בדרך לכותל

שעון השמש של ר' אריה שוב מחייך

החזון אי״ש לא שכח לעולם את המראה המופלא של הרב קוק, מאיר הפנים, נעים הליכות, גאון בתורה, שמקדיש תשומת לב רבה, בסבלנות מיוחדת, לבני הדור הצעיר ויוצר איתם בחיבה, גשר וקשר של תפילין.

שעון שמש

01

שבתות הסתיו הנעימות מוסיפות לאווירת הרוממות בדרך לכותל. צעדתי בהנאה מרובה ובקצב מהיר עם החותן שלי, החקלאי הוותיק, אברהם ברט שיח׳. זכות הייתה לנו השבוע להילוות לחותן ולחותנת שלי, יחד עם כל המשפחות המופלאות, מדור הנפילים, מייסדי כפר מימון בביקורם המיוחד בירושלים.
לקראת תפילת וותיקין שהולכת ומתאחרת לקראת שעון החורף, הרחבה מתמלאת במתפללים רבים שצובעים אותה בלבן, כעדר הרחלים העולים מן הרחצה.
עם הנץ, קרניים ראשונות של שמש סתווית, חייכנית, נותנות את האות שהגיע זמן ‘ברקאי’. ירושלים עוטפת בנוגה של אור, המפיג את אפלולית וצינת הלילה.
מאות המתפללים ברחבה קמים כאיש אחד לתפילת העמידה. בזכות השקט שהשתרר באבחת יד נעלמה, אפשר להתרכז בכוונה יתרה בברכות המיוחדות לשבת קודש, בקשות ותודות הנוגעות לכלל עם ישראל. תפילת הלחש מול הכותל נאמרת בהוד וברטט מיוחד, השמור אך ורק לעומדים נוכח הר המוריה.
02
ליד הכותל אני פוגש את הרב חיים שטיינר, תלמידו המובהק של הרב צבי יהודה.
הרב חיים שטיינר מראשוני המתיישבים ברובע היהודי המתחדש, היה מגיע בקביעות, לפחות פעמיים בשבוע, לבית רבו הנערץ, יחד עם חברו לספסל הלימודים במרכז הרב, הרב איסר קלונסקי, רב שכונת גבעת מרדכי. גם בימים שהרב צבי יהודה היה מרותק למיטתו, צמד התלמידים המסור הזה לא ויתר על הביקור השבועי הקבוע. והיה לי למופת.
התיידדנו מאד. מאז ועד היום אני מבקש מהרב שטיינר, שיפענח ויבהיר לי סוגיות במשנת הרב.
השבוע שח לי הרב חיים, כי הוא לומד בימים אלו את סוגיית יחס ההערצה המיוחד של החזון איש לרב אברהם יצחק הכהן קוק זצ״ל.
הרב אברהם ישעיהו קרליץ זצ״ל, הידוע כ׳חזון איש’, בזכות ספרי ההלכה שכתב תחת שם זה, נולד ונפטר בחודש מרחשוון.
(בי״ב מרחשוון, פרשת ‘לך לך מארצך וממולדתך’, בדיוק השבוע לפני 14 שנה, נהרג בננו – אביה יהושע, בדרכו לישיבתו באלון מורה, בשומרון והוא בן 19 חורפים בלבד. מאז הפך לנו חודש מרחשוון והימים לפניו ולאחריו משמחה ליגון ומיום טוב לעצב. הפעילות של ‘קרן אביה’ להמשך דרכו של אביה מעניקה לנו מעט כוחות ושמחה של אמונה. יהי זכרו ברוך.)
ונחזור למחקרו של הרב שטיינר שליט״א – יחסו המעריץ של גדול הרבנים הליטאים בארץ ישראל ומייסד הזרם ‘החרדי – ליטאי׳ -״החזון איש״ – לרב הראשי לארץ ישראל הרב אברהם יצחק הכהן קוק, עומד בסתירה גמורה ליחס המזלזל של הציבור החרדי לרב קוק.
דווקא בימים של שנת השמיטה, כאשר המחלוקת העתיקה סביב ‘היתר המכירה’ מעמיקה את הקרע בין מחנה הרב קוק למחנה ‘החזון איש’, חייבים לפרסם את הכבוד וההערכה שרכש ‘החזון איש’ לרב קוק.
ההיכרות בין שני הגדולים התחילה בעיירה קוסוב(ה) שבמחוז סלונים ברוסיה. הרב קוק ביקר בעיירה ועבר בין בתי הכנסיות כדי ללמד את נערי ‘בר המצווה’ כיצד להניח תפילין. תושבי העיירה תיארו בהתרגשות כיצד כבש הרב קוק את קוסוב(ה) בסערה.
החזון אי״ש לא שכח לעולם את המראה המופלא של הרב קוק, מאיר הפנים, נעים הליכות, גאון בתורה, שמקדיש תשומת לב רבה, בסבלנות מיוחדת, לבני הדור הצעיר ויוצר איתם בחיבה, גשר וקשר של תפילין.
כשכתב החזון איש לרב קוק שאלות בענייני הלכה, לדוגמא: ‘האם צריך לעשר פירות השוות פחות מפרוטה?’, החזון איש פנה אל הרב כתלמיד אל רבו, וכינה את הרב קוק – ‘מרן’, תואר השמור לגדול הדור.
