרחנים שיתנו לו לדבר: ״אני יכול להסביר למה התוכנית המשפטית גרועה לכלכלה״, אמר מי שמזוהה עם השמאל, אבל זעקות הגוועלד נמשכו והוא אמר בעצב למיקרופון: ״זה גול עצמי מפואר״. הייתי כותב כאן על חוסר היכולת שקיים בקרב חלקים בשמאל לקבל דעות שונות, אבל זה לא הזמן, היה שם משהו חמור יותר שנעשה על ידי כמה עורכי חדשות.
02
אחרי אותו ׳גול עצמי מפואר׳ רוטמן עוד אמר כמה מילים, ואז קרה דבר מדהים: הוא הפך לאשם בגלל שדיבר ואמר מילה אסורה. ״ולכן העדפת לקרוא להם מוגבלים״, שח לו עודד בן עמי במהלך ריאיון שקיים עימו, ובעצם טען שיו״ר ועדת החוקה כינה את המפגינים המטורללים – ״מוגבלים״. רוטמן לא נבהל, לא התנצל והסביר כי תיאר את היכולת של המפגינים לטעון – ״אתם מוגבלים בטיעון שלכם״.
השימוש של רוטמן במילה ׳מוגבלים׳ העלים כמעט לחלוטין את האלימות שספג מחוץ לדיווחים שעלו באתרי החדשות הגדולים, והפך אותו לאשם. הכותרות דיווחו על השימוש במילה הנ״ל במקום לדבר על האלימות, כאילו עורכי החדשות נרמלו את מה שעבר חבר הכנסת מהציונות הדתית. כך נהג גם בן עמי בריאיון שערך עם רוטמן ולא התייחס כלל לאלימות באותו אירוע מביש.
03
בטח אתם חושבים שנפלה טעות בכותרת של הטור שלי, ולא כך הדבר. ערוצי התקשורת והעיתונאים הדגולים נוהגים לעשות שימוש בביטוי השגוי ׳המהפכה המשפטית׳.
את אותו ריאיון מדובר בן עמי פתח בהצגת הכנס בתל אביב ככזה שעסק ב׳מהפכה המשפטית׳, אלא שרוטמן ענה לו כמו שצריך, וכמו שצריך לענות בכל הזדמנות. ״אני חייב לתקן אותך״, פתח והסביר רוטמן, ״הכנס לא עסק במהפכה המשפטית אלא בדרכים לתקן את המהפכה המשפטית, אותה מהפכה משפטית שעשה אהרן ברק אי אז בשנות התשעים״.
אהרן ברק ביצע מחטף לילי ושינה את פני מערכת המשפט הישראלית, והיום משום מה מנסים להציג לנו את הרצון לחזור למערכת הישנה כמהפכה משפטית. לכן זו מהפחחחה משפטית מבחינתי.
04
מילה אחרונה: החודשים האחרונים לימדו אותי שהרפורמה נחוצה עם שינויים כאלה ואחרים. היא באמת נחוצה, אבל מה שעוד יותר נחוץ זה שיח מכבד, שיח שיכול להכיל דעות רבות ומגוונות כמו השיח שהצגנו כאן ב׳גילוי דעת׳ בשבוע שעבר. לדעתי שיח שכזה צריך להיות חשוב לכולנו, גם לחלקים בשמאל שלא מוכנים לקבל את המציאות שמשתנה לנגד עינינו, את הדמוגרפיה שעושה את שלה. כשהשיח ישתנה לא נדבר על רפורמה או על מהפכה, נדבר על תיקונים במערכת המשפט. ■

כמו במגילת רות

כמו במגילת רות

שלמה (סולומון) מולוגטה יחגוג בקרוב את יום הולדתו ה-23. הוא…
דבר כזה עוד לא קרה לי

דבר כזה עוד לא קרה לי

01לא בטוח שאני עושה את הדבר הנכון, ולמרות זאת אכתוב…
יש לנו פה הכול

יש לנו פה הכול

כילד וכנער, וגם כחייל, יצא לי לראות פעמים רבות את…
חובת מצוות כיבוד הורים

חובת מצוות כיבוד הורים

לא משנה באיזו שעה של היום, באיזה ערוץ, באיזו במה,…
הטובים למשטרה

הטובים למשטרה

לא משנה באיזו שעה של היום, באיזה ערוץ, באיזו במה,…
לא מתנצל על הסרטון<br>של בנות האולפנה

לא מתנצל על הסרטון
של בנות האולפנה

זה קרה בסוף שבוע שעבר, וזה עדיין מרגיז אותי. כמה…
אלפי תיירים יגיעו לשומרון בפסח לצפות באירוס השומרון הנדיר

אלפי תיירים יגיעו לשומרון בפסח לצפות באירוס השומרון הנדיר

זה קורה פעם בשנה ולמשך מספר שבועות בודדים בלבד: פריחת…
"פורום קהלת אוכלים נזלת"

"פורום קהלת אוכלים נזלת"

01מעולם לא כתבת על אופנה. מצד שני תמיד יש פעם…
קשה היא ההורות כקריעת ים סוף

קשה היא ההורות כקריעת ים סוף

01אין טעם להתחמק מזה. הורות. לכתוב על הורות. אז כמו…
הדיקטטורה הישראלית

הדיקטטורה הישראלית

01שלא ישקרו לכם. מה שקורה היום במדינת ישראל זה דיקטטורה.…
להחזיר את פעולות התגמול לשירות המדינה?

להחזיר את פעולות התגמול לשירות המדינה?

01רצח שני האחים לבית משפחת יניב, הלל מנחם ויגל יעקב…
תגיד לי מה אתה רוצה

תגיד לי מה אתה רוצה

01כשקמה עלינו ממשלת בנט-לפיד לא התחברתי בכלל לקריאות "המדינה היהודית…
כך נוטעים היח״צנים

כך נוטעים היח״צנים

01איזה חג יפה הוא ט״ו בשבט. לרוב הוא מספק לנו…