דני דנון
חירות מדינית
לכבוד חג הפסח, חג החירות, כתבתי עבור קוראי "גילוי דעת" עשר נקודות המהוות מבחינתי את היציאה מעבדות מדינית – לחירות.
חיזוק כוחות הביטחון – יש לשמר את היכולת שלנו להגן על עצמנו. בריתות הן חשובות אך אסור להיות תלויים באף אחד.
הקשבה – עלינו להקשיב יותר לאיומים של האויבים שלנו מאשר להבטחות של בעלות בריתנו.
ייצוא – הגדלת הייצוא הטכנולוגי מישראל למדינות מתפתחות. אני פועל להביא משלחות של מנהיגים מכל העולם לישראל.
יהדות התפוצות – כיו"ר הליכוד העולמי, אני פועל לחיזוק הקשר של מדינת ישראל עם יהדות התפוצות.
שיח – שינוי השיח בזירה הבינלאומית. מהתנצלויות לשיח על הזכויות שלנו בארץ ישראל.
דת ומסורת – המסורת היהודית היא לא מכשול אלא מנוף ליצירת קשרים וחיזוק בריתות. בכל מפגש מדיני אני מדגיש את הקשר לדת ולמסורת.
האו"ם – כאשר הייתי שגריר ישראל באו"ם נבחרתי לנציג הישראלי הראשון לעמוד בראשות ועדת המשפט של האו"ם. יש תמיכה במדינת ישראל אך צריך לפעול שהיא תבוא לידי ביטויי גם בצורה פומבית.
אנטישמיות – מאבק נחוש מול גלי השנאה והאנטישמיות. ברור לנו שתופעות נלוזות אלו לא ייעלמו מן העולם, מדובר במאבק מתמשך.
איראן והסכם הגרעין – לא לפחד להתנגד בצורה פומבית להסכם המסוכן המתגבש עם איראן, יש לעמוד מול אומות העולם ואל מול הסכנה שהסכם זה מביא לא רק לישראל אלא לכל העולם.
ירושלים – בפסח אנו מברכים "בשנה הבאה בירושלים" – חלמנו אלפי שנים לחזור לירושלים, ירושלים הייתה ותישאר לעולם בירתנו הנצחית, לא נחלק אותה לעולם.
משה רוזנבלום
מישהו לרוץ איתו
עד לפני שבע שנים שקלתי 20 קילו יותר ממשקלי כיום, התנשפתי בעליות ובמדרגות, סבלתי משפשפות, הייתי בחור עייף והרבה פחות חיוני ושמח.
התחלתי לרוץ בגיל 34, בעיקר בזכות הדחיפה של אשתי אפרת. בהתחלה רצתי ריצות קצרות ואיטיות ושילבתי הליכה, לאט-לאט התחלתי לרוץ ריצות ארוכות יותר, המהירות השתפרה, המשקל התחיל לרדת (בשילוב כמה שינויים בתזונה) והביטחון עלה.
בשל הפעילות הגופנית וזרימת הדם המוגברת בעקבותיה, נעשיתי ערני יותר במהלך היום, המדדים הרפואיים השתפרו ובעיקר הפכתי לאדם שמח ומאושר והחלטתי שאני רוצה להעביר את מה שאני עברתי – לאחרים.
יצאתי לקורס מאמני ריצה וכושר רפואי במכון וקסלר ומאז ב"ה אני מאמן באזור בנימין עשרות רבות של מתאמנים – ילדים, נוער ומבוגרים. בשנתיים האחרונות אני מורה לחינוך גופני של 12 כיתות ז'-ח' ומאמן קבוצת כושר קרבי בכיתות ט-י"ב בישיבת בני עקיבא מטה בנימין.
ארגון הבריאות העולמי קבע כי כדי לשמור על בריאותנו אנו מחויבים לבצע פעילות אירובית וחיזוקים לגוף במהלך השבוע בשילוב תזונה בריאה ומאוזנת. ההמלצה היא לכולם. ילדים, נוער ומבוגרים. הפעילות הגופנית גורמת לירידה ברמות הסוכר, תורמת ללחץ דם תקין, למניעה של מחלות לב וסוגי סרטן, לשיפור מצב הרוח וכמובן לירידה במשקל. רבים ממתאמניי ותלמידיי יכולים להעיד על שינוי אורח חיים של ממש ושיפור מדדים רפואיים, חיזוק פיזי ואף מנטלי.
אלה הטיפים הכי חשובים שלי לאדם שרוצה להתחיל להתאמן ולשמור על שגרת אימונים ואורח חיים בריא לאורך שנים:
הדרגתיות – תופעה ידועה אצל אנשים שרוצים להתחיל להתאמן – נועלים נעליים, יוצאים לריצה מהירה ולאחר מספר דקות תופסים את המותן, מפסיקים לרוץ ומחליטים שריצה זה לא בשבילם. לכן, צריך לרוץ בקצב נוח ולשלב הליכה לפי הצורך ולאט-לאט להעלות מרחקים, זמני ריצה. מאימון לאימון הכושר האירובי ישתפר, המרחק יגדל והמהירות תתגבר. אי אפשר לקפוץ ישר למרתון ואדם שינסה לעשות קיצורי דרך עלול לסבול מפציעות.
