טור אורח

מהנהגותיו של הרב צבי יהודה

המונופול הממשלתי שמי שלא רוצה לשבת בחושך או להפוך לשלולית מהחום חייב להשתמש בו בכל מקרה? מה הצעד הבא, בנק ישראל עושה פרסומות לכסף? בעצם גם זה כבר היה.

"וְזֹאת תּוֹרַת זֶבַח הַשְּׁלָמִים… אִם עַל תּוֹדָה יַקְרִיבֶנּוּ…"

"וזאת תורת זבח השלמים אשר יקריב לה'" – זה שאמר הכתוב – "זבח תודה יכבדנני ושם דרך אראנו בישע א-לקים" (מדרש ויקרא רבה ט', ב')                         

על פי המדרש, בספר תהילים מוצאים אנו את שכרו של מביא קרבן שלמי התודה המפורט בפרשתנו- "אראנו בישע א-לקים". אלא שעם מביא הקרבן מופיע בתהילים אדם נוסף 'שם דרך' הזוכה בישועת ה'. מה היא אותה שימת דרך העשויה לזכות את כולנו בישועת ה'?

ארבעה פתרונות מביא לכך המדרש, הראשון > "אלו מסלקי דרכים" – אדם העוסק בהסרת מכשולים פיזיים מן הדרך פן יתקל בהם אדם אחר, הוא הראוי לישועת ה', שכן דואג הוא לשמירת גופם וממונם של הבריות.

פתרון שני > "אלו סופרים ומשנים שהן מלמדין את התינוקות באמונה" – אותם המלמדים את הילדים בבית הספר ומשקיעים בהם את מיטב זמנם וכוחם כדי שילכו בדרך הישר ויעשו נחת רוח לבוראם הם הזכאים לישועת ה'.

פתרון שלישי > "אלו חנונין שהן מוכרין פירות מעושרין לרבים" – שמי הדרך הם אותם הדואגים להסיר מכשולים רוחניים ועברות בהם עלול לשגות הציבור, כאותו ירקן המעשר את הפירות בטרם יקנו מהם הלקוחות ויאכלו מן הטבל.

הפתרון הרביעי > "אלו שהן מדליקין נרות כדי להאיר בהם לרבים" – שמי הדרך הינם אותם המוכנים להקדיש מממונם הפרטי למען יוכלו בני אדם לצאת מביתם גם בשעות החשיכה ללא נטילת סיכון נפילה, שוד או אובדן דרך.

המשותף לארבעת שמי הדרך הינו התמסרותם לדרך, השקעתם בתהליך ללא צורך בסיפוק של ראיית התוצאה. ארבעת שמי הדרך מתקנים דרכים, פגמים ונשמות, שכלל אינם מכירים או שטרם הגיעו לבשלותם. מסירי המכשולים מן הדרך לא מכירים את מי שאולי יעבור בה ואת מטרת הליכתו, הירקנים לא יודעים מי יבוא לקנות את סחורתם, יהודי או גוי, מקפיד במצוות או מזלזל בהם. מלמד התינוקות אינו יודע כיצד יתפתחו, למה יגדלו והאם יכירו בו ובתרומתו לאישיותם, ובוודאי מאירי הדרכים מכיסם אינם יודעים מי יהלך לאורם באישון ליל ולאיזו מטרה.

גדול שכרם של המשקיעים בדרך, בתהליך, בעץ ואינם נזקקים לסיפוק העצום של ההגעה ליעדים, ראית התוצאות והברכה על הפירות. ראויים הם שמי הדרכים למלוכה שכל כולה אינה אלא היכולת לתקן את הדרכים למען יוכל העם להגיע אל יעודו ולממש את הפוטנציאל הגנוז בו.

"שאול לא זכה למלוכה אלא על ידיי שהיה זקנו מדליק נרות לרבים, אמרו מבואות אפילות היו מביתו לבית המדרש והיה מדליק נרות בהם כדי להאיר בהם לרבים" (שם)

עוד במדור זה

תולדות: גרר- לעד ולעולמי עולמים

תולדות: גרר- לעד ולעולמי עולמים

בפרשיות‭ ‬בחומש‭ ‬בראשית‭ ‬ניתן‭ ‬מקום‭ ‬של‭ ‬כבוד‭ ‬למקומות‭ ‬הליכתם‭ ‬של‭…
חיי שרה - מערת המכפלה: ׳בית החיים׳

חיי שרה - מערת המכפלה: ׳בית החיים׳

יש‭ ‬משהו‭ ‬פלאי‭ ‬בהשתדלותו‭ ‬המרובה‭ ‬של‭ ‬אברהם‭ ‬אבינו‭ ‬לחיפוש‭ ‬מקום‭…
וירא- האם למאמין מותר לשאלות שאלות?

וירא- האם למאמין מותר לשאלות שאלות?

