בדרך לכותל

תיאום כוונות

צעירים ומבוגרים מהעיר העתיקה, מעיר דוד ומכל פינות ירושלים באו להתפלל במקום המופלא, הקרוב מרחק נגיעה לקודש הקודשים.

01
את תפילות ראש השנה בכותל, לא ניתן לתאר במילים, הן אינן דומות לשום חוויה רוחנית אחרת.
יצאתי לפני חמש בבוקר. חושך מוחלט. מנורות הרחוב מסמנות את הדרך.
רחובות ירושלים עטופים בקדושה מיוחדת. נשים גברים וטף פוסעים במהירות ובחרדת קודש, נעלמים בסמטאות הצרות, ‘כמלאכים ייחפזון חיל ורעדה יאחזון…’, כל אחד לבית הכנסת בנוסח האהוב עליו.
מניין הותיקין המרגש של גבי שיינין, מתקיים בהתמדה כבר עשרות שנים, בישיבת ה’אידרא’, אותה ייסד הרב גורן זצ’’ל.
צעירים ומבוגרים מהעיר העתיקה, מעיר דוד ומכל פינות ירושלים באו להתפלל במקום המופלא, הקרוב מרחק נגיעה לקודש הקודשים.
בעל התפילה הפליא בניגוניו והתחיל תפילת עמידה בדיוק כשהשחר הפציע. בשעה זו הר הבית נגלה אט אט מכל חלונות המזרח.
בדיוק ברגעים אלו, כשעלה עמוד השחר מעל הר המוריה, טיפסתי בזריזות לגג הישיבה כדי ל’תאם כוונות’ לקודש הקודשים.
נפעמתי לנוכח מראה דוק החסד שנפרס על ירושלים העתיקה. מרוב התרגשות צעקתי בכל גרוני: ‘ברקאי’!!!, כדרך שהיו הכוהנים מכריזים על תחילת עבודת הקורבנות במקדש. המשנה מתארת את השעה שהפציעו קרני חמה ראשונות והממונה על הכוהנים היה שואל האם האיר פני המזרח? ולא התחיל בעבודה ‘עד שהאיר פני כל המזרח עד שבחברון’. ולמה חברון? כדי להזכיר זכות אבות, גם היום…
בעיניים דומעות הבטתי בכיפת הזהב שמעל ‘אבן השתיה’ ודמיינתי את בית המקדש השלישי יורד מן השמים. בניין המקדש שבלב, זו היום הדרך הטובה ביותר להמליך את ה’ עלינו – כדי לקיים ‘ושכנתי בתוכם’.
רחבת הכותל התכסתה כולה מאות מתפללים עטופים בטליתות בוהקות.
מניינים גדולים ומגוונים, כולם מתפללים בדבקות ובקדושה מיוחדת. תקיעת השופרות התערבבו עם ברכת הכוהנים. אין ספק שבאותה שעה התבלבל השטן ונותר מחוץ לתחום (או שברח עם חבר מרעיו מהכלא, עד שנתפס על ידי כוחות הבטחון…).
02
ביום השני של ראש השנה, סיפר לי גבי שיינין, על מקרה מצער שהתרחש ברובע
ביום הראשון – במהלך הבוקר נפטרה לפתע הרבנית הצדקת, בת שבע ע״ה, רעייתו של המקובל המפורסם הרב מרדכי שיינברגר יבדל״א. (גילוי נאות – מידי שבת אני זוכה, ברחבת הכותל, לברכה מהרב שיינברגר, שניחן במאור פנים של יחידי סגולה.)
מנהג הוא בירושלים לא להלין את המת מיום טוב ליום טוב. צוות של החברה קדישא, מתוגבר בגוי של שבת, הכין מייד מקום קבורה בהר המנוחות. מאות מתושבי הרובע, יצאו בעיצומו של חג ראשון, לקיים את המצווה שאין לה שיעור. חלקם אף ליווה בהליכה רגלית את המיטה של הרבנית המנוחה עד בית הלוויות ומשם לבית החיים בגבעת שאול. רק ירושלמים יבינו את המעמד המצמרר בו יוצאים, רגלית, מאות רבות
של יהודים, בטליתות צחורות, מהכותל ומכל בתי הכנסת בעיר, גברים ונשים, לחלוק כבוד אחרון לאישה מופלאה, דמות מופת, שהקדישה את כל חייה, לחסד ולנתינה אין סופית לקהילה. חסד אחרון לאשת החסד ע״ה. תנצב״ה.
03
ערב שבת תשובה הקפצתי את ביתי למדרשת הרובע. היא ארזה תיק עם ציוד וספרי קודש שיספיקו ללימוד רצוף עד אחרי יום כיפור. בתקופה זו חוויית לימוד התורה והכנת הנפש לתשובה והתעלות, בסמוך להר הבית, מרוממת ועוצמתית מעין כמוה. לפתע, כשביקשתי למהר ולחזור לביתי לכבוד שבת קודש, חסמו השוטרים את היציאות מהעיר העתיקה. הובהר לנו שהיה ניסיון פיגוע, של מחבל נגד שוטר משמר הגבול, שנורה מיד על ידי השוטר, בשערי הר הבית וכל דרכי הגישה חייבות להישאר פנויות לכוחות הביטחון והרפואה. לא עברו דקות ואמבולנס חלף לידי ממש, כשהוא מפנה שוטר אחר שנפצע מרסיסי הירי.

