כץ ולעניין

לחלום. להאמין. להגשים

גם בעת המשבר הקשה ביותר, כשאדם או חברה מרגישים כי הם נמצאים בתחתית, חייבים לשמור על תקווה, על אופטימיות שיהיה בסדר. זהו החלום שסבי דיבר עליו - אין הכוונה לחלום בהקיץ, אלא שלא להתייאש, תמיד לחלום ולקוות שהטוב בוודאי יגיע.

משקפיים צובעות גינה בצבע

לפני חודש בדיוק , בי"א בשבט ציינו המשפחה, חברים, מכרים ומוקירי זכרו, שנה לפטירתו של סבי היקר והאהוב משה (מושקו) מושקוביץ ז"ל.
סבא פעל בתחומים רבים ועסק בעניינים שברומו של מדינה ועולם. על הדף הראשון של היומן הקטן והצנוע שלו נהג לכתוב: "לחלום . להאמין . להגשים". זו הייתה תמצית חייו של סבי.
בפרשת "בשלח", אותה קראנו בשבת שאחרי יום הזיכרון, מופיעים בין השאר שני אירועים שונים ומשמעותיים בחיי בני ישראל במדבר:
הראשון – קריעת ים סוף המתואר להפליא בשירת הים. לקראת סוף השירה עם ישראל יחד עם משה שרים פסוק שנראה לכאורה תלוש מהמציאות בה עם ישראל נמצא: "תְּבִאֵמוֹ וְתִטָּעֵמוֹ בְּהַר נַחֲלָתְךָ מָכוֹן לְשִׁבְתְּךָ פָּעַלְתָּ יְהוָה מִקְּדָשׁ אֲדֹנָי כּוֹנְנוּ יָדֶיךָ" (שמות פרק ט"ו).
עם ישראל, שרק לפני ימים ספורים יצא ממאות שנות עבדות , עם ישראל שעמד אך לפני שעות בודדות כשהים מלפניהם והמצרים המשעבדים רודפים אחריהם והם זועקים לעזרה מתוך ייאוש – "וַיֹּאמְרוּ אֶל מֹשֶׁה הַמִבְּלִי אֵין קְבָרִים בְּמִצְרַיִם לְקַחְתָּנוּ לָמוּת בַּמִּדְבָּר מַה זֹּאת עָשִׂיתָ לָּנוּ לְהוֹצִיאָנוּ מִמִּצְרָיִם. " ( שמות פרק י"ד), ועתה, כשהם הולכים בתוך הים ביבשה האם הם כבר חושבים על ארץ נחלה, מקדש ה'?
השני – שלושה ימים לאחר חציית הים, עם ישראל מגיע למרה. המים מרים ואין מה לשתות ושוב העם מתלונן. משה צועק אל הקב"ה בתפילה וה' מורה לו על זריקת עץ למים ואז המים נמתקים.
נדמה לי שניתן ללמוד משני האירועים הללו שלושה לימודים חשובים:
1. גם בעת המשבר הקשה ביותר, כשאדם או חברה מרגישים כי הם נמצאים בתחתית, חייבים לשמור על תקווה, על אופטימיות שיהיה בסדר. זהו החלום שסבי דיבר עליו – אין הכוונה לחלום בהקיץ, אלא שלא להתייאש, תמיד לחלום ולקוות שהטוב בוודאי יגיע.
2. כשיש צרה – תצעקו, תתפללו, תאמינו. אל תקחו את הכל עליכם, תסמכו על הקב"ה, תנו לו גם קצת קרדיט ואחריות להצלה. זוהי האמונה שסבי דיבר עליה. לדעת שיש בורא ומנהיג לעולם ולהאמין בו.
3. כשיש מצוקה – לפעול, לזרוק עץ. כלומר, לעשות פעולה אקטיבית כדי לנסות ולהיחלץ מהצרה. לא לשבת ולחכות לנס, אלא לפעול בצורה הטובה ביותר שאתה יכול במציאות הקיימת.
אלה הן שלוש הפעולות שבכוחו וחובתו של האדם לעשות: לחלום – לא לאבד תקווה, להאמין בקב"ה באמונה שלמה שיעשה את הטוב ביותר, להגשים ולפעול על מנת שהטוב ביותר יתקיים.
כל אדם בחייו האישיים , והזוגיים צריך לאמץ את שלושת הלימודים החשובים הללו. הם לא רק מביאים הצלחה, אלא בעיקר מביאים מים חיים ואנרגיה רעננה, תקווה וסיפוק אל תוך מציאות חיינו.

