על הצדיקים

12 שנים להסתלקותו של הרב מרדכי אליהו זצ"ל

‘את הכיסא אינכם מוכרים לזה אין כל סותר על אף שרק כמאתיים שנים הוא קיים פחות או יותר. ואני שואל, על ירושלים בירתנו יותר משנות אלפיים, האם (ח”ו) עליה אנו צריכים לוותר?!’

הרב מרדכי אליהו וילד

הכסא של נפוליאון

לפני שנים מספר, בארץ ישראל הקדושה בעוד הרב אליהו, זכר צדיק וקדוש לברכה כיהן כרב ראשי, בענווה רבה, רועה צאן האומה. באותה תקופה, נשמעו קולות בעולם ‘לוותר על חלקים מירושלים’, הפתרון המושלם והרב אליהו, חזק בדעתו, איתן נגד כולם. למשלחת גדולה וחשובה, נסע הרב לצרפת
‘פוליטיקה מחוץ לתחום’, התחננו כולם כאחת. הרב שמע, בפנים ידע, כלפי חוץ הוא שתק. קיבלו שם את הרב, בקבלת פנים גדולה. מכובדים רבים הגיעו מבין שכבות האצולה. אפילו נשיא צרפת (דאז) נכח, מבין אנשי הממשלה.
ולפני החגיגה ביקרו כולם במוזיאון, שם הראו לרב את הכיסא של נפוליאון. ‘הכיסא כאן למכירה?’ שאל הרב בביטחון. המלווים בהו סביב ובליבם צפו אסון. ‘הכיסא לא למכירה גם לא בעד מיליון, זהו חפץ חשוב והיסטורי, אין בזה כול היגיון!’. לאחר דין ודברים, המשיכו בתהלוכה מהרהרים עוד בראשם, מתעשתים מהמבוכה, הגיעו לחלק בסיור, בו נמצא, אזור המלוכה. ‘הנה חדרו של המלך לואי’, בפני הרב החוו. אנא בלי שאלות מביכות, כולם בליבם קיוו
אך לצערם, השאלות מיהרו לבוא, והם התבדו.
‘מתי הוא חי?’, ו-’מי הוא היה?’ שאל הרב את המארחים, בנוכחות כל הפמליה והם ענו לרב בנימוס, כאילו אין שום בעיה. הרבנית צביה שתחיה, קלטה את המצב היא רמזה זאת לרב, והוא קרץ לה בעיניו, ‘המלך לואי היה מוסרי?’ המשיך הרב בשאלותיו. זו ההיסטוריה שלנו, ונכבד אותה, הרי זה מובן מאליו!’.
והנה סוף סוף לרווחת כל האנשים הסתיים הסיור והתחילה קבלת הפנים. הנשיא דיבר ובירך את הרב בין המכובדים. הרב בירך בחזרה כשמתורגמן מתרגם את המילים. על הקורות במוזיאון סיפר הרב לנוכחים וכפי שיסופר המתורגמן יסלף את הדברים.
‘ראיתי את המבוכה’, אמר הרב במליאה. ‘הייתכן שרב בישראל, דברים כאלו לא יידע?’ והמשיך לספר את שהיה, ובעיני כולם פליאה. ‘לשאלתי אם מוסריים היו, עניתם כמגמגמים אולם הם ההיסטוריה, ובצדק בהם אתם גאים’, ובעוד הרב נואם, המתורגמן כאמור, מעדן את המילים. פתאום קלטה הרבנית, שאין כאן שום תיאום. מהר לרב היא רמזה, שבעיה יש בתרגום, והנה מיד, ללא גמגום, עצר הרב את הנאום. ‘את סגנון הדיבור כנראה, התורגמן אינו מכיר ‘לכן הרב של צרפת, את דבריי מכאן יסביר כי לי חשוב’, סיים הרב, ‘מסר להעביר’.
מיד התורגמן הוחלף, והרב המשיך בשיחהץ ‘את הכיסא לקנות ביקשתי’, אמר הרב בבטחה. הקהל מילא פיו צחוק, כאילו סיפר הרב בדיחה. ‘המארחים לי השיבו, שהדבר אינו אפשרי. כנ”ל לגבי המלך לואי, שלא היה מוסרי. היסטוריה שומרים, הם טענו, זהו חפץ ציבורי’. ‘הצדק לצדכם’ אמר הרב במבט חודר, ‘את הכיסא אינכם מוכרים לזה אין כל סותר על אף שרק כמאתיים שנים הוא קיים פחות או יותר. ואני שואל, על ירושלים בירתנו יותר משנות אלפיים, האם (ח”ו) עליה אנו צריכים לוותר?!’ הקהל כולו עמד נרגש ומחא כפיים בסערה, אף הנשיא קם ממקומו לחץ את ידו בהוקרה, וביקש מהרב שיישאר ולא יברח במהרה, כדי להביא לרב לאות כבוד מדליית זהב יקרה אך כידוע, בשביל הרב
מה היא שווה לעומת התורה… אדם גדול היה הרב חסרונו כואב לדור כולו, שום סיפור לא יתאר את גודלו ואת דמותו.