אברהם‭ ‬אבינו‭, ‬ראש‭ ‬המאמינים‭, ‬אשר‭ ‬הגיע‭ ‬לאמונה‭ ‬באלוקים‭ ‬מעצמו‭, ‬הגיע‭…
לך לך - עם של הולכים

לך לך - עם של הולכים

פעמים‭ ‬רבות‭ ‬בפרשתנו‭ ‬מתגלה‭ ‬לנו‭ ‬אברהם‭ ‬בפועל‭ ‬ה‭.‬ל‭.‬ך‭: ‬‮'‬לֶךְ‭ ‬לְךָ‮'‬‭,…
נח - ותשחת הארץ: לפני האלוקים?

נח - ותשחת הארץ: לפני האלוקים?

כבר‭ ‬בתחילתה‭ ‬של‭ ‬התורה‭ ‬מתברר‭ ‬שיש‭ ‬מטרה‭ ‬ויעד‭ ‬לבריאת‭ ‬העולם‭.…
האזינו- סוכות-׳אַסְתִּירָה פָנַי מֵהֶם׳

האזינו- סוכות-׳אַסְתִּירָה פָנַי מֵהֶם׳

לפני‭ ‬שנתיים‭ ‬נוסף‭ ‬לנו‭ ‬עוד‭ ‬יום‭ ‬לימים‭ ‬הנוראים‭, ‬יום‭ ‬שמחת‭…
וילך - יום-הכיפורים: מקווה טהרה לכל ישראל

וילך - יום-הכיפורים: מקווה טהרה לכל ישראל

בעוד‭ ‬ימים‭ ‬ספורים‭ ‬נכנס‭ ‬בעז‭"‬ה‭ ‬ליום‭ ‬הגדול‭, ‬יום‭-‬הכיפורים‭, ‬כשמו‭ ‬של‭…
ראש השנה: מחשבים מסלול מחדש

ראש השנה: מחשבים מסלול מחדש

ראש‭ ‬השנה‭ ‬הוא‭ ‬תקווה‭ ‬חדשה‭, ‬תקווה‭ ‬לשנה‭ ‬טובה‭ ‬ומתוקה‭. ‬אנו‭…
כי תבוא - ׳וְשָׂמַחְתָּ בְכָל־הַטּוֹב׳

כי תבוא - ׳וְשָׂמַחְתָּ בְכָל־הַטּוֹב׳

העולם‭ ‬מתחלק‭ ‬לשניים‭: ‬אלה‭ ‬שבטוחים‭ ‬שמגיע‭ ‬להם‭ ‬הכל‭ ‬ותמיד‭ ‬יתלוננו‭…
כי תצא - כי ה׳ א-להיך מתהלך בקרב מחנך

כי תצא - כי ה׳ א-להיך מתהלך בקרב מחנך

בפרשתנו‭ ‬אנו‭ ‬מצווים‭ ‬לשמור‭ ‬על‭ ‬קדושת‭ ‬המחנה‭. ‬‮'‬כִּֽי–תֵצֵא‭ ‬מַחֲנה‭ ‬עַל–אֹיְבֶיךָ‭…
שופטים- ידינו לא שפכו את הדם הזה...

שופטים- ידינו לא שפכו את הדם הזה...

בסוף‭ ‬פרשתנו‭ ‬אנו‭ ‬נפגשים‭ ‬עם‭ ‬פרשיה‭ ‬תמוהה‭, ‬פרשת‭ ‬עגלה‭ ‬ערופה‭.…
ראה - 'נו, כשזוכים רואים'

ראה - 'נו, כשזוכים רואים'

כמה‭ ‬פעמים‭ ‬בחיינו‭ ‬אומרים‭ ‬לנו‭: '‬הכל‭ ‬תלוי‭ ‬בך‭', '‬הכל‭ ‬תלוי‭…
עקב תשמעו

עקב תשמעו

האם‭ ‬שומעים‭ ‬באוזן‭? ‬לא‭ ‬בטוח‭… ‬פרשתנו‭ ‬פותחת‭ ‬במילים‭: ‬‮'‬וְהָיָה‭ ‬עֵקֶב‭…
דברים- ט׳ האב - מה חסר לנו?

דברים- ט׳ האב - מה חסר לנו?

תשעה‭ ‬באב‭, ‬יום‭ ‬חורבנם‭ ‬של‭ ‬בית‭ ‬המקדש‭ ‬הראשון‭ ‬והשני‭. ‬את‭…
פנחס- הנהגה וענווה – הילכו יחדיו?

פנחס- הנהגה וענווה – הילכו יחדיו?

את‭ ‬מי‭ ‬אמור‭ ‬לשרת‭ ‬המנהיג‭? ‬את‭ ‬עצמו‭ ‬או‭ ‬את‭ ‬העם‭?…
בלק-׳מדוע אתה בוכה?׳

בלק-׳מדוע אתה בוכה?׳

בימים‭ ‬אלו‭ ‬מתחילים‭ ‬ימי‭ ‬הזכרון‭ ‬והאבלות‭ ‬על‭ ‬חורבן‭ ‬בית‭ ‬המקדש‭.…