אלישע בן קימון

הלוואי וטעיתי

אלישע בן קימון

01
"אשתי על הקו, היא רוצה לדבר איתך" אומר לי אברהם סנדק. "בבקשה", עניתי. "קראתי את מה שכתבת בטור שלך ב'גילוי דעת' אודות המקרה של בני אהוביה. ואני מאוד כועסת עליך", אמרה לי איילת סנדק. "חבל לי שכך את מרגישה, אבל מדוע את כועסת?" שאלתי. "כי בחרת לכתוב שלעולם לא נדע מה קרה שם באותן דקות לפני שבני מצא את מותו. כתבת שהצדק כבר לא יעשה בעוד שאנחנו נאבקים מול כל העולם ומנסים, למרות שאין הרבה סיכויי, להבין מה קרה שם בדיוק". נדהמתי, והאמת הרגשתי לא כל כך נעים. "הבנתי" עניתי לאיילה.
השיחה הזו התרחשה לפני כמה חודשים אז כתבתי כי בסיפור סנדק, בגלל מחדלי החקירה הזועקים לשמיים שבוצעו בשעות הראשונות לאחר התאונה לעולם הצדק לא יעשה. אז, ואגב גם היום, בטח אחרי שיועמ"ש לשעבר אביחי מנדלבליט החליט לסגור את התיק נגד השוטרים ולהעמיד לדין את הנערים, אני חושב שראייתית הסיכוי למצוא משהו ולחקור את הפרשה באופן צודק הוא קלוש. אבל למדתי שהמאבק חייב להימשך. נכון שבזמן שאתם מחזיקים את הגיליון כולם מדברים על הממשלה החדשה ועל חלוקת התיקים. עוד נדבר גם על זה. אבל את הטור הנוכחי חשוב לי להקדיש לאהוביה סנדק ז"ל.
02
בימים אלו מציינים שנתיים למותו של אהוביה סנדק ז"ל נער גבעות שהתגורר בגבעות בנימין וגדל ביישוב בת עין שבגוש עציון. לפני שנתיים, שעות לאחר מציאת גופתה של אסתר הורגן ז"ל שנרצחה בפיגוע קשה ביער ריחן שבצפון השומרון, דלקו בלשי ימ"ר ש"י אחר רכב ובו כמה נערי גבעות. לטענתם לאחר שקיבלו דיווח כי הנערים מיידים אבנים לעבר כלי רכב פלשתינים. המרדף היה מסוכן מתחילתו. רכב הנערים סטה מהנתיב ובשלב מסוים בכביש צר נוצר מגע בין כלי הרכב. כתוצאה ממנו התהפך רכבם של הנערים וגופתו של אהוביה נמצאה מתחת לגלגלי הרכב רק לאחר זמן רב. במח"ש החלו לחקור את התאונה בניסיון לקבוע האם השוטרים עשו שימוש בפרקטיקה אסורה על פי החוק של ניגוח כלי הרכב ובכך גרמו למותו של אהוביה ז"ל.
אלא שאז התרחשה שרשרת מחדלים בלתי נתפסת שעד היום משבשת את היכולת לחקור את התיק בצורה ראויה. השוטרים, על אף שנהרג ילד בתאונה שעשו, לא זומנו להיחקר במח"ש. וכאשר זומנו, הם המתינו בחוץ ואז נשלחו הביתה לאחר שלא נחקרו כלל. חוקרים במח"ש הודרו מצוות החקירה, ונחתם הסכם סודיות עם היועמ"ש אודות התיק. באופן הזוי וחריג הוקם צוות חקירה משותף למשטרה ולמח"ש שיחקרו את הנערים והשוטרים. התיק שכב במשרדי מח"ש חודשים ארוכים מבלי שקיבלו בו הכרעה תוך עינוי דין לאברהם ואיילה שרק בקשו צדק עבור בנם. והיו עוד מחדלים. בעקבות חשיפת המחדלים הללו הקים חבר הכנסת איתמר בן גביר ועדה בכנסת. בגלל מצבה של הממשלה וסדר היום הפוליטי הוועדה לא הועילה הרבה.
03
מאז האירוע הקשה חלו שינויים משמעותיים, כמובן אצל משפחת סנדק, אבל גם בכל הקשור לטיפול בנערי הגבעות ונראות שלהם בציבור. נוצר גרעין מחאות ששטף את כל הארץ וגם היום מוכן ליום פקודה. סרטי תדמית וכתבות רבות נעשו על נוער הגבעות שהיום כבר הרבה יותר פתוח לציבור הרחב. אברהם ואיילה הקימו מוקד לתלונות נגד המשטרה. הם הובילו מחד קו מאוד ביקורתי כלפי המערכת ובמקביל שמרו על ממלכתיות. וכמובן שעוסקים בזיכרון של בנם אהוביה. לנערים שהיו עם אהוביה ז"ל ברכב מצפה משפט, ובימים אלו עמלים עורכי הדין של ארגון "חוננו" על קווי ההגנה, זאת מתוך מטרה לחשוף כמה שיותר פרטים דווקא על התנהלות השוטרים בדקות שלאחר התאונה. כל אלו ללמדנו שהמאבק ממשיך. על אף שנראה כי הפרשה ירדה מסדר היום הציבורי ואולי הסיכוי לאמת קלוש נראה כי יש אנשים כמו אברהם ואיילה שלא ירפו עד שיצליחו להביא לאמת. ולי נותר , בטח אחרי השיחה ההיא עם איילה להגיד "הלוואי וטעיתי". הלוואי והזוג המופלא הזה שלמדתי להכיר בנסיבות מצערות יצליח לברר את האמת על האירוע שטלטל מדינה שלמה

