אלישע בן קימון

הימין נגד הימין

כרגע מנסים להבין בימין איך למנף את תצוגת התכלית שהתרחשה בחומש בשבוע שעבר. אבל הקרבות הללו מכהים גם אותה. הבעיה של הימין עכשיו היא שהוא מפולג בתוכו

שלט אין ימינה

01

כבר חצי שנה יש קמפיין שמתנהל בשוליים של הימין נגד ימניים בולטים ומנהיגים בהתיישבות ביהודה ושומרון, בהם ראש מועצת שומרון יוסי דגן. הקמפיין לא מתרומם אבל מטריד בעיקר בימין.
הטענות מוכרות. הפגנות ה"נוכל-בוגד" מחוץ לביתם של חברי ימינה, שרוב ראשי המועצות וגם חברי הכנסת מהליכוד הדירו את רגליהם מהן, הסכם אביתר, מחאות נגד התקציב וכעת – במאבק על חומש. חלק מהתוקפים עושים זאת בלב שלם ומטרתם לנהל דיון רציני . אבל יש חלק אחר, והוא היותר קולני, שההתנגדות והקטטה חשובים לו יותר מההתיישבות.
לעובדות:
בחירות: את ערב הבחירות האחרון – האירוע המסכם לפני הבחירות – בחר בנימין נתניהו לבלות ביישוב רבבה שבשומרון. הייתי שם. זה היה מפגן של האדרה, למרות שלפעמים היו גם עימותים בין הצדדים. אנשי השומרון בהובלת דגן הכינו לנתניהו סרטון על תקופתו. הקומפלימנטים הזכירו את דוד המלך. דגן קרא להתגייסות של מתנדבים לבחירות למחרת. ביום הבחירות, הוביל דגן מאות רבות של מתנדבים שיעברו בערים וימריצו אנשים לצאת מהבית ולהצביע לליכוד.
אביתר: הוא תמך ציבורית פוליטית ותקשורתית בגבעה, שלא עניינה בהתחלה כמעט אף אחד. הגיעו לשם קרוואנים באישון לילה וברגע היא הפכה לסוג של מאחז\ ישוב. דגן רתם את תמיכת הפוליטיקאים מהאופוזיציה וגם מהקואליציה החדשה לאירוע. העביר את לשכתו למאחז, ודרש הקמת יישוב. זה קרה אחרי הרצח של יהודה גאוטה ז"ל. בחתימת ההסכם שנוהל יחד עם אנשי נחלה הוא היה שותף מלא לרבנים מובילים של הציונות הדתית כמו הרב חיים דרוקמן, הרב אליקים לבנון והרב שמואל אליהו ופגש את בני גנץ. נעשה סקר הקרקעות בגבעה אחרי שנים שניסו ליישב בה משהו ולא הצליחו. לא ברור אם תהיה שם התיישבות עדיין, אבל סקר נעשה. למעלה מ-60 דונם יכולות להיות אדמות מדינה. האדמות של ההתיישבות. לפני כשבועיים הוא הביא למעלה מחמישה עשר חברי כנסת מהליכוד לכפר תפוח. דיבר איתם על הבנייה הבלתי חוקית בשטחי c.
חומש: אחרי הפיגוע ישבו חברי תנועת חומש בהם הרב גדי בן זימרה, עקיבא סמוטריץ, יהושע שרמן, וברל'ה קרומבי וטכסו עצה איך ל"הדליק" את הציבור על חומש. עלתה הצעה להביא לחומש כל יום פוליטיקאי אחר. לפמפם את הסיפור. אחרים טענו שיש לרכז מאמץ ביום חמישי בתום השבעה. החבורה הזו ישבה עם דגן שייעץ ונרתם למסע בכל הכח. "כח חומש" חילק את העבודה. חלק עברו ישיבה ישיבה, אולפנה אולפנה, ובקשו מראשי הישיבות לשחרר את התלמידים בצהריים. חלק פתחו בקמפיין גיוס המונים. דגן תיאם מול הצבא והמשטרה, רתם חלק מאנשי השומרון לעניין, השיג אישורים. "אם יגיעו חמשת אלפים זה יהיה הישג", אמר אחד הנוכחים כמה ימים לפני. הגיעו כ-20 אלף. אירוע חסר תקדים מאז ימי ההתנתקות.
02
משפחתו של יהודה דימנטמן ז"ל נרתמה למהלך באצילות. רגע לפני עוד הייתה מחשבה להעביר את היום האחרון של השבעה (יום רביעי) לחומש ובכך להביא אנשים. "מנהלים לא ישחררו תלמידים ברביעי", אמרו המארגנים "נשאר בחמישי". לבסוף הגיעו בין 15 ל-20 אלף איש בקור בגשם בחושך. נשים, ילדים וקשישים צעדו, גם אנשים על כיסאות גלגלים הגיעו. דגן וחבורת חומש ניצחו על הכל. לאורך כל השבעה הם דרשו מהממשלה שלא יפנו את הישיבה. היא עדיין קיימת. היה זה מפגן עוצמה של המתנחלים. אבל גם של דגן חלק ניכר באירוע. עכשיו מתגוללים עליו – מהשמאל, אבל אותם גורמים בשוליים של הימין – וסותרים את עצמם. אומרים מחד "למה לא הבאת את הכמויות הללו בהפגנות נגד הממשלה הנוכחית", אבל מאידך – לא טרחו להגיע לחומש.
03
רוב העם בימין. הקרע בימין שהתחיל עם הקמת הממשלה ממשיך. יש אנשים שמוחים נגד הממשלה ויודעים לעשות התיישבות, כמו בצלאל סמוטריץ' לדוגמא. האיש לא מפספס רגע לתקוף את הממשלה אך באותו הזמן דואג להתיישבות. הוא בכה מול העיניים שלי בהלוויתו של דימנטמן ז"ל. אתה מרגיש שכואב לו על כל סנטימטר. לא כולם כך. כרגע מנסים להבין בימין איך למנף את תצוגת התכלית שהתרחשה בחומש בשבוע שעבר. אבל הקרבות הללו מכהים גם אותה. הבעיה של הימין עכשיו היא שהוא מפולג בתוכו. אנשים הולכים אחרי רעיון לא אחרי אנשים.

