טור אורח

חגה של ירושלים

הרב רפי פרץ | יו"ר הבית היהודי והשר לענייני ירושלים ומורשת

   יום חגה של ירושלים הוא יום מרגש מאין כמוהו. 

נולדתי בירושלים. גדלתי בשכונת בית מזמיל, שהיום נקראית קריית יובל. אז, בשנות ה-60, שכונת עולים ירושלמית. מי לא היה שם, מכל קצוות תבל: רומנים, מרוקאים, פולנים, תימנים, עיראקים ומאיפה לא. שכונה ירושלמית אמיתית. 

התחנכתי בעיר הזו, גדלתי וחינכתי שם. פרי מעשיה של העיר. היא הצמיחה אותי, ואף שהתגוררתי במקומות שונים, ובראשם גוש קטיף וחולות חלוצה, נשארתי תמיד ירושלמי.

אני זוכר כילד את מלחמת ששת הימים, את האווירה הקשה בימי הלחימה ואת האושר הגדול והשמחה העצומה כשהעיר חוברה לה יחדיו. מכאן שאבתי את כוחותיי, ירושלים מלווה אותי בכל צומת בחיי. מהקמת המכינה הקדם-צבאית בעצמונה דרך הרב הצבאי הראשי ועד שר החינוך והיום השר לירושלים ומורשת. השבוע הייתה סגירת מעגל בעבורי. בן הפרברים הוא השר של ירושלים. 

הגמרא במסכת תענית אומרת: "אמר רבי יוחנן: אמר הקדוש ברוך הוא לא אבוא בירושלים של מעלה עד שאבוא לירושלים של מטה". לעיר ירושלים יש שני רבדים: ירושלים של מעלה וירושלים של מטה.

ירושלים היא עיר בירה המאגדת בתוכה את סמלי השלטון, "מקדש מלך עיר מלוכה", בלשונו של רבי שלומה אלקבץ. עיר תיירותית המושכת אליה אנשים מכל העולם ומכל הדתות, עיר אקדמית, עיר עם תעשיות היי-טק, עיר תוססת וחיה. 

ויש ירושלים של מעלה. 

עיר שאליה התפללו יהודים במשך 2,000 שנות גלות ונכספו לחזור אליה. עיר אשר דוד המלך התהלך בה. עיר שדחפה את אחינו יוצאי אתיופיה ללכת אלפי קילומטרים ברגל ולסבול סבל בלתי ישוער בדרך ובפיהם מילה אחת: אורסלים.

כדי להגיע לאיחוד המלא עלינו לבנות בעמל רב את ירושלים של מטה. ירושלים של מעלה תהיה שלמה כאשר הבסיס שלה יהיה יצוק. בסיס כלכלי איתן ותיירותי חזק, מרכז חדשנות עולמי ומקור ההשראה למורשת ישראל. עיר הרמונית המחברת את גוני החברה הישראלית ומהווה אבן שואבת לתקוות הדורות, לירושלים הרוחנית – קריה נאמנה בלשון הנביא. ירושלים ההופכת כל ישראל חברים.

אסיים בשירה המרגש של נעמי שמר:

"אַךְ בְּבוֹאִי הַיּוֹם לָשִׁיר לָךְ וְלָךְ לִקְשֹׁר כְּתָרִים קָטֹנְתִּי מִצְּעִיר בָּנַיִךְ וּמֵאַחֲרוֹן הַמְּשׁוֹרְרִים כִּי שְׁמֵךְ צוֹרֵב אֶת הַשְּׂפָתַיִם כִּנְשִׁיקַת שָׂרָף אִם אֶשְׁכָּחֵךְ יְרוּשָׁלַיִם אֲשֶׁר כֻּלָּהּ זָהָב".

מאמרים נוספים מטור אורח

עוד במדור זה

כתיבה וחתימה (טובה)

כתיבה וחתימה (טובה)

לומדי הדף היומי ובכלל תלמידי חכמי ישראל, למדו כי ישנה…
מנקים אשליות לפסח

מנקים אשליות לפסח

פסח מתקרב אלינו בצעדי ענק, וביחד איתו כל נשות ישראל…
״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

בליל יום שני האחרון, נר שמיני של חנוכה, ניצחו אראלים…
את המציאות הזאת צריך לשנות

את המציאות הזאת צריך לשנות

ההסכמים הקואליציוניים הולכים ונסגרים, והממשלה צפויה לקום בעוד פחות משבועיים,…
"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

בהילולת ל"ג בעומר בקבר רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון…
״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

אמנון ודניאלה וייס הם זוג מוכר – בשומרון בפרט וברחבי…
נשות החיל

נשות החיל

כולנו נחשפנו לתמונת ׳נשות הקואליציה׳, שזכתה לפרסום רב בשל העובדה…
ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

לרוב, את יהודה ושומרון אנחנו מזכירים בעניין תשתיות לקויות או…
הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

ברחבי העולם וגם כאן בישראל נרשמת התרגשות רבה לקראת מונדיאל…
״רבותיי, יש פה הפקרות״

״רבותיי, יש פה הפקרות״

במוצאי השבת האחרונה אירע פיגוע קשה בחברון שבו נרצח יהודי…
הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

״אללה אסלאם״, ״איום דאעש״, ״היג’רה״, "דאעש: הדור הבא", "וידויים מדאע"ש",…
חלב פרווה אמיתי

חלב פרווה אמיתי

תעשיית המזון בעולם עומדת להשתנות בשנים הקרובות. זו לא שאלה…
אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

הרב אברהם אלקנה כהנא שפירא זצ״ל, המוכר כ׳רב אברום׳, העמיד…
"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

״הפעם הראשונה שבה שמרתי את יום כיפור וצמתי הייתה בגיל…
גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

לקראת ראש השנה אנשים נוהגים לקבל על עצמם החלטות טובות,…
שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

הממלכה המאוחדת של בריטניה הרכינה ראשה בשבוע שעבר, עת נודע…