דמיינתי שאני נשאר ברובע לשבת קודש. כעבור כשעה וחצי אפשר לי השוטר לצאת דרך שכונת סילוואן ואבו טור  הנושקות לעיר דוד.

למחרת, לאחר תפילת שחרית מרגשת בכותל, סיפרתי לחבריי תושבי הרובע על החוויה שעברנו. הם ‘נזפו’ בי איש איש בדרכו, על שלא באתי אליהם ‘לקפה’ עד יעבור זעם. הכנסת האורחים, בעיר העתיקה, היא שם דבר.

04 

שבת תשובה בכותל היא מתנה שלא תסולא בפז. לשמחתנו, זכינו לסימן טוב, שלא הותיר לנו ספק על קבלת התפילות בכותל ברצון לפני בורא עולם… בהפטרת ‘שובה ישראל’ קראנו בשבת שעברה את הבטחת ה’ לחוזרים בתשובה: ‘’כי נתן לכם המורה לצדקה, ויורד לכם גשם מורה…’’ עוד אנו מוציאים את ספרי התורה בכותל לקריאת הפרשה והנה החל לרדת גשם של ברכה, על הר הבית – היורה. סדרני הכותל לא מאפשרים לפתוח את ספרי התורה בשעה שיורד גשם ואפילו הקל ביותר. הדיו בהם נכתבים ספרי התורה רגישה מאד ואותיות קדושות עלולות להימחק אפילו מטיפה אחת של גשם. הזדרזנו להיכנס עם הספרים לאזור המקורה מתחת קשת רובינסון, שמעליו יש גם עזרת נשים. 

זהו, ללא ספק, סימן ברכה בתחילת שנת השמיטה, המופיע בפסוק מיד לאחר ההבטחה של ‘גשם היורה’ – סימן ברכה זה, מכוון לבני ישראל העושים תשובה בארץ הקודש – ‘ומלאו הגרנות בר והשיקו היקבים תירוש ויצהר…’. 

05 

תפיסת המחבלים בשבת תשובה נותנת רוח נגדית למבקשים לכלותינו.

יהי רצון שיתקיימו בנו כל התפילות שנושאים אנו בכותל ובכל אתר ואתר לבריאות טובה, לפרנסה ולחיזוק כוחות הביטחון שלנו והחקלאים היהודים. 

ותקוים בנו כבר בתחילת שנה זו, שנת השמיטה, הבטחת ה’ לנצח ישראל, שמסכמת את הפטרת ‘שובה ישראל’ – …’ולא יבושו עמי לעולם’.

שבת שלום. שנה טובה. גמר חתימה טובה.

