חינוך מיוחד הוא כבר מזמן לא ביטוי שהחברה נרתעת ממנו. להיפך. נראה שיש יותר ויותר מקום בלב האוכלוסייה להכלת ילדים ואנשים עם צרכים מיוחדים וישנו נסיון גדול לשלבם במערכת הכללית כשווים בין שווים.
״עמותת ״יד לילד המיוחד״ שואפת להסרת מחסומי החברה כלפי השונה״, כך נכתב בעמוד הראשי של אתר העמותה.
״עמותת ״יד לילד המיוחד״ שואפת להסרת מחסומי החברה כלפי השונה״, כך נכתב בעמוד הראשי של אתר העמותה.
״הכל התחיל מתוך צורך פנימי בתוך תנועת חב״ד״, אומר הרב מנדי בליניצקי, מנכ״ל ומייסד העמותה. ״חב״ד מתעסקת עם כולם ונותנת מענה לכל יהודי באשר הוא בכל פינה בעולם. לאור ילודה גבוהה של ילדים עם צרכים מיוחדים בתנועת חב״ד נוצר צורך במקום שמסייע למשפחות בהתמודדות היומיומית. הדבר התחיל עבור הקהילה והפך למשהו ארצי שמשרת את כל האוכלוסייה״.
עמותת ״יד לילד המיוחד״ מטפלת ותומכת בעשרות אלפי משפחות של ילדים עם צרכים מיוחדים בשנה. העמותה, שנוסדה לפני 17 שנים, על ידי סבו של הרב בליניצקי – הרב שלמה מיידנצ׳יק ז״ל – נותנת מענה לכלל גווני האוכלוסייה.
״הגעתי לתחום בעקבות סבי, זכיתי להיות יד ימינו בעבודתו הציבורית״, מספר הרב. ״הוא עבד בלילות כנהג קטר רכבת משא, ובימים, במקום ללכת לישון, היה עושה את העבודה הנפלאה של סיוע לחלשים בהתנדבות״. כשאני שואלת מתי סבו היה ישן, הוא מחייך ואמר ש״בין לבין״.
הרב בליניצקי עם יו״ר העמותה האלוף במיל׳ גבי אופיר וחברת נשיאות העמותה ליהיא לפיד
3000 טיפולים פרטניים בחודש
העמותה מטפלת בילדים שנמצאים על הרצף האוטיסטי או כאלו עם מוגבלות שכלית. ישנם אתגרים לא פשוטים בתחום הזה ולעמותה מגוון פרויקטים שהיא מבצעת.
״בישראל יש בעיה אמיתית בהענקת טיפולים פרא רפואיים או רגשיים בגילאים צעירים, ודווקא בגילאים אלו ניתן לקדם יותר את הילדים״, טוען הרב. לכן, הקימה העמותה את רשת מרכזי טיפול ״רגש״. המרכז הגדול נמצא בבית דגן. ישנה גם חוות סוסים טיפולית בצפרייה.
אלו טיפולים שהמדינה לא מממנת?
״המדינה מממנת חלק מהטיפולים אבל קופות החולים נותנים לאנשים להמתין שנתיים והילד בנתיים גדל ולא מתפתח. גם ילדים עם בעיות קלות כמו לקויות למידה ובעיות רגשיות מגיעים אלינו ואנחנו מקדמים אותם״.
בעמותה ניתנים מעל ל – 3000 טיפולים פרטניים בחודש. רובם מסובסדים על ידי קופות חולים, אך הקמת המרכזים והחזקתם נעשים על ידי ״יד לילד המיוחד״. כעת נמצא בשלבי תכנון מרכז גדול במושב זיתן, בתקווה שייפתח בעוד כשנתיים.
בנוסף מחזיקה העמותה מלונית בחיפה. זו מלונית נופש שנועדה לתת חופשות לילדים על הרצף האוטיסטי בעיקר בסופי שבוע. ״כשלהורים קשה להחזיק את הילדים בבית, הם מגיעים למלונית ללא ההורים ונשארים עם צוות מתנדבות שנמצא איתם״, מספר הרב. לא לילדים בלבד
אמנם נכון שעיקר ההתרכזות היא בילדים, אך גם להורים נעשות פעילויות מיוחדות. ״ההורים לא הוכשרו מעולם לגדל ילד עם צרכים מיוחדים״, טוען הרב, ״אנחנו עורכים להם פעילויות העצמה, ימי עיון, שבתות בבתי מלון לזוגות או רק לאימהות או רק לאבות, בהם הם צוברים כוחות ורוכשים ידע״.
