טור אורח

חגה של ירושלים

הרב רפי פרץ | יו"ר הבית היהודי והשר לענייני ירושלים ומורשת

   יום חגה של ירושלים הוא יום מרגש מאין כמוהו. 

נולדתי בירושלים. גדלתי בשכונת בית מזמיל, שהיום נקראית קריית יובל. אז, בשנות ה-60, שכונת עולים ירושלמית. מי לא היה שם, מכל קצוות תבל: רומנים, מרוקאים, פולנים, תימנים, עיראקים ומאיפה לא. שכונה ירושלמית אמיתית. 

התחנכתי בעיר הזו, גדלתי וחינכתי שם. פרי מעשיה של העיר. היא הצמיחה אותי, ואף שהתגוררתי במקומות שונים, ובראשם גוש קטיף וחולות חלוצה, נשארתי תמיד ירושלמי.

אני זוכר כילד את מלחמת ששת הימים, את האווירה הקשה בימי הלחימה ואת האושר הגדול והשמחה העצומה כשהעיר חוברה לה יחדיו. מכאן שאבתי את כוחותיי, ירושלים מלווה אותי בכל צומת בחיי. מהקמת המכינה הקדם-צבאית בעצמונה דרך הרב הצבאי הראשי ועד שר החינוך והיום השר לירושלים ומורשת. השבוע הייתה סגירת מעגל בעבורי. בן הפרברים הוא השר של ירושלים. 

הגמרא במסכת תענית אומרת: "אמר רבי יוחנן: אמר הקדוש ברוך הוא לא אבוא בירושלים של מעלה עד שאבוא לירושלים של מטה". לעיר ירושלים יש שני רבדים: ירושלים של מעלה וירושלים של מטה.

ירושלים היא עיר בירה המאגדת בתוכה את סמלי השלטון, "מקדש מלך עיר מלוכה", בלשונו של רבי שלומה אלקבץ. עיר תיירותית המושכת אליה אנשים מכל העולם ומכל הדתות, עיר אקדמית, עיר עם תעשיות היי-טק, עיר תוססת וחיה. 

ויש ירושלים של מעלה. 

עיר שאליה התפללו יהודים במשך 2,000 שנות גלות ונכספו לחזור אליה. עיר אשר דוד המלך התהלך בה. עיר שדחפה את אחינו יוצאי אתיופיה ללכת אלפי קילומטרים ברגל ולסבול סבל בלתי ישוער בדרך ובפיהם מילה אחת: אורסלים.

כדי להגיע לאיחוד המלא עלינו לבנות בעמל רב את ירושלים של מטה. ירושלים של מעלה תהיה שלמה כאשר הבסיס שלה יהיה יצוק. בסיס כלכלי איתן ותיירותי חזק, מרכז חדשנות עולמי ומקור ההשראה למורשת ישראל. עיר הרמונית המחברת את גוני החברה הישראלית ומהווה אבן שואבת לתקוות הדורות, לירושלים הרוחנית – קריה נאמנה בלשון הנביא. ירושלים ההופכת כל ישראל חברים.

אסיים בשירה המרגש של נעמי שמר:

"אַךְ בְּבוֹאִי הַיּוֹם לָשִׁיר לָךְ וְלָךְ לִקְשֹׁר כְּתָרִים קָטֹנְתִּי מִצְּעִיר בָּנַיִךְ וּמֵאַחֲרוֹן הַמְּשׁוֹרְרִים כִּי שְׁמֵךְ צוֹרֵב אֶת הַשְּׂפָתַיִם כִּנְשִׁיקַת שָׂרָף אִם אֶשְׁכָּחֵךְ יְרוּשָׁלַיִם אֲשֶׁר כֻּלָּהּ זָהָב".