עוד במדור זה

שתי סליחות והתנצלות

שתי סליחות והתנצלות

״הוא היה עושהכל שביכולתו להרבות אהבה ואיחוד״ בנר שמיני של…
שתי סליחות והתנצלות

שתי סליחות והתנצלות

סליחה ראשונה.״מה כותבים בטור סוגר שנה? על סליחה, זה ברור.…
המהפחחחה המשפטית

המהפחחחה המשפטית

01
רבות נכתב ונאמר על הרפורמה במערכת המשפט, כאן ובכלל. נדמה כאילו לא משנה כמה נכתוב ונאמר, תמיד יישאר מה להוסיף. אחרי האירוע ההזוי שהיה השבוע באוניברסיטת תל אביב, בהחלט יש עוד מה לכתוב.
אם לא עקבתם: באוניברסיטת תל אביב נערך ביום ראשון פאנל בנושא הרפורמה המשפטית, בחסות תא הסטודנטים ׳לביא׳ של הליכוד ותא ׳כחול לבן׳. הוזמנו ארבעה: פרופסור רבקה ווייל מאוניברסיטת רייכמן וד״ר דייבי דישטניק מאוניברסיטת תל אביב. היו שם גם עורכת הדין יסכה בינה מ׳התנועה למשילות ודמוקרטיה׳, שבין מייסדיה נמנה שמחה רוטמן, חבר הכנסת ויו״ר ועדת החוקה בהווה, שהוזמן אף הוא לאירוע.
סטודנטים נאורים רבים ניסו למנוע את השתתפותו. מה זה ניסו, הגיעו פיזית עד אליו בטרם הצליח להיכנס לאולם שבו נערך הפאנל. אם לא היו סביבו מאבטחים ושוטרים רבים, ייתכן בהחלט שהאירוע המביש היה נגמר בצורה אחרת. כשרוטמן כבר הצליח להיכנס סטודנטים לא נתנו לו לדבר תוך צרחות ״בושה״, ״פשיסט״ ועוד גינויים שימנים רגילים לספוג, כולל הערה מגברת צעירה שדרשה ממנו להוריד את הכיפה.
הד״ר דישטניק ביקש מהסטודנטים הצרחנים שיתנו לו לדבר: ״אני יכול להסביר למה התוכנית המשפטית גרועה לכלכלה״, אמר מי שמזוהה עם השמאל, אבל זעקות הגוועלד נמשכו והוא אמר בעצב למיקרופון: ״זה גול עצמי מפואר״. הייתי כותב כאן על חוסר היכולת שקיים בקרב חלקים בשמאל לקבל דעות שונות, אבל זה לא הזמן, היה שם משהו חמור יותר שנעשה על ידי כמה עורכי חדשות.
02
אחרי אותו ׳גול עצמי מפואר׳ רוטמן עוד אמר כמה מילים, ואז קרה דבר מדהים: הוא הפך לאשם בגלל שדיבר ואמר מילה אסורה. ״ולכן העדפת לקרוא להם מוגבלים״, שח לו עודד בן עמי במהלך ריאיון שקיים עימו, ובעצם טען שיו״ר ועדת החוקה כינה את המפגינים המטורללים – ״מוגבלים״. רוטמן לא נבהל, לא התנצל והסביר כי תיאר את היכולת של המפגינים לטעון – ״אתם מוגבלים בטיעון שלכם״.
השימוש של רוטמן במילה ׳מוגבלים׳ העלים כמעט לחלוטין את האלימות שספג מחוץ לדיווחים שעלו באתרי החדשות הגדולים, והפך אותו לאשם. הכותרות דיווחו על השימוש במילה הנ״ל במקום לדבר על האלימות, כאילו עורכי החדשות נרמלו את מה שעבר חבר הכנסת מהציונות הדתית. כך נהג גם בן עמי בריאיון שערך עם רוטמן ולא התייחס כלל לאלימות באותו אירוע מביש.
03
בטח אתם חושבים שנפלה טעות בכותרת של הטור שלי, ולא כך הדבר. ערוצי התקשורת והעיתונאים הדגולים נוהגים לעשות שימוש בביטוי השגוי ׳המהפכה המשפטית׳.
את אותו ריאיון מדובר בן עמי פתח בהצגת הכנס בתל אביב ככזה שעסק ב׳מהפכה המשפטית׳, אלא שרוטמן ענה לו כמו שצריך, וכמו שצריך לענות בכל הזדמנות. ״אני חייב לתקן אותך״, פתח והסביר רוטמן, ״הכנס לא עסק במהפכה המשפטית אלא בדרכים לתקן את המהפכה המשפטית, אותה מהפכה משפטית שעשה אהרן ברק אי אז בשנות התשעים״.
אהרן ברק ביצע מחטף לילי ושינה את פני מערכת המשפט הישראלית, והיום משום מה מנסים להציג לנו את הרצון לחזור למערכת הישנה כמהפכה משפטית. לכן זו מהפחחחה משפטית מבחינתי.
04
מילה אחרונה: החודשים האחרונים לימדו אותי שהרפורמה נחוצה עם שינויים כאלה ואחרים. היא באמת נחוצה, אבל מה שעוד יותר נחוץ זה שיח מכבד, שיח שיכול להכיל דעות רבות ומגוונות כמו השיח שהצגנו כאן ב׳גילוי דעת׳ בשבוע שעבר. לדעתי שיח שכזה צריך להיות חשוב לכולנו, גם לחלקים בשמאל שלא מוכנים לקבל את המציאות שמשתנה לנגד עינינו, את הדמוגרפיה שעושה את שלה. כשהשיח ישתנה לא נדבר על רפורמה או על מהפכה, נדבר על תיקונים במערכת המשפט. ■