עוד במדור זה

לחם האמונה

לחם האמונה

את‭ ‬חטאי‭ ‬אני‭ ‬מזכיר‭ ‬היום‭, ‬בפתח‭ ‬חג‭ ‬הפסח‭. ‬במשך‭ ‬שנים‭…
משמעות

משמעות

‭לפני‭ ‬כשבועיים‭ ‬התבשרנו‭ ‬על‭ ‬נתון‭ ‬שעשוי‭ ‬להפתיע‭ ‬את‭ ‬מי‭ ‬שמתבונן‭…
שהכל נהיה בדברו

שהכל נהיה בדברו

‭ ‬אחיין‭ ‬שלי‭ ‬משרת‭ ‬כרב‭ ‬צבאי‭ ‬באחד‭ ‬מבסיסי‭ ‬חיל‭ ‬האוויר‭…
תקווה מייצרת אמונה.

תקווה מייצרת אמונה.

החיים מזמנים לנו לפעמים רגעים שבהם נדמה שהשמיים נעולים. אנחנו…
"מַה בַּקָּשָׁתֵךְ עוֹד וְתֵעָשׂ" סוד השפע האינסופי

"מַה בַּקָּשָׁתֵךְ עוֹד וְתֵעָשׂ" סוד השפע האינסופי

במגילת‭ ‬אסתר‭, ‬ברגע‭ ‬השיא‭ ‬של‭ ‬המתח‭ ‬והגזירה‭, ‬פונה‭ ‬המלך‭ ‬לאסתר‭…
כשהשמיים מדברים אלינו

כשהשמיים מדברים אלינו

לעיתים‭, ‬בתוך‭ ‬מירוץ‭ ‬החיים‭ ‬המטורף‭, ‬אנחנו‭ ‬שוכחים‭ ‬לעצור‭ ‬ולהקשיב‭.‬ הסיפורים‭…
נוער, נוער, נוער...

נוער, נוער, נוער...

לפעמים‭ ‬נדמה‭ ‬לנו‭ ‬שהפער‭ ‬בין‭ ‬הדורות‭ ‬הוא‭ ‬תהום‭ ‬שאי‭ ‬אפשר‭…
הגענו הביתה

הגענו הביתה

לפני‭ ‬כשבועיים‭ ‬זכיתי‭ ‬לפגוש‭ ‬זוג‭ ‬צעיר‭ ‬שהגיע‭ ‬אליי‭ ‬כדי‭ ‬לקבל‭…
לראות את התמונה הגדולה

לראות את התמונה הגדולה

לפעמים‭ ‬החיים‭ ‬מטיחים‭ ‬בנו‭ ‬רגעים‭ ‬שנראים‭ ‬כמו‭ ‬חושך‭ ‬מוחלט‭. ‬אנחנו‭…
על אמונה ויושר...

על אמונה ויושר...

בשבוע‭ ‬שעבר‭, ‬שמעתי‭ ‬את‭ ‬סיפורו‭ ‬של‭ ‬אורי‭ ‬שיש‭, ‬נהג‭ ‬מונית‭…
לבחור בחיים…

לבחור בחיים…

אני‭ ‬הולך‭ ‬לגעת‭ ‬כאן‭ ‬בנקודה‭ ‬לא‭ ‬פשוטה‭. ‬נקודה‭ ‬מורכבת‭, ‬כואבת‭,…
לראות את הטוב

לראות את הטוב

בשבוע‭ ‬האחרון‭, ‬בחג‭ ‬החנוכה‭, ‬התקיימה‭ ‬מסיבת‭ ‬הודיה‭ ‬מיוחדת‭ ‬ומרגשת‭ ‬במיוחד‭…
על הגבורות ועל הניסים

על הגבורות ועל הניסים

בשבוע‭ ‬שעבר‭ ‬הייתי‭ ‬באירוע‭ ‬מיוחד‭ ‬במינו‭. ‬חברי‭ ‬הטוב‭ ‬ערן‭ ‬רולס‭,…
אור מתוך החשיכה

אור מתוך החשיכה

חנוכה‭ ‬הוא‭ ‬חג‭ ‬שבו‭ ‬עם‭ ‬ישראל‭ ‬מדליק‭ ‬נרות‭ ‬מול‭ ‬החושך‭…
פרקי בנים

פרקי בנים

כולנו‭ ‬מכירים‭ ‬את‭ ‬פרקי‭ ‬אבות‭ ‬‮—‬‭ ‬מסכת‭ ‬של‭ ‬דרך‭ ‬ארץ‭,…
רצון-חלק ב׳

רצון-חלק ב׳

בהמשך‭ ‬לדברים‭ ‬שכתבתי‭ ‬בשבוע‭ ‬שעבר‭ ‬על‭ ‬הדרך‭ ‬לגילוי‭ ‬הרצון‭ ‬האמיתי‭…