לימים, כששמע החזון איש, גדול הפוסקים החרדים מבני ברק, שהרב קוק מתכנן להגיע לביקור בעירו, הוא ביקש מראש העיר, שייתן לו התרעה מוקדמת, לפני שהרב יתקרב לעיר, כדי שהוא יספיק לצאת אל הרב ולקבל את פניו. ואכן ‘החזון איש’ הזדרז לצאת לקראת הרב. הרב קוק, הידוע בענוותנותו, זירז אף הוא את פעמיו כדי לא להטריח את החזון איש… והם נפגשו באמצע הדרך.
כשהרב קוק חלה ונבצר ממנו לצאת מביתו, פנה אליו ‘החזון איש’ בבקשה שיתיר לו לבא לבקרו ולחזק אותו ליד מיטת חוליו. הרב קוק הפציר בחזון איש שלא יטרח ולא יקדיש ימים ושעות לנסיעה המתישה לירושלים, וכך כתב לחזון איש: ‘הלימוד שלך חשוב מאד. אל תבטלו. יעמוד הלימוד שלך כזכות לחיזוקי’.
ותודה לרב חיים שטיינר.
03
שמחתי לפגוש בכותל את איש כוחות הבטחון (במיל.) הרב הראל קצין, מכפר מימון. הרב התלווה אילינו לגעת בתפילה המיוחדת בבית הכנסת של הרב גץ זצ״ל, במנהרות הכותל, בנקודה הסמוכה ביותר אל קודש הקודשים. הרב קצין הראה בקיאות רבה בכל הקשור להר הבית ולמנהרות הכותל. בהצביעו על האבן הגדולה ביותר בכותל – שאורכה יותר מעשרים מטר ומשקלה כ- 900 טון! – טען כי גם היום כמעט שאין מנוף שיכול להרים אבן כזאת. ויהי לנו לחידה.
הרב שמואל רבינוביץ', רב הכותל, עושה עבודת קודש בשמירה על אווירת הרוממות וחופש התפילה כאן, בהתאם לשרשרת הדורות ומורשת חז״ל עד בית ראשון. זה מורגש הייטב בכל פינה הקשורה לכותל, למנהרות הכותל ולסביבתו.
יחד עם החותן שלי, עלינו בעקבות הרב קצין במשעולי השוק לכיוון שער יפו. הוא התעכב מפעם לפעם ופנה בשאלות לרוכלי השוק תוך שהוא מדבר בשפתם באופן קולח ובהגייה משכנעת.
נפרדנו לשלום.
04
עוד אני פוסע במעלה רחוב יפו, אורו עיני לנוכח מראה משובב לב – רעייתי וביתי צועדות לקראתי בעיצומה של השבת, והיו לי כאורו של עולם.
נפגשנו ממש מתחת לשעון השמש המפאר את בית מדרשו של ר׳ אריה לוין –׳זוהרי חמה’.
כה מאושר הייתי, עד שברור היה לי, שנגלה לפני באותן רגעים, של שבת נפלאה – ‘נס האור’.
שעון השמש הראה לנו בצילו את השעה המתרגשת. והיה לפלא בעיני. שהרי כבר סיפרתי, שמול שעון השמש נבנו גורדי שחקים, המסתירים ממנו את קרני החמה, המציירות בצלן על המוט את שעות היום.
אין זו אלא שעת רצון. שעת רצון שבאה להזכיר לנו, כאן ועכשיו, שר׳ אריה לוין לא היה חוסך כל מאמץ בתדרוך למשפחות ותיקות ולזוגות צעירים, כיצד לבנות ולחזק את שלום הבית.
נזכרתי במקרה המפורסם – כשבא החתן הצעיר, הרב אברהם יצחק בן משה צבי נריה, להתברך אצלו לפני החתונה, שלף עבורו ר׳ אריה את אגרת ‘החזון איש’, אותה העתיק בקפדנות בכתב ידו המסודר. האיגרת פותחת במילים: מצווה מן התורה ״ושימח את אשתו אשר לקח״ (דברים, כד׳) בהמשך מפרט ‘החזון איש’ כיצד על הבעל לשמח את רעייתו – ‘בשיחה מלבבת ובגילויי חיבה’.
הוסיף ר׳ אריה ואמר: ‘אדם צריך להתייחס לאשתו כאילו היא חלק ממנו ממש’.
ר׳ אריה העניק כדרכו את האיגרת, הכתובה בכתב ידו הרהוט, לחתן הצעיר, תלמיד ‘ישיבת הנגב’ בנתיבות שלימים היה לרב צבאי ולראש כולל במירון.
וכך סיפר לו ר׳ אריה – כי כשהלך עם רעייתו לרופא, ד״ר נחום קוק, אחיינו של הרב קוק, מצא עצמו מתלונן לרופא, בלשון זו: ‘רגלה של אשתי כואבת לי’…
והנה, עתה, המפגש המשפחתי המלבב שלנו, בצילו של שעון השמש של ר׳ אריה לוין, בטבורו של רחוב יפו, שימח אותנו כולנו. עונג משפחתי מעצים ומהנה, של שבת ירושלמית מיוחדת.
שבת של שלום, בריאות ושמחה לכל משפחה ומשפחה ולכל העתידים לבנות את ביתם, במהרה, באמונה ובשלמות.