כמו במגילת רות

כמו במגילת רות

שלמה (סולומון) מולוגטה יחגוג בקרוב את יום הולדתו ה-23. הוא גר עיר צפת עם אימו, עם אחיו הגדול ועם אחותו. המשפחה המיוחדת הזאת עלתה ארצה לפני קצת יותר משנתיים, האב נפטר לפני כשמונה שנים ולא זכה להגיע לישראל. לפני כשנה ושלושה חודשים התגייס שלמה והוא משרת בפיקוד צפון בצפת.
לכבוד חג השבועות שוחחנו עם שלמה, שעוד לומד את השפה העברית. חכמינו ז"ל זיהו את חג השבועות עם יום מתן תורה. היה זה עם ישראל שקיבל על עצמו את התורה מרצון במעמד הר סיני. בהקבלה לכך כמו שאנחנו מכירים, במגילת רות שאותה אנו קוראים בשבועות, רות המואבייה בחרה בלא נודע, נאחזה באמונה, ואמרה לנעמי חמותה: "עמך – עמי, וא-לוקייך – א-לוקיי". הסיפור של שלמה משלב בתוכו את קבלת התורה ואת ההליכה אל הלא ידוע.
הנס הגדול הגיע
סולומון נולד באדיס אבבה. "שם גדלתי, בשכונה בשם לאמלאם מאדה. מגיל שבע, בכל לילה לפני השינה התפללתי לעלות לארץ ישראל ולהצליח בלימודים. סיימתי 12 שנות לימוד באתיופיה, הרחבתי את מקצוע האסטרונומיה, והייתי בדרכי להגיע לאוניברסיטה. הלימודים היו חלק מאוד משמעותי מהחיים שלי וגזלו ממני הרבה מאוד זמן פנוי, כולל זמן של בית כנסת".
סבא וסבתא של שלמה מצד אימו נולדו בגונדר, אמהרה, החלק הצפון המערבי באתיופיה. ״הם גדלו במסורת יהודית אבל הכירו רק את התורה, ׳אורית׳, ולא הכירו את התורה שבעל פה. אימא, שלה חמישה אחים, נולדה בגונדאר, ובצעירותה הלכה הרבה לבית הכנסת, בתגראיי (צפון אתיופיה, א"ה). גם היא וגם אבי היו בעלי נחלה במקום שבו נולדו, אבל עזבו והגיעו לאדיס אבבה. חיכינו כמשפחה 24 שנים בבית שכור כדי שנוכל לעלות לארץ ישראל. באדיס אבבה הם נפגשו עם אבי ושם נולדנו אחי, אחותי ואני".
לפני קצת יותר משנתיים קרה הנס. "קיבלנו את הבשורה שאנחנו בדרך לעלות למדינת החלום שלנו, לארץ אבותינו, למדינת ישראל. התפילות והתקוות שלנו הצליחו. שמחנו מאוד". כאמור, מאז עלייתה ארצה, המשפחה מתגוררת בצפת, במרכז הקליטה ׳כנען-מירון׳, ״שם למדתי כתשעה חודשים על יהדות ושם החלה ההיכרות שלי איתה", מספר שלמה. "באתיופיה, לבית הכנסת הלכתי גם בחגים וגם בצומות, והתפילות ברובן נאמרו באמהרית. שם ידעתי קצת מאוד על היהדות, על התפילות. חיינו לפי המסורת היהודית, אבל אחרי העלייה שלנו עשיתי גיור אורתודוכסי על פי ההלכה דרך קורס נתיב בצבא״.
את הגיור בצבא רצית לעשות או שהיית חייב?
״רציתי. גם אימי, אחי ואחותי עשו גיור פה במרכז קליטה״.
מה אתה יכול לספר על השירות הצבאי?
״אני משרת בתקשוב בפיקוד הצפון, בצפת. הייתי מצטיין פלוגתי של המחזור שלי בקורס נתיב בזיכרון יעקב. בית הדין שלי היה מעניין מאוד והדיינים היו נחמדים. לפני מספר חודשים כבר סיימתי את תהליך הגיור שלי".
