בקול רב

10 דברים שלא ידעתם על החסידות

הרב יוני לביא

1. זה קרה לפני 300 שנה באירופה. גל פוגרומים הביא להרצחם של עשרות אלפי יהודים. שבתאי צבי שסחף אחריו רבים ועורר תקוות גאולה – התאסלם והתברר כמשיח שקר. המון העם הרגיש מתוסכל ומיואש ועבודת השם שלו הייתה טכנית ויבשה.

2. במערב אוקראינה הופיע אדם שחולל תנועה חדשה שטלטלה את העולם היהודי. היא חייבה גם את מי שלא דגל בה, לבחון ולברר מחדש את דרכו. היה בה בשורה מהפכנית, אך היא גם גררה התנגדויות חריפות.

3. שמו היה ישראל וכינו אותו ׳בעל שם טוב׳. בגיל חמש הוא התייתם מהוריו והיה מרבה לצאת אל הטבע להתבודדות ותפילה. בגיל 36 הוא התחיל להתפרסם כעושה נפלאות בעזרת קמעות ולחשים קבליים, בהמשך התיישב בעיר מז׳בוז׳ וקיבץ סביבו תלמידים נאמנים שזכו לכינוי ׳חסידים׳. 

4. הבעש״ט לא כתב אף ספר ונותרו לנו ממנו רק 4 איגרות, בהן זו שסיפר שזכה לעליית נשמה ולמפגש עם המשיח שאמר לו שהוא יבוא ״לכשיפוצו מעיינותיך חוצה״, כלומר, כשתורתך תתפשט בעם ישראל. עיקר תורתו של רבי ישראל עברה בעל פה לתלמידיו שהפיצו אותה הלאה.

5. ״רחמנא ליבא בעי״ – הוא אחד מעקרונות היסוד של שיטתו. הלב הטוב הוא העיקר ואותו רוצה ה׳. ממילא, הקשר לאלוקים אינו שייך רק ללמדנים אלא לכל יהודי באשר הוא, וקריאת מזמורי תהילים על ידי איש פשוט עם לב טהור, רצויה בשמים לא פחות מלימוד מעמיק של תלמיד חכם. 

החסידות לימדה שעבודת ה׳ לא צריכה להיות דרך סגפנות והשמחה חשובה ביותר, גם אם ׳תתודלק׳ בעזרת אמצעים חיצוניים כמו שתיה או ריקוד. 

6. עוד עיקרון חשוב: ״לית אתר פנוי מיניה״ – אין מקום בעולם שפנוי מאלוקות וניתן למצוא את הבורא בכל מצב ובכל עניין, גשמי ורוחני כאחד. ממילא, גם אכילה, שינה ופרנסה הן חלק מעבודת ה׳ ובכל דבר יש ניצוץ שמחייה אותו ומלאך שאומר לו גדל.

7. הצדיק – המוקד אינו התלמיד חכם הידען, אלא הרבי. ״איש אשר רוח בו״, צדיק וקדוש, שמהווה צינור דרכו גם פשוטי העם יכולים להתחבר לה׳. 

האם נכון לפנות לצדיק גם בנושאים גשמיים? האם אין חשש לייחוס משמעות יתר לבשר ודם במקום לקב״ה? השאלות הנוקבות האלו מובילות אל הסעיף הבא.

8. ההתנגדות – החסידות החלה להתפשט בפולין, וכנגדה קמה בליטא תנועת התנגדות גדולה שבראשה עמד הגר״א. החשש היה שמדובר בעצם בעוד משיח שקר שימיט אסון על ישראל, יפגע במחויבות להלכה, בערך לימוד התורה ובאבחנה בין טוב לרע. בתחילת הדרך העימותים בין החסידים למתנגדים היו קשים והגיעו לכדי חרמות ופגיעות. 

הרב קוק כתב שבפרספקטיבה של זמן התברר ששתי התנועות השפיעו לטובה זו על זו, שמרו אחת את השניה מלהתרחק אל הקצה ועם ישראל התברך משתיהן. 