עוד במדור זה

למה זה צחקה שרה

למה זה צחקה שרה

01‭ ‬דמים בדמים נגעו  בי״ב‭ ‬חשוון‭, ‬בשבוע‭ ‬שבין‭ ‬פרשת‭ ‬לך‭…
הבט לברית

הבט לברית

01‭ ‬ לזרז את ביאת הגואל  מדי‭ ‬שבת‭ ‬פונים‭ ‬אלי‭…
גשם של אהבה

גשם של אהבה

01 מיום הכיפורים ועד ראש השנה  בחודש‭ ‬תשרי‭ ‬לא‭ ‬זכינו‭…
ונקם ישיב לצריו וכיפר אדמתו עמו

ונקם ישיב לצריו וכיפר אדמתו עמו

01‭ ‬ תשרי תשפ״ו בכותל  בשבתות‭ ‬של‭ ‬אלול‭ ‬ועשרת‭ ‬ימי‭…
התשובה של החורבה או - המסיבה שהתקלקלה 

התשובה של החורבה או - המסיבה שהתקלקלה 

01‭ ‬ בית כנסת החורבה על‭ ‬מה‭ ‬ולמה‭ "‬זכה‭" ‬בית‭…
אתם ניצבים כולכם לקבל פני משיח על הר הזיתים

אתם ניצבים כולכם לקבל פני משיח על הר הזיתים

01‭ ‬ כותל המזרח בשישי‭-‬שבת‭ ‬האחרון‭ ‬קרן‭ ‬אביה‭ ‬אירחה‭ ‬כדרכה‭…
אלול - אני לעזה ורעייתי לחזית

אלול - אני לעזה ורעייתי לחזית

01‭ ‬ שעתם הגדולה של מתפללי הכותל בין‭ ‬שבת‭ ‬בכפר‭…
כי מלאכיו יצווה לך

כי מלאכיו יצווה לך

01‭ ‬ מהתפילות בכותל למחלקות השיקום בעוד‭ ‬הכותל‭ ‬מצחצח‭ ‬עצמו‭…
סליחה, טעינו

סליחה, טעינו

01‭ ‬ חסידים ראשונים היו שוהיםשעה אחת קודם התפילה… ההכנות‭…
מלחמה עזה

מלחמה עזה

01‭ ‬ עקב בין הזמנים הכותל‭ ‬הוא‭ ‬השתקפות‭ ‬של‭ ‬פניו‭…
גיבורי ישראלממשיכים לחיות בתוכנו

גיבורי ישראלממשיכים לחיות בתוכנו

01‭ ‬ ט״ו באב בהר הזיתים אין‭ ‬כמו‭ ‬לחגוג‭ ‬שבת‭…
השיבנו ה׳ אליך ונשובה, חדש ימינו כקדם! (איכה)

השיבנו ה׳ אליך ונשובה, חדש ימינו כקדם! (איכה)

01‭ ‬כי יבוא צר ואויב בשערי ירושלים (איכה) בשבת‭ ‬שעברה‭…
נגד כל עמך אעשה נפלאות

נגד כל עמך אעשה נפלאות

01‭ ‬ הודאות ברוב עם בשבת‭ ‬פרשת‭ ‬בלק‭ ‬זכיתי‭ ‬לצעוד‭…
ומגבעות אשורנו

ומגבעות אשורנו

01‭ ‬מה טובו אהליך יעקב בשבת‭ ‬פר׳‭ ‬חקת‭ ‬זכינו‭ ‬להתארח‭…
על אבן אחת שבעה עינים

על אבן אחת שבעה עינים

01 סוגרת ומסוגרת ביום חמישי בלילה, ערב פרשת בהעלותך, פתחו…
חטפו שוב את החטופים

חטפו שוב את החטופים

01‭ ‬ הצדעה ללוחמינו ולתושבי הדרום השנה‭ ‬בחג‭ ‬השבועות‭, ‬יותר‭…