עוד במדור זה

במשמרת של גנץ

במשמרת של גנץ

בערב שמחת תורה התפוצץ מטען חבלה בצומת העליה ל"מוצב הסלע" מעל לציר גלעד בשומרון, בנס ללא נפגעים. הפיגוע, כמו ארועי טרור רבים לאחרונה, התרחש בסמוך לרצף מבנים פלסטיניים בלתי חוקיים שנבנו בשנה האחרונה. לפי תנועת רגבים, העליה החדה בטרור מתכתבת עם מצב הבניה הפלסטינית בשטח ודו"ח חדש שפורסם בערב החג חושף את מספר המבנים שבנו פלסטינים בשטחי C ביהודה ושומרון בשנה האחרונה בלבד ומציג זינוק מטאורי בקצב הבניה.
בשנת 2022 היקפי הבניה הפלסטינית הבלתי חוקית בשטחי C ביהודה ושומרון זינקו ב-80% לעומת שנת 2021. על פי נתוני רגבים בשנת 2022 נוספו 5,535 מבנים בלתי חוקיים פלסטינים בשטחי c, לעומת 3,076 אשר נוספו בשנת 2021, ונתונים דומים בשנת 2020. הנתונים סקרו את היקף הבניה מחודש אפריל 2021 עד אפריל 2022, על ידי ניתוח תצלומי אוויר והשוואת מפות לאורך השנים, תוך התייחסות לסטטוס הקרקעות בכל אזור. המבנים בלתי החוקיים נבנו לצד הכשרת שטחי חקלאות ופריצת דרכים לאורך קילומטרים. בניה שמייצרת בשטח מציאות של רצף התיישבות פלסטיני המבודד יישובים יהודיים ומהווה סכנה ביטחונית של ממש. על פי הדו"ח, מספר המבנים הבלתי חוקיים עומד כיום על 81,317, בכל מרחבי יו"ש מצפון השומרון ועד מדבר יהודה.
ברגבים מצביעים גם כי בשנה זו בניגוד לשנים קודמות, מאפייני הבניה חריגים. אופי המבנים מתאפיין לא עוד בפחונים ובקתות, אלא הבניה הפלסטינית הבלתי חוקית השנה, מאופיינת דווקא בטירות פאר, מתחמי נופש ובילוי, פארקים וגני ארועים, בריכות וצימרים ובניינים רבי קומות. כמו כן במקומות רבים בוצעו עבודות לפיתוח מגרשים מסודרים, כמו ח'רבת חת'ה בסמוך לתרקומיא ולאקף סמוך לקרני שומרון.
הבניה הבלתי חוקית שתועדה הינה בשטחי C בלבד, הנמצאים על פי ההסכמים בשליטה ישראלית, אזרחית וביטחונית מלאה. כיום, עומדת הבניה הבלתי חוקית על 81,317 מבנים, התופסים על פי ההערכות כ 150,000 דונם, פי שניים מכלל שטח ההתיישבות הישראלית ביהודה ושומרון, חוקית ולא חוקית. לעומת זאת, הבניה היהודית הבלתי חוקית כוללת 4,382 מבנים, כאשר בשנה האחרונה נספרה בניה חדשה של 406 מבנים בלבד, אשר בניגוד לבניה הפלסטינית הנבנית במרוחק ממקבצי הבניה והכפרים, נמצאים כולם בתוך תחומי הקו הכחול של ההתיישבות היהודית.