9. תנועת החסידות ספגה מכה קשה בשואה ורבים מאנשיה נרצחו, אבל מאז ברוך השם יש צמיחה מחודשת. כיום יש כ-140 אלף בתי אב חסידיים ברחבי העולם. הריכוז הגדול ביותר הוא בניו-יורק ולאחריו בירושלים ובני ברק. ישנן 12 חסידויות גדולות ועוד כ-230 חצרות חסידיות קטנות.

10. יט׳ בכסלו הוא היום בו השתחרר מהכלא הרוסי ״בעל התניא״ אחרי שנאסר בעקבות הלשנת המתנגדים. חסידי חב״ד רואים באירוע הזה סימן משמים להכרעה לטובת דרך החסידות שמאז רק הולכת וצומחת. הם מכנים אותו ״ראש השנה לחסידות״.■

הרב יוני לביא הוא מראשי ארגון קהלים ומייסד ״מילה טובה״

עוד במדור זה

מטיילים בפסח תשפ"ג

מטיילים בפסח תשפ"ג

סוכות שמח בשומרון

חקלאות ומורשת בצפון הגולן
בהדרכת מרכז סיור ולימוד קשת יהונתן.
נטייל במסלול חדש שנפתח לאחרונה בשם עמק הבוסתנים ובבית החזית הסורי. המסלול מתחיל במצפור קונייטרה ליד אנדרטת כוח נתי ויורד לעבר מטעי הנשירים. לאחר מכן נעבור עם הרכבים אל בית החזית הסורי, תחנה מתוך שביל אלי כהן. הסיור הינו מסלול מעגלי היוצא ממצפור קונייטרה וחוזר למצפור קונייטרה. נספר על מלחמת יום כיפור במרחב ועל כוח נתי וקרבות עמק הבכא, על האופי המיוחד של החקלאות בצפון הגולן, על הרי הגעש והסביבה המיוחדת שלה ועל אלי כהן ובית החזית. נראה את סוריה, את קונייטרה הישנה ופריחת נשירים מרהיבה.

פריחה בנחל פארעם

בהדרכת מרכז סיור ולימוד אורות הגליל. 

נטייל בנחל פארעם, נחל מתחדש בגליל, נהנה מהפריחה ומתצפית לעמק החולה, נשמע את סיפור כפר פארעם ועל התחדשות הנחל ונשכשך רגליים בבריכה הקטנה. הסיור הינו מסלול מעגלי היוצא מקבר חוני המעגל וחוזר לאותה הנקודה.  

מרוץ אל העבר בצפת העתיקה

פעילות מרוץ אל העבר בצפת העתיקה בהדרכת מרכז רוח צפת.

במהלך הפעילות בהנחיית מדריכים-אומנים נכין ברכה לחג, נגלה סודות המסתתרים בשירי הגדה של פסח, נלבש לבוש חגיגי מסורתי של עדות שונות, נכיר את חייהם של חכמי צפת ונתחבר לשרשרת הדורות של חכמי ישראל מיציאת מצרים ועד ימינו אנו.

מרוץ אל העבר הוא משחק פעיל ומאתגר המשלב ניווטים בסמטאות העתיקות עם משימות וחידות. המשתתפים מתחלקים לקבוצות ויוצאים לחשיפת הסודות המסתתרים בסמטאות העתיקות. כל קבוצה תקבל את מפת העיר ומעטפה עם רשימת התחנות. במהלך המשחק כל קבוצה תעבור ב-5 תחנות, 2 מהן יכללו הדרכה של אמני צפת וביתר התחנות תהיה משימה כתובה המצורפת במעטפה.

חקלאות ומורשת בצפון הגולן

בהדרכת מרכז סיור ולימוד מורשת הגליל העליון.

נטייל בסמטאות הכפר פקיעין, נתחיל בתצפית יפה על הכפר, נמשיך אל מערת רשב״י בה ע״פ המסורת הסתתר מפני הרומאים, נרד אל מעיין הכפר ונדבר על העדה הדרוזית ומנהגיה הייחודיים, נבקר בבית הכנסת העתיק ששימש את הקהילה היהודית בפקיעין ועוד. הסיור הינו מסלול מעגלי היוצא מתצפית מעל המערה וחוזר לחניה הסמוכה לתצפית.