מאמרים נוספים מטור אורח

עוד במדור זה

מעפר קומי

מעפר קומי

בד בבד עם הכאב על הרצחה של בת היישוב צאלה…
להיות‭ ‬כלי‭ ‬לקבלת‭ ‬התורה

להיות‭ ‬כלי‭ ‬לקבלת‭ ‬התורה

הרב ליאו די, שסיפורו האישי נגע בכל לב בישראל ובעולם…
גאולה‭ ‬בצבעים‭ ‬חיים

גאולה‭ ‬בצבעים‭ ‬חיים

שלומית אהרונסון, ילידת ירושלים, גרה במשך שנים רבות בנצרים שבחבל…
עם הרב גורן בירושלים

עם הרב גורן בירושלים

עדותו של צנחן על שחרור ירושלים והר הבית לקראת יום…
ירושלים‭ ‬של‭ ‬זהב - המתנה‭ ‬שנתן‭ ‬רבי‭ ‬עקיבא‭ ‬לרחל

ירושלים‭ ‬של‭ ‬זהב - המתנה‭ ‬שנתן‭ ‬רבי‭ ‬עקיבא‭ ‬לרחל

מורן לחמי, ירושלמית במקור ותושבת מושב נעמה בבקעת הירדן, ״מאמינה…
מחקר‭ ‬אופייני‭ ‬על‭ ‬הפנים

מחקר‭ ‬אופייני‭ ‬על‭ ‬הפנים

מה מביא אופה מקצועי,בעל מאפיית בוטיק, להתחיל לשחזר לחם בעזרת…
צל״ש- צבא לשם שמים

צל״ש- צבא לשם שמים

 מאחורי אחת התופעות המורכבות ביותר בצה״ל: השחיקה הרוחנית של עשרות אלפי חיילים,…
משואת האחדות

משואת האחדות

מאז שאיבד את ילדיו נועם וישי הי״ד שיצאו להילחם בבוקר…
קריאת כיוון - כיכר‭ ‬חדשה‭ ‬ע"ש‭ ‬הרב‭ ‬אלישע‭ ‬וישליצקי‭ ‬זצ"ל

קריאת כיוון - כיכר‭ ‬חדשה‭ ‬ע"ש‭ ‬הרב‭ ‬אלישע‭ ‬וישליצקי‭ ‬זצ"ל

נא להכיר: כיכר ׳הרב אלישע וישליצקי׳ – קדמת ציון, ירושלים.…
מדינת ישראל הולכת וגדל היש מקום להלל שלם

מדינת ישראל הולכת וגדל היש מקום להלל שלם

ביום העצמאות השבעים ושבעה, למרות המלחמה והקשיים, מדינת ישראל במאזן…
אנו‭ ‬מכריזים‭ ‬בזאת

אנו‭ ‬מכריזים‭ ‬בזאת

לכבוד יום העצמאות ה77 של המדינה, שאלנו מבחר אנשים מה…
לשנה‭ ‬הבאה‭ ‬בעזה

לשנה‭ ‬הבאה‭ ‬בעזה

ש עה‭ ‬קלה‭ ‬לפני‭ ‬שקיעת‭ ‬החמה‭, ‬החלו‭ ‬לזרום‭ ‬ליער‭ ‬ורמולן‭…
על הניסים ליום העצמאות

על הניסים ליום העצמאות

הרצון להודות על נס הקמת המדינה הוביל לכתיבת נוסחים רבים…
״...לעמוד על הר הזיתים, מבשר ואומר״ 

״...לעמוד על הר הזיתים, מבשר ואומר״ 

צפורה‭ ‬פילץ אני‭ ‬זוכה‭ ‬לגור‭ ‬בלב‭ ‬הר‭ ‬הזיתים‭ ‬מעל‭ ‬20‭…
האיש שחי את התורה

האיש שחי את התורה

הרב‭ ‬חנן‭ ‬חי‭ ‬את‭ ‬התורה‭ ‬ואת‭ ‬הגאולה‭, ‬חייו‭, ‬התורה‭ ‬והארץ‭…
ואין גיבוריה כישראל

ואין גיבוריה כישראל

בשמחת‭ ‬תורה‭ ‬תמלא‭ ‬שנה‭ ‬למלחמה‭. ‬משפחות‭ ‬שנפגעו‭ ‬במלחמה‭ ‬דורשות‭ ‬שההקפות‭…