ולמה היה חשוב לך לעשות גיור כהלכה?
״היה לי רצון לדעת יותר, לדעת הלכות, להתקרב ליהדות. למדתי את הסיפור שלנו – ׳ביתא ישראל׳, יהדות אתיופיה, חיינו בגלות מאז חורבן בית המקדש השני, בגלל זה לא הכרנו את התורה שבעל פה. אני ציוני ואני אוהב מאוד את ארץ ישראל".
אז היום אתה שומר מצוות?
״כן, מנסה להתחבר ליהדות, להתקרב לקב״ה. לא רק אני, גם המשפחה שלי שומרים מצוות, משפחה דתית״.
זה לא מובן מאליו, לשמור מצוות זה מחייב.
״אתה צודק, אבל זה היה הרצון שלי. כשהייתי ילד תמיד התפללתי. לפני השינה אומנם זה לא היה ׳קריאת שמע שעל המיטה׳, אבל תמיד עשיתי את התפילה שלי. גם בילדות ניסיתי להתקרב לקב״ה״.
איך החיים כאן בישראל?
״חיים מעולים ממש. אני יכול להשוות את החיים שלנו בין החיים שלנו באתיופיה לבין כאן בארץ ישראל, והחיים כאן הרבה יותר טובים. מדינה דמוקרטית, מערכת החוק באתיופיה לא כמו אצלנו, זה לא אותו הדבר. ישראל היא מדינת חוק. אבל, בעיקר ארץ קדושה, ארץ אבותינו, ובמיוחד ירושלים שהייתה החלום שלנו״.
שלמה מבקש לסיים עם כמה נקודות לחג השבועות. ״שם נוסף לחג הוא חג מתן תורה. בני ישראל אחרי יציאת מצרים הגיעו להר סיני וקיבלו מהקב״ה את התורה, את עשרת הדיברות. במעמד הר סיני התרחשו כמה ניסים, המעמד הזה מקודש לעם היהודי. כשמישהו מתגייר, כמו כל היהודים, הנפש שלו הייתה שם במעמד״. בעיני שלמה, ״באותו מעמד בעצם עם ישראל כאילו עשה גיור, הפך לעם קדוש״.
רות בגימטריה זה 606
יש דבר תורה שתרצה לסיים איתו?
"המדרש מספר כי בליל חג השבועות הראשון, הלילה שלפני המאורע החשוב של מתן תורה, בני ישראל הלכו לישון במקום לחכות לקב"ה. כשהתקרב הבוקר, הקב"ה כעס עליהם כדי שיתעוררו ומשה רבינו העיר אותם משנתם. כדי לתקן את מה שהיה הם היו ערים עוד לילה, ובנוסף קיבלו על עצמם שבשנים הבאות לא ישנו וילמדו תורה. את זה למדתי אצל הרב בבית הכנסת. במרכז הקליטה עושים כך גם, בחג השבועות לומדים כל הלילה בבית הכנסת".
שלמה הביא בפניי דרשה נוספת: "בחג שבועות יש מסורת לאכול מוצרי חלב. למדתי שבמעמד הר סיני, בעצם לאחר ה'גיור' שלהם, הם היו צריכים להיטהר. הם קיבלו את ההלכות איך לשחוט ולהכשיר את הבשר שלהם, שהפך מרגע קבלת התורה ללא כשר. האפשרות היחידה שנותרה להם הייתה להשתמש ולאכול מאכלי חלב".
איך אתם עם גימטריה? נסיים עם עוד משהו קצר שהביא בפנינו שלמה, על כך שחז"ל לומדים, כי שמה של רות רומז לכך שהייתה גיורת: "רות בגימטריה זה 606. לפני מעמד התורה היו כבר שבע מצוות בני נוח שבהן מחויב העולם. אומרים שהיא קיבלה את שמה אחרי שהשלימה את ההצטרפות שלה לעם היהודי, כדי לקבל את כל תרי"ג המצוות". ■