בהקשר נוסף להורים ישנו ״פרוייקט בר מצווה״: ״אנחנו מאתרים הורים שלא יודעים איך לחגוג את האירוע לילד שלא תמיד מדבר או מתקשר. אני משכנע אותם לא לוותר על האירוע ועורך אותו בעצמי״.
איך באמת נערך האירוע?
״יש עלייה לתורה, זורקים סוכריות, ריקודים – הכל כדי שיחוש כמו כל ילד ולא יפספס את האירוע המשמעותי בחייו. יש לי נסיון של 15 שנים, מאות ילדים עברו תחתיי, גם ילדים שלא דיברו – עלו לתורה בשפת הסימנים, ילדים שלא יכולים לקום מכיסא הגלגלים – אנו מנגישים עבורם את העלייה לתורה״.
העמותה גם מאכלסת בנס ציונה דירת אימון לצעירים עם צרכים מיוחדים אשר מתאמנים בה לקראת היציאה מהבית. ״הם חווים איך זה לגור מחוץ לבית. בהמשך אנחנו מנהלים את הדיור ממש מחוץ לבית – יש לנו 7 וילות בקריית מלאכי, בהם הם דרים. ביום הם יוצאים לתעסוקה או לשירות צבאי, ואחר הצהריים ובלילה יש צוות שנמצא איתם כל הזמן״.
הטובים לצה״ל
תוכנית ״גדולים במדים״ היא תוכנית הדגל של העמותה. ״זו תוכנית מהפכנית שנועדה לקחת צעירים שצה״ל נתן להם פטור אוטומטי בשל המוגבלות שלהם ולשלב אותם בצבא. כתוצאה מהפטור הם סופגים סוג של קיבעון לתיוג שלהם כ״אוטיסט״ או ״מוגבל״, כי זה מה שהם שמעו עד אותו רגע, ואז הם מקבלים אישור סופי שהם לא חלק מהחברה״, אומר הרב.
״האמת היא שהם רוצים לתרום, להיות שווים בין שווים ולהוכיח שהם מסוגלים. בשנת 2013 התוכנית הפכה לתוכנית ארצית המתנהלת בצורה מקצועית ונותנת מענה לכמות גדולה של צעירים עם צרכים מיוחדים שרוצים להתגייס. העמותה לא עוזבת אותם לרגע. הצבא פותח את שעריו בתנאי שהעמותה תעניק להם את המעטפת מקצועית שהם זקוקים לה. אנו מסיעים אותם ומלווים עם מדריכים ועובדים סוציאליים, על מנת שיהיו אפס תקלות ושיהיה להם שירות משמעותי שמקדם אותם ברמה האישית, כי הם צוברים שם כישורים חברתיים יותר מבכל מקום אחר״.
הצעירים משרתים בכל היחידות בצה״ל, והכל תלוי ביכולותיהם. ״אנו לא מסתכלים על המוגבלות, אלא על היכולת. יש להם מוטיבציה בשמיים. כיום כל מפקדי צה״ל מבקשים שנשלב אצלם קבוצות כאלו כי הם הופכים מנתרמים לתורמים. הבסיס מרוויח מהם המון״.
גם צעירים מהמגזר הלא יהודי משולבים בפרויקט. ״בתחום החינוך המיוחד יש משהו מאחד, זו התמודדות שדומה אצל כולם, לכולם אותם קשיים״.
אתם מהווים דוגמא לשאר המדינות בעולם בתחום החינוך המיוחד.
״מדינת ישראל מהווה ״אור לגויים״, פשוטו כמשמעו. מדינות מגיעות ללמוד מאיתנו איך משלבים אנשים עם צרכים מיוחדים בארגונים לאומיים. היינו עם חיילים באו״ם, אנו מסתובבים איתם בהרצאות ברחבי העולם והדבר מהווה ערך הסברתי אדיר למדינת ישראל ולצה״ל. מראה את הפנים הכי יפות שלנו כחברה״.
ומה הלאה? בכנס האחרון שערכה העמותה ביקש הרמטכ״ל אביב כוכבי להכפיל את המספרים של חיילי ״גדולים במדים״. ״אנחנו עובדים על זה״, אומר הרב בליניצקי, ״לאחרונה הצטרף אלינו ראש המוסד היוצא יוסי כהן שהתמנה לנשיא העמותה, וביחד עם היו״ר הותיק האלוף במיל׳ גבי אופיר, מתהווה כח משמעותי להרחבת פעילותינו בעזרת השם״.