עוד במדור זה

שתי סליחות והתנצלות

שתי סליחות והתנצלות

״הוא היה עושהכל שביכולתו להרבות אהבה ואיחוד״ בנר שמיני של…
שתי סליחות והתנצלות

שתי סליחות והתנצלות

סליחה ראשונה.״מה כותבים בטור סוגר שנה? על סליחה, זה ברור.…
המהפחחחה המשפטית

המהפחחחה המשפטית

01
רבות נכתב ונאמר על הרפורמה במערכת המשפט, כאן ובכלל. נדמה כאילו לא משנה כמה נכתוב ונאמר, תמיד יישאר מה להוסיף. אחרי האירוע ההזוי שהיה השבוע באוניברסיטת תל אביב, בהחלט יש עוד מה לכתוב.
אם לא עקבתם: באוניברסיטת תל אביב נערך ביום ראשון פאנל בנושא הרפורמה המשפטית, בחסות תא הסטודנטים ׳לביא׳ של הליכוד ותא ׳כחול לבן׳. הוזמנו ארבעה: פרופסור רבקה ווייל מאוניברסיטת רייכמן וד״ר דייבי דישטניק מאוניברסיטת תל אביב. היו שם גם עורכת הדין יסכה בינה מ׳התנועה למשילות ודמוקרטיה׳, שבין מייסדיה נמנה שמחה רוטמן, חבר הכנסת ויו״ר ועדת החוקה בהווה, שהוזמן אף הוא לאירוע.
סטודנטים נאורים רבים ניסו למנוע את השתתפותו. מה זה ניסו, הגיעו פיזית עד אליו בטרם הצליח להיכנס לאולם שבו נערך הפאנל. אם לא היו סביבו מאבטחים ושוטרים רבים, ייתכן בהחלט שהאירוע המביש היה נגמר בצורה אחרת. כשרוטמן כבר הצליח להיכנס סטודנטים לא נתנו לו לדבר תוך צרחות ״בושה״, ״פשיסט״ ועוד גינויים שימנים רגילים לספוג, כולל הערה מגברת צעירה שדרשה ממנו להוריד את הכיפה.
הד״ר דישטניק ביקש מהסטודנטים הצרחנים שיתנו לו לדבר: ״אני יכול להסביר למה התוכנית המשפטית גרועה לכלכלה״, אמר מי שמזוהה עם השמאל, אבל זעקות הגוועלד נמשכו והוא אמר בעצב למיקרופון: ״זה גול עצמי מפואר״. הייתי כותב כאן על חוסר היכולת שקיים בקרב חלקים בשמאל לקבל דעות שונות, אבל זה לא הזמן, היה שם משהו חמור יותר שנעשה על ידי כמה עורכי חדשות.
02
אחרי אותו ׳גול עצמי מפואר׳ רוטמן עוד אמר כמה מילים, ואז קרה דבר מדהים: הוא הפך לאשם בגלל שדיבר ואמר מילה אסורה. ״ולכן העדפת לקרוא להם מוגבלים״, שח לו עודד בן עמי במהלך ריאיון שקיים עימו, ובעצם טען שיו״ר ועדת החוקה כינה את המפגינים המטורללים – ״מוגבלים״. רוטמן לא נבהל, לא התנצל והסביר כי תיאר את היכולת של המפגינים לטעון – ״אתם מוגבלים בטיעון שלכם״.
השימוש של רוטמן במילה ׳מוגבלים׳ העלים כמעט לחלוטין את האלימות שספג מחוץ לדיווחים שעלו באתרי החדשות הגדולים, והפך אותו לאשם. הכותרות דיווחו על השימוש במילה הנ״ל במקום לדבר על האלימות, כאילו עורכי החדשות נרמלו את מה שעבר חבר הכנסת מהציונות הדתית. כך נהג גם בן עמי בריאיון שערך עם רוטמן ולא התייחס כלל לאלימות באותו אירוע מביש.
03
בטח אתם חושבים שנפלה טעות בכותרת של הטור שלי, ולא כך הדבר. ערוצי התקשורת והעיתונאים הדגולים נוהגים לעשות שימוש בביטוי השגוי ׳המהפכה המשפטית׳.
את אותו ריאיון מדובר בן עמי פתח בהצגת הכנס בתל אביב ככזה שעסק ב׳מהפכה המשפטית׳, אלא שרוטמן ענה לו כמו שצריך, וכמו שצריך לענות בכל הזדמנות. ״אני חייב לתקן אותך״, פתח והסביר רוטמן, ״הכנס לא עסק במהפכה המשפטית אלא בדרכים לתקן את המהפכה המשפטית, אותה מהפכה משפטית שעשה אהרן ברק אי אז בשנות התשעים״.
אהרן ברק ביצע מחטף לילי ושינה את פני מערכת המשפט הישראלית, והיום משום מה מנסים להציג לנו את הרצון לחזור למערכת הישנה כמהפכה משפטית. לכן זו מהפחחחה משפטית מבחינתי.
04
מילה אחרונה: החודשים האחרונים לימדו אותי שהרפורמה נחוצה עם שינויים כאלה ואחרים. היא באמת נחוצה, אבל מה שעוד יותר נחוץ זה שיח מכבד, שיח שיכול להכיל דעות רבות ומגוונות כמו השיח שהצגנו כאן ב׳גילוי דעת׳ בשבוע שעבר. לדעתי שיח שכזה צריך להיות חשוב לכולנו, גם לחלקים בשמאל שלא מוכנים לקבל את המציאות שמשתנה לנגד עינינו, את הדמוגרפיה שעושה את שלה. כשהשיח ישתנה לא נדבר על רפורמה או על מהפכה, נדבר על תיקונים במערכת המשפט. ■

