בקול רב

להיות פתוח

הרב יוני לביא

אם מישהו יכנה אותך ׳סגור׳ או ׳מקובע׳ – תיעלב.

ובכל זאת להיות פתוח באמת זה אחד האתגרים הגדולים בחיים

להיות פתוח זה לדעת שבית ספר מסתיים בגיל 18 אבל הלימודים אינם מסתיימים לעולם. החיים עצמם הם המוסד החינוכי הטוב ביותר, וכל אירוע או מפגש עשוי להיות שיעור מעולה שכדאי להקשיב לו. 
להיות פתוח זה להיות הכי מתוכנן בעולם ולנהל יומן מדויק. 
ובכל זאת לזכור שגם לאלוקים יש תכנונים. 
שוב ושוב מתברר שבהתנגשות בין הלו״ז שלי ללו״ז שהוא תכנן לי – שלו תמיד מנצח. 
להיות פתוח זה להאמין שטוב שכך. 
להיות פתוח זה לפגוש מכר ברחוב, לשאול אותו ׳מה שלומך?׳ או ׳מה נשמע?׳, ובאמת להתכוון לשמוע ממנו: ׳מה שלומו׳ ו׳מה נשמע איתו׳.
להיות פתוח זה לפגוש אדם חדש ולא לאפשר למערכת התיוג האוטומטית שבראש שלי לסמן אותו בתוך 0.2 שניות כשמאלני / מתנחל / חרדי / דתי (לייט/תורני/חרד״לי…) . 
להיות פתוח זה להבין שכל אדם הוא עולם שלם של מחשבות ורגשות, תכונות ויכולות ולא ניתן לכווץ אותו לתגית של מילה או שתיים. 
וכן, יש אנשים מ-ד-ה-י-מ-י-ם בכל המגזרים.
להיות פתוח זה לנהל שיחה עם פועל ייצור שלא סיים תיכון או מוכר בשוק שאומר ״שתי אבטיחים״ ולא להתנשא עליהם. 
להיות פתוח זה להסתכל לעומק ולחפש את האוצרות הטובים שיש בעומד מולי ולזכור: ״איזהו חכם? הלומד מכל אדם״ (אבות ד,א)
להיות פתוח זה להיות רחב אופקים ולצרוך את תרבות העולם – תיאטרון, מוזיקה, ספרות, קולנוע – אבל לעשות זאת בביקורתיות ובהחלטה מושכלת מה להכניס פנימה ומה להותיר בחוץ. 
להיות פתוח זה להשתמש באינטרנט וברשתות החברתיות ולהיחשף דרכן למידע רב, אבל לעשות זאת דרך גלישה מסוננת.
להיות פתוח זה להכיל מגוון עשיר של טוב מכל מה שיש לעולם להציע, אבל להיזהר מלהיות ׳פח זבל׳ שהכול נזרק לתוכו.
להיות פתוח זה לחשוב איזו מין בת זוג אני מחפש, אבל לקחת בחשבון שייתכן שבת הקול הכריזה על מישהו בסגנון אחר לגמרי, ועדיין נהיה נורא מאושרים ביחד.
להיות פתוח זה לצאת מהבית לדייט עם הבחורה ה-135 ולדעת שאצטרך שוב לספר על עצמי, היכן גדלתי ומה עשיתי בצבא, ועדיין להאמין שהגברת שעוד רגע אפגוש עשויה עוד השנה ללבוש שמלת כלה ולעמוד תחת החופה לצד בחור קורן מאושר שקוראים לו אני. 
להיות פתוח זה לפתוח שוב את הסידור כדי לומר את התפילה שאמרתי אתמול ושלשום ולפני שנה, ולנסות למצוא באותן המילים טעם חדש. להיות פתוח זה להביא את עצמי פנימה ולהאמין שמה שקורה פה אינו סתם דקלום טרחני אלא מפגש חי עם ריבונו של עולם.
להיות פתוח זה לקרוא עוד פעם את פרשת ויגש (או כי תשא, או צו או תזריע- מצורע) ולחפש במילים העתיקות הארות חדשות. לחשוב איפה הפרשה מדברת עלי ועליך ומעניקה לנו השראה כיצד לחיות נכון וטוב יותר את חיינו היום.
להיות פתוח זה להיות בעל דעה מוצקה בנושאים רבים, ויחד עם זאת להיות מוכן לשנות אותה אם יתברר לי שטעיתי.
להיות פתוח זה לא לשמור בלב. זה להבין שבעיות לא נפתרות כשמתעלמים מהן ואם מבליגים או מדחיקים יש סיכון שבשלב מסוים הכול יתפרץ. 
להיות פתוח זה לחלוק ולשתף מתוך אמונה שלא סתם ריבונו של עולם נתן לי משפחה אוהבת והקיף אותי בחברים טובים. ״דאגה בלב איש ישיחנה״ (משלי יב,כה).
להיות פתוח זה להיות מוכן לפנות לעזרה מקצועית בעת הצורך. זה להבין שכמו שכשכואבת השן הולכים לרופא שיניים, כך כשכואבת הנפש הולכים לפסיכולוג. ולא, זה לא אומר שאני ״חולה נפש״.
להיות פתוח זה להביא ילדים לעולם ולרצות שיגדלו ויתחנכו בדרך שאני מאמין בה, אבל להבין שהם לא אני ואלוקים נתן להם אופי משלהם ובחירה חופשית לצעוד במסלול שונה, בדיוק כמה שאני איני העתק של ההורים שלי ובכל זאת יצאתי לא רע בכלל.
להיות פתוח זה ללכת בדרכו של הבורא שהיה לו באמת הכול ובכל זאת ׳נפתח׳ לברוא עולם חדש עם אינספור יצורים שלא תמיד מתנהגים כמו שצריך ובכל זאת הוא מקבל אותם באהבה וממשיך להעניק להם חיים והזדמנויות. ■
הרב יוני לביא מראשי ארגון קהלים ומרבני ברקאי