עוד במדור זה

כתיבה וחתימה (טובה)

כתיבה וחתימה (טובה)

לומדי הדף היומי ובכלל תלמידי חכמי ישראל, למדו כי ישנה מחלוקת עקרונית במסכת גיטין האם הכתיבה כרתי (לשמה), כלומר האם הגט אמור להיות כתוב לשמה של האישה או שמא רק החתימה של העדים אמורה להיות דווקא לשמה של האישה, או שמא עדי מסירה כרתי, דהיינו מסירת הגט היא שצריכה להיות לשמה (דעת התנא רבי מאיר).
הגמרא במסכת גיטין בדף כג עמוד א דנה בעניין זה, ושואלת הכיצד נסביר את דעת רבי מאיר שאמר כי עדי חתימה בלבד צריכים לחתום לשמה ולא לכתוב את הגט לשמה של האישה, ומסבירה הגמרא שאכן, הכתיבה צריכה להיות לשמה, ורבי מאיר התכוון ששמה של האישה בלבד צריך להיכתב עבור האישה הספציפית הזו.
עד כאן למדנות תלמודית.
בימים אלו אנו מברכים איש את רעהו בכתיבה ובחתימה טובה, נשאלת השאלה מה העיקר – האם הכתיבה (כמו שראינו למשל במסכת גיטין לעיל) או דווקא החתימה, שכן אנו יודעים למשל שחוזה שלא נחתם על ידי הצדדים אינו מחייב אותם. החשיבות מתרחבת אף לעניין חשיבות הימים הנוראים – האם בראש השנה יכתבון זה העיקר, או שמא בצום יום כיפור יחתמון חשוב בשל היותו מועד החתימה?
במסכת ראש השנה בדף טז מסבירה הגמרא ואומרת "הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם ביום הכיפורים דברי ר' מאיר, ר' יהודה אומר הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם כל אחד ואחד בזמנו, בפסח על התבואה, בעצרת על פירות האילן, בחג נידונין על המים ואדם נדון בראש השנה וגזר דין שלו נחתם ביום הכיפורים". הגמרא אם כן מחלקת בין כתיבה לחתימה, ומלשונה משתמע שהכתיבה היא הליך הדין, הדיון הענייני שבו ניתן לשנות לטובה או לרעה את פסק הדין אשר ייחתם בסופו של דבר במועד ה'שרירותי' שבו נחתמים ברואיו של הקב"ה.
אלא שהגמרא קוראת ליום הכיפורים 'גמר דין', בשונה מיום החתימה, המועד הטכני שבו נחתם דינו של האדם.
מה אם כן חשוב יותר – יום הכיפורים או ראש השנה? כתיבת הדין שבה ניתן להשפיע על הדיין היושב בדין, או שמא יום הכיפורים חמור הוא שבו נחתמים ברואיו של מלך מלכי המלכים?
כאשר דיין חותם את הדין נעשה טקס, טקסיות החתימה מחייבת את כיבוד המעמד המלכותי המחייב. האדם היודע שביום זה נחתם גזר דינו צריך לנהוג בהתאם. מאידך, בראש השנה, כתיבת האדם היא בהתאם למצוותיו ולתפילותיו כפי שהיו עד לראש השנה ובמהלכו – מאכל, משתה, לימוד ותפילה.
למשל, חוק הירושה מכיר בצוואה בכתב יד, דהיינו הרשומה כולה בכתב ידו של המצווה. צוואה שכזו חייבת להיות בנוסף חתומה על ידו. לחתימה יש אקט מחייב. הכתיבה מעידה על הרצון של המצווה, והחתימה מעידה על גמירות הדעת.
אולם, צוואה בעל פה (למשל כאשר מדובר באדם גוסס 'שכיב מרע'), תהא תקפה כמובן ללא חתימת המצווה, אלא רק על פי עדותם של שני עדים המאשרים את דברי המצווה שנאמרו על פה.
מכאן, לעיתים לחתימה יש תוקף ולעיתים אינה משמעותית כלל. וכן כתב ידו של האדם חשוב כמו חתימה, ולעיתים דבריו שנאמרו בעל פה חשובים יותר מהחתימה עצמה.
גם חוק חתימה אלקטרונית התשס"א 2001 ביטל למעשה את החתימה המסורתית, והפך אותה למעין קובץ מאפיין של האדם המאשר את המסמך האלקטרוני שעליו הוא חותם אלקטרונית.
תפילות הימים הנוראים מלמדות אותנו כי חסדיו של הבורא עם ברואיו לא עברו 'שדרוג', ושעדיין הטקסיות בחתימה קיימת. טקסיות זו מאפשרת לנו לנצל את המעמד לקבלת זכויות רבות ככל הניתן בין כסה לעשור ובעשור עצמו, הוא יום החתימה.
כתיבה וחתימה טובה לכל בית ישראל. ■