כמו במגילת רות

כמו במגילת רות

שלמה (סולומון) מולוגטה יחגוג בקרוב את יום הולדתו ה-23. הוא…
דבר כזה עוד לא קרה לי

דבר כזה עוד לא קרה לי

01לא בטוח שאני עושה את הדבר הנכון, ולמרות זאת אכתוב…
יש לנו פה הכול

יש לנו פה הכול

כילד וכנער, וגם כחייל, יצא לי לראות פעמים רבות את…
חובת מצוות כיבוד הורים

חובת מצוות כיבוד הורים

לא משנה באיזו שעה של היום, באיזה ערוץ, באיזו במה,…
הטובים למשטרה

הטובים למשטרה

לא משנה באיזו שעה של היום, באיזה ערוץ, באיזו במה,…
לא מתנצל על הסרטון<br>של בנות האולפנה

לא מתנצל על הסרטון
של בנות האולפנה

זה קרה בסוף שבוע שעבר, וזה עדיין מרגיז אותי. כמה…
אלפי תיירים יגיעו לשומרון בפסח לצפות באירוס השומרון הנדיר

אלפי תיירים יגיעו לשומרון בפסח לצפות באירוס השומרון הנדיר

זה קורה פעם בשנה ולמשך מספר שבועות בודדים בלבד: פריחת…
"פורום קהלת אוכלים נזלת"

"פורום קהלת אוכלים נזלת"

01מעולם לא כתבת על אופנה. מצד שני תמיד יש פעם…
קשה היא ההורות כקריעת ים סוף

קשה היא ההורות כקריעת ים סוף

01אין טעם להתחמק מזה. הורות. לכתוב על הורות. אז כמו…
הדיקטטורה הישראלית

הדיקטטורה הישראלית

01שלא ישקרו לכם. מה שקורה היום במדינת ישראל זה דיקטטורה.…
להחזיר את פעולות התגמול לשירות המדינה?

להחזיר את פעולות התגמול לשירות המדינה?

01רצח שני האחים לבית משפחת יניב, הלל מנחם ויגל יעקב…
תגיד לי מה אתה רוצה

תגיד לי מה אתה רוצה

01כשקמה עלינו ממשלת בנט-לפיד לא התחברתי בכלל לקריאות "המדינה היהודית…
כך נוטעים היח״צנים

כך נוטעים היח״צנים

01איזה חג יפה הוא ט״ו בשבט. לרוב הוא מספק לנו…