מאחורי המספרים מסתתרות מספר עובדות מעניינות: בתצלומי האוויר ניתן לראות כי בשטחי A ו- B ישנם מרחבים שוממים ופנויים לחלוטין, והבניה זולגת משטחים אלו לשטחים הפתוחים בשטח C. ממעוף הציפור, ניכר כי הבניה אינה אקראית אלא מפוזרת באופן אסטרטגי ומתוכנן בהלימה לתכנית סאלאם פיאד הידועה, בכמה היבטים: יצירת רצפי התיישבות פלסטינית, דוגמאות רבות לכך ניתן לראות בצפון השומרון, בידוד וחניקת ההתיישבות היהודית, בניה על תוואי כבישים מתוכננים כמו ציר עוקף פונדוק וציר תקוע – איבי הנחל במזרח גוש עציון וכן בצמוד לצירי תנועה ראשיים כמו כביש 55 וכביש 60.
"ממשלת ישראל מקימה דה פאקטו מדינה פלסטינית" אומר מאיר דויטש, מנכ"ל תנועת רגבים: "לאורך שנים אנו מתעדים מדי יום בניה לא חוקית פלסטינית ומתריעים מפני הכיבוש הפלסטיני ביו"ש, אך נתוני הבניה העדכניים מציגים תמונה ברורה וחד משמעית: במממשלה האחרונה יש צמיחה מטאורית בהיקפי הבניה וההשתלטות הפלסטינית. זו היא לא נורת אזהרה אלא סירנה מחרישת אוזניים. אל מול עינינו מוקמת מדינה פלסטינית שכבר כיום מאיימת על עתידה של מדינת ישראל. הנתונים לצערנו מצביעים לא רק על עצימת עיניים של הממשלה, אלא על מדיניות, זאת גם לנוכח הצהרותיו של לפיד בעד הקמת מדינה פלסטינית.
לאחרונה שמענו את את שר הביטחון מכריז – "אנו אוכפים את החוק נגד בניה לא חוקית בשטחי C משני הצדדים, היהודי והפלסטיני ואני גאה בזה." נוכח הנתונים אמירה זו לצערנו מדאיגה בעיקר בשל כך שהיא חושפת את חוסר ההבנה של שר הביטחון מה המשמעות של חוסר שמירה על טריטוריה, אך מדאיג לא פחות מכך, הוא חוסר ההבנה של פוליטיקאים רבים וחלקים נרחבים בציבור הישראלי – עד כמה בני גנץ מסוכן לביטחון", הוסיף דויטש.
מנש שמואלי, רכז יו"ש בתנועת רגבים:, מסכם "הפיגוע בערב שמחת תורה ואירועים ביטחוניים רבים מוכיחים שוב ושוב את הקשר בין ההפקרות הפושעת של מדינת ישראל אל מול הבניה הבלתי חוקית הפלסטינית לבין העליה בטרור. שוב ושוב אנו רואים כיצד המערכה על שטחי C ובעצם על דמותה של מדינת ישראל כולה משתוללת בשטח ומתבטאת פעם בטרקטור ולבנים ופעם בירי ומטענים." וממשיך, "אנו עוקבים שנים אחר ההשתלטות הפלסטינית על שטחי C ונאבקים במישור המשפטי והמדיני לשינוי המצב. בתקופה האחרונה אנו וכן מחלקות הקרקעות במועצות ותושבים פעילים זיהינו החמרה במצב. הדו"ח החדש מאשש את התחושות ומוכיח במספרים: קצב הבניה הפלסטיני זינק באופן מטאורי בשנה האחרונה".

הערבים שמחפשים הנהגה אוהבת ישראל

הערבים שמחפשים הנהגה אוהבת ישראל

סעודת איפטאר בשומרון: כעשרים שייחים ומנהיגים מוסלמים, מהנגב ומהרשות הפלסטינית,…
משבר הפליטים היהודים

משבר הפליטים היהודים

אלפי פליטים הגיעו ארצה מאז פרצה לפני כשבועיים המלחמה בין…
כשהאדמה רועדת מתחת לרגליים

כשהאדמה רועדת מתחת לרגליים

רעידות האדמה הנוספות שהתרחשו בשבוע שעבר בבית שאן ובמקומות נוספים…