מנקים אשליות לפסח

מנקים אשליות לפסח

פסח מתקרב אלינו בצעדי ענק, וביחד איתו כל נשות ישראל מכינות את עצמן למצוות החג: ניקיון הבית מהמסד ועד הטפחות. והשבוע מישהי שאלה אותי: "תגידי, איך אני יכולה לגרום לבעלי לתת יד בניקיונות לפסח?" אז הינה כמה נקודות למחשבה בנושא. (הדברים כתובים בלשון נקבה אבל מותאמים לשני המינים):
1. סליחה על ניפוץ האשליה, אין כזה דבר 'לגרום' לאף אחד. זאת אומרת יש, אבל באמצעות מניפולציה או הפעלת כוח. אני מאמינה שאת רוצה שבעלך ינקה את הבית לא כי את אמרת לו וכי הוא מרגיש שהוא חייב לך טובה, אלא כי הוא רואה בניקיון הבית שותפות של שניכם. מצוות ביעור חמץ היא מצווה של שניכם, בעל ואישה כאחד. לכן הרשו לי לעדכן את השאלה ולשאול אחרת: "איך לאפשר לגרום לבעלי להיות גם הוא שותף בניקיונות הבית?" או לחילופין "איך לא ארגיש לבד בניקיונות הבית לקראת פסח?".
2. תיאום ציפיות – מילת מפתח בלא מעט תחומים זוגיים בכלל, ובפסח בפרט. אם עדיין לא ישבתם ודיברתם על כוס קפה ועוגיות שנשארו ממשלוח המנות לפורים על ההכנות לחג, זה הזמן לעשות זאת. הרבה פעמים אנחנו פועלים על אוטומט או לא מתקשרים את הציפיות שלנו, ובסוף מתאכזבים אחד מהשני. הינה כמה נקודות שכדאי שיעלו בשיחה ביניכם בהקשר לניקיון הבית:
• איך הייתה חוויית ניקיון הבית לפסח בבית של כל אחד מכם? הרבה פעמים אנחנו סוחבים איתנו לחיי הנישואין חוויות עבר שמשפיעות עלינו גם כיום ועלולות להיות טריגריות.
• מה זה אומר 'לנקות את הבית לפסח' עבור כל אחד מכם? האם זה אומר לנקות את הבית מחמץ בלבד, או לנקות את הבית מכל פירור אבק?
• אלו מקומות בבית הכי חשוב לכם לנקות ובאיזה סדר? הרי לא הגיוני להתחיל לנקות את המטבח בעודו פעיל במהלך השבוע.
• אלו סוגי ניקיונות אתם אוהבים יותר ואלו פחות? יכול מאוד להיות שאת לא מתחברת לניקוי המחסן או הרכב, ולבעלך אין בכלל בעיה לעשות זאת.
• מה יאפשר לכם לנקות את הבית בנחת ובשמחה? אם כבר מנקים – אפשר להפוך את החוויה למקרבת ולשמחה.
• במה אתם זקוקים לעזרה אחד מהשני, ואלו דברים אתם מעדיפים לנקות לבד? לפעמים ניקוי בשניים יכול לעזור מאוד, ולפעמים רק להפריע ולהאט את הקצב.
מוזמנים כמובן להוסיף גם שאלות מעצמכם.