 

צעדת השומרון
מתי: יום שלישי 11/10 ט״ז תשרי א׳ דחוה״מ
שעה: יציאה בשעה 11:00 מצומת שבי שומרון.
מה בתכנית: אירוע משפחתי מושקע, שמתחיל בצעידה קצרה משבי שומרון אל תחת הרכבת בסבסטיה, וממשיך להפנינג משפחות ענק, הופעה של הזמרים שולי רנד ויונתן רזאל (בשעה 14:00), הצגה של כוכב הילדים טוביה רוזנפלד מפגש קרוב ומרתק עם ראשוני המתיישבים בשומרון וסיפורם מגוף ראשון. סוכה כשרה במקום. דוכני מזון בתשלום.
איך מגיעים: צומת שבי שומרון. (חניה בפארק תעשיות בראון)

פסטיבל המרפסת של המדינה בפדואל

מתי: ימים שלישי-חמישי בין השעות: 10:00-16:00

מה בתוכנית: במסגרת ״פסטיבל המרפסת של המדינה, ה-14״, בישוב פדואל תוכלו להשתתף בהפרחת עפיפונים עפיפוניאדה, ולהנות מעמדות משחק לכל הגילאים. במרפסת תעמוד נקודת מידע, ויצאו ממנה סיורים מודרכים כל שעה עגולה. כמו כן לרשות המבקרים יוצבו במקום דוכני מזון בתשלום. סיור מודרך יצא פעם ביום מהמרפסת לנחל צרדה והסעה חזור למרפסת של המדינה.

סוכה כשרה במקום. 

פסטיבל חג בנחל קנה

מסלול טיול  בקנה:

מתי:  שלישי -שישי  בין השעות: 10:00-15:00

מה בתוכנית: מזמינים אתכם לצאת עם הילדים לטיול בערוץ נחל קנה בינות לבוסתנים, חורש מפותח ומעיינות מפכים. תחנת מידע מאוישת במדריכים ומתנדבים תחכה לכם בפארק נחל קנה, משם ניתן לטיול רגלי עם הילדים בשביל היורד למעיינות שבוואדי. אורכו כ 3 ק״מ לכיוון אחד ומשך הטיול כשעתיים.

שימו לב: המסלול אינו מעגלי ובסיומו יעמדו לרשות המטיילים שאטלים שיחזירו את המטיילים לפארק קנה, למקום חניית הרכבים.

פסטיבל נחל קנה

מתי:  רביעי-חמישי בין השעות: 10:15:00

מה בתוכנית: רביעי 12/10: עמדת קרמיקה ויצירה לילדים בפארק שער קנה. ממתקן אומגה וקיר טיפוס במהלך מסלול הטיול.

חמישי 13/10: יוקם מתחם משחקים: משחקי ענק לילדים ולכל המשפחה במהלך מסלול הטיול.

סוכה כשרה במקום.

פסטיבל ״שומרון טעים להכיר״ 

היכן: במתחם פארק שער קנה

מתי: יום חמישי בין השעות: 17:00-22:00

מה בתוכנית: פסטיבל אוכל, מגוון פוד-טראקים, בירה, קינוחים ומוזיקה טובה.

סוכה כשרה במקום.

 
[elementor-element…
מטיילים בפסח

מטיילים בפסח

נחל "ואחיתה", מסלול למיטבי לכת באורך של 15 ק"מ מאתגרים…
יקבים, נופים ונקבת מים

יקבים, נופים ונקבת מים

טבילת בוקר והליכה בנקבת מים עתיקה עין כפיר | צילום:…
כך הפך השומרון לממלכת תיירות

כך הפך השומרון לממלכת תיירות

המשושה - חוות גלעד רגע לפני סוכות, חג הטיולים הבלתי…
אלפים יטיילו בסוכות במזבח יהושע

אלפים יטיילו בסוכות במזבח יהושע

גריסת האבנים העתיקות מסביב למזבח יהוושע ע"י הרשות הפלסטינית זיעזעו…