עוד במדור זה

זהירות: נגיף האמיתות הכוזבות

זהירות: נגיף האמיתות הכוזבות

יש‭ ‬מחלה‭ ‬מסוכנת‭ ‬והיא‭ ‬פוגעת‭ ‬בכולנו‭: ‬נגיף‭ ‬האמיתות‭ ‬הכוזבות‭.‬ הוא‭…
50 מתנות לחיים-2

50 מתנות לחיים-2

בשבוע שעבר חלקנו כאן 25 תובנות לחיים. רגע לפני סיום…
50 מתנות לחיים

50 מתנות לחיים

1. לדעת לאן –‭ ‬הוויז‭ ‬מסביר‭ ‬מעולה‭ ‬איך‭ ‬להגיע‭ ‬ליעד‭…
ורבי שמעון היה אומר

ורבי שמעון היה אומר

אלף‭ ‬ותשע‭ ‬מאות‭ ‬שנים‭ ‬חלפו‭ ‬מאז‭ ‬ימי‭ ‬התנא‭ ‬הקדוש‭ ‬רבי‭…
התחילו בקטן... סיימו בענק

התחילו בקטן... סיימו בענק

ידעתם‭ ‬שאלברט‭ ‬איינשטיין‭, ‬הפיזיקאי‭ ‬הגאון‭, ‬לא‭ ‬דיבר‭ ‬עד‭ ‬גיל‭ ‬שלוש‭,…
עצמאות בשבילי

עצמאות בשבילי

את‭ ‬שואלת‭ ‬למה‭ ‬אני‭ ‬כל‭-‬כך‭ ‬שמח‭ ‬ביום‭ ‬העצמאות‭? ‬למה‭ ‬אני‭…
׳אחים בכורים׳ או ׳בנים מוחלפים׳? האמת על יחסי ישראל והוותיקן

׳אחים בכורים׳ או ׳בנים מוחלפים׳? האמת על יחסי ישראל והוותיקן

1. מיסיון, אינקוויזיציה ו״הברית החדשה״ הפריצה‭ ‬הגדולה‭ ‬של‭ ‬הנצרות‭ ‬התרחשה‭…
לבד... אבל איתו

לבד... אבל איתו

זה‭ ‬קרה‭ ‬בדיוק‭ ‬לפני‭ ‬5‭ ‬שנים‭. ‬מגפת‭ ‬הקורונה‭ ‬השתוללה‭, ‬ופסח‭…
מה באמת קרה בפסח? שש עובדות מפתיעות על חג המצות

מה באמת קרה בפסח? שש עובדות מפתיעות על חג המצות

1. מלך החגים פסח‭ ‬הוא‭ ‬החג‭ ‬היהודי‭ ‬הראשון‭, ‬היחיד‭ ‬בו‭…
טלפון חכם? רק עם הסכם חכם!

טלפון חכם? רק עם הסכם חכם!

קרה‭ ‬כאן‭ ‬דבר‭ ‬מוזר‭. ‬בעולם‭ ‬שבו‭ ‬לכל‭ ‬דבר‭ ‬עוצמתי‭ ‬יש‭…
כשהבוט מלמד אותך להיות בן אדם

כשהבוט מלמד אותך להיות בן אדם

ומה‭ ‬אם‭ ‬הייתי‭ ‬אומר‭ ‬לכם‭ ‬שהטכנולוגיה‭ ‬שאנחנו‭ ‬מפתחים‭ ‬יכולה‭ ‬ללמד‭…
טרפת משלוחי המנות -מה עושים?!

טרפת משלוחי המנות -מה עושים?!

איך‭ ‬קרה‭ ‬שמצווה‭ ‬מתוקה‭ ‬וקלה‭ ‬ליישום‭ ‬מחוללת‮ ‬מחול‭ ‬שֵׁדִים‮ ‬מלחיץ‭ ‬ומעיק‭?‬ איך‭…
פורים? לא מה שחשבתם!

פורים? לא מה שחשבתם!

ארבע קושיות שייכות לפסח, אבל האמת היא שבפורים יש הרבה…
המדריך להורים: איך עונים לילדים על שאלות מביכות?

המדריך להורים: איך עונים לילדים על שאלות מביכות?

הם סקרנים, אין להם טקט והם מתקילים אותנו בשאלות שגורמות…
להיות כמו עץ

להיות כמו עץ

בט״ו בשבט חגגנו עם העצים. אבל האם הקשבנו למה שהם…
לדבר על הכל:המדריך להורה הנבוך

לדבר על הכל:המדריך להורה הנבוך

‮"‬אמא‭, ‬למה‭ ‬דוד‭ ‬חיים‭ ‬לא‭ ‬מגיע‭ ‬יותר‭ ‬לשבת‭?‬‮"‬‭ ‬שואלת‭ ‬מיכל‭…