3. ראייה מערכתית – אם נסתכל על גוף האדם נראה שיש הבדל בין האיברים השונים ולכל איבר יש את התפקיד שלו. לא דומה התפקיד הידיים לתפקיד הרגליים, המוח או הלב. האם אי פעם ראית שהיד אומרת ללב: "היי חביבי, שים לב שאתה עושה את התפקיד שלך כמו שצריך"? ברור שלא. היד לא מתרכזת בתפקיד של הלב, היא מרוכזת בעצמה ובלעשות את התפקיד שלה על הצד הטוב ביותר. לפעמים בני זוג שוכחים שהם מערכת שלמה ולכל אחד מהם יש את התפקיד שלו. יכול להיות שבעלך לא אוהב לנקות את הבית אבל בהחלט יכול לקחת על עצמו תפקידים אחרים. במקום להיכנס להתחשבנות מה כל אחד עשה, היי מרוכזת בעשייה מדויקת לכוחות שלך. אין מצווה להיות קורבן פסח.
4. עם יד על הלב – מי את מרגישה שבאמת אחראי לניקיונות לפסח? את או בעלך? רגע לפני שאת מבקשת ממנו שיהיה שותף – האם את מוכנה באמת לתת לו את ההזדמנות הזו? האם את מוכנה באמת לסמוך עליו ולשמוח בו, גם אם הוא לא מנקה בדיוק בדיוק כמו שאת רוצה? ■

״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

בליל יום שני האחרון, נר שמיני של חנוכה, ניצחו אראלים…
את המציאות הזאת צריך לשנות

את המציאות הזאת צריך לשנות

ההסכמים הקואליציוניים הולכים ונסגרים, והממשלה צפויה לקום בעוד פחות משבועיים,…
"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

בהילולת ל"ג בעומר בקבר רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון…
״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

אמנון ודניאלה וייס הם זוג מוכר – בשומרון בפרט וברחבי…
נשות החיל

נשות החיל

כולנו נחשפנו לתמונת ׳נשות הקואליציה׳, שזכתה לפרסום רב בשל העובדה…
ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

לרוב, את יהודה ושומרון אנחנו מזכירים בעניין תשתיות לקויות או…
הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

ברחבי העולם וגם כאן בישראל נרשמת התרגשות רבה לקראת מונדיאל…
״רבותיי, יש פה הפקרות״

״רבותיי, יש פה הפקרות״

במוצאי השבת האחרונה אירע פיגוע קשה בחברון שבו נרצח יהודי…
הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

״אללה אסלאם״, ״איום דאעש״, ״היג’רה״, "דאעש: הדור הבא", "וידויים מדאע"ש",…
חלב פרווה אמיתי

חלב פרווה אמיתי

תעשיית המזון בעולם עומדת להשתנות בשנים הקרובות. זו לא שאלה…
אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

הרב אברהם אלקנה כהנא שפירא זצ״ל, המוכר כ׳רב אברום׳, העמיד…
"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

״הפעם הראשונה שבה שמרתי את יום כיפור וצמתי הייתה בגיל…
גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

לקראת ראש השנה אנשים נוהגים לקבל על עצמם החלטות טובות,…
שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

הממלכה המאוחדת של בריטניה הרכינה ראשה בשבוע שעבר, עת נודע…