דבר כזה עוד לא קרה לי

דבר כזה עוד לא קרה לי

01לא בטוח שאני עושה את הדבר הנכון, ולמרות זאת אכתוב…
יש לנו פה הכול

יש לנו פה הכול

כילד וכנער, וגם כחייל, יצא לי לראות פעמים רבות את…
חובת מצוות כיבוד הורים

חובת מצוות כיבוד הורים

לא משנה באיזו שעה של היום, באיזה ערוץ, באיזו במה,…
הטובים למשטרה

הטובים למשטרה

לא משנה באיזו שעה של היום, באיזה ערוץ, באיזו במה,…
לא מתנצל על הסרטון<br>של בנות האולפנה

לא מתנצל על הסרטון
של בנות האולפנה

זה קרה בסוף שבוע שעבר, וזה עדיין מרגיז אותי. כמה…
אלפי תיירים יגיעו לשומרון בפסח לצפות באירוס השומרון הנדיר

אלפי תיירים יגיעו לשומרון בפסח לצפות באירוס השומרון הנדיר

זה קורה פעם בשנה ולמשך מספר שבועות בודדים בלבד: פריחת…
קשה היא ההורות כקריעת ים סוף

קשה היא ההורות כקריעת ים סוף

01אין טעם להתחמק מזה. הורות. לכתוב על הורות. אז כמו…
הדיקטטורה הישראלית

הדיקטטורה הישראלית

01שלא ישקרו לכם. מה שקורה היום במדינת ישראל זה דיקטטורה.…
להחזיר את פעולות התגמול לשירות המדינה?

להחזיר את פעולות התגמול לשירות המדינה?

01רצח שני האחים לבית משפחת יניב, הלל מנחם ויגל יעקב…
תגיד לי מה אתה רוצה

תגיד לי מה אתה רוצה

01כשקמה עלינו ממשלת בנט-לפיד לא התחברתי בכלל לקריאות "המדינה היהודית…
כך נוטעים היח״צנים

כך נוטעים היח״צנים

01איזה חג יפה הוא ט״ו בשבט. לרוב הוא מספק לנו…
תקשורת גוזמאית

תקשורת גוזמאית

01במוצאי השבת האחרונה נערכה הפגנה גדולה מאוד בתל אביב. להפגנה…