ריצה עם חבר/בן משפחה/קבוצת ריצה – אדם שיש לו שותפים לאימונים יהנה יותר במהלך האימונים. אם קבעתי לצאת לאימון עם חבר, הסיכוי שאצא לאימון גדל משום שלא ארצה לאכזב אותו.
קביעת לוח זמנים שבועי – כדאי לשבת על יומן כל שבוע, גם עם בן או בת הזוג ולתכנן את זמני האימונים. כאשר הלו"ז קבוע מראש יש פחות הפתעות, יש לנו מסגרת קבועה ויותר קל לנו לצאת לאימונים.
יעדים ומטרות – הציבו לעצמכם יעד ישים. אפשר גם מרוץ שאליו תתכוננו וייתן לכם טריגר מעולה לאימונים.
קבוצת וואטסאפ של חברים מפרגנים – ממליץ לפתוח קבוצה עם חברים מפרגנים שבה תוכלו לשתף בהתקדמות שלכם, והחברים יפרגנו וייתנו לכם פידבקים חיוביים דבר שישפר אתכם בוודאות.
פעילות גופנית ספונטנית – ממליץ לאסוף ולספור צעדים במהלך היום בעזרת אפליקציות שונות. כל תזוזה היא רווח נקי.
הצגתי כאן מספר טיפים, אולם אם צריך לסכם את כל התורה על רגל אחת: רצון לשינוי והתמדה לאורך זמן יובילו אתכם להגשמת חלומותיכם לאושר ולחיוניות. אסים עם דברי הרמב"ם, ראשי תיבות בריאות: בולם רוגזו יאכל כפי צורכו וירבה תנועתו.
אני מזמין את כולכם לצאת למסע אישי ומאמין שהכול אפשרי. אם אני הצלחתי, כולם יכולים.
משה רוזנבלום, בן 41 מפסגות, נשוי לאפרת ואב לשישה. משה הוא מרתוניסט, מאמן אישי, מאמן קבוצות ריצה וכושר למבוגרים נוער וילדים ומאמן קבוצת כושר קרבי לפני גיוס. בנוסף משה מורה לחינוך גופני בישיבת בנ"ע מטה בנימין.
אמונה זברג
חירות כלכלית
כולנו רוצים לצאת לפנסיה מוקדם. כולנו רוצים לטייל בלי לעשות חשבון. למי לא בא להסתובב בקניון ופשוט לחזור הביתה עם מלא שקיות? לכולנו. עד שמגיע פירוט האשראי או הטלפון מהבנק.
לאלו שמוכנים להשקיע ריכזתי מספר טיפים מעשיים ליציאה מעבדות לחירות פיננסית. איך מתחילים? הצטרפו אלי, תעקבו אחרי הרשימה ואתם בדרך הנכונה.
רכב
רכישה או ליסינג? מה עדיף? כל משפחה יש לה את הצרכים שלה כמו 5 או 7 מקומות, מרחק מהעבודה והאם רכב אחד בבית או יותר. כך שהשאלה הזו מאוד אינדיבידואלית.
חשוב לזכור דבר אחד בקניה: רכב הוא לא נכס! ערכו בדרך כלל יורד ולכן מאוד מומלץ להחזיק רכב שאתם באמת צריכים. רק בשביל האנקדוטה, זה המקום לספר על קולגה שנוסע ברכב משנת 2,000 כי פשוט הוא משקיע את כספו בנכסים אמיתיים ולא מרגיש צורך לוותר על דירה בשביל רכב.
בית
קניית בית – "לא יודעים איפה רוצים לגור", "שמעתי שכדאי להישאר בשכירות", "אני בכלל זכאי מחיר למשתכן", "מחכה שתהיה ביישוב שלי תכנית לבנים ממשיכים", וכו'.
ניסיון העבר מראה שלשבת על הגדר לא מביא רווח כלכלי בתחום של קניית בית. אם יש לכם הון עצמי מספיק (כיום סביב ה-250,000) ואתם לא בדרך לקנות את בית חלומותיכם, דירה להשקעה יכולה להיות עבורכם מקפצה כלכלית משמעותית.
אם אין לכם עדיין הון עצמי מספיק, שבו לבנות תכנית ברורה שתרד עד לפרטים מה אתם עושים מחר בבוקר להגדיל את ההון שלכם.
נופש
השוואת מחירים – בדיקת והשוואת מחירים היא לא קמצנות. תשאלו ותבדקו. תסגרו מראש ונסו ללכת על תאריכים פחות מבוקשים כך תוכלו לעשות עם תקציב החופשה יותר פעילויות או יותר לילות בנופש. פתחו גם את הראש לגבי אוהל מדורה וקופסאות שימורים
אם לא תגיעו לאילת בחנוכה לא יציאו אתכם מהמזגר.
חינוך
לא חוסכים בחינוך – על זה חשבתם לחסוך? לא אצלי. זו ההשקעה אמיתית.
אגב, חינוך כלכלי הילדים לא יקבלו בשום מוסד לימודים אז קחו אותם לבנק ושתפו אותם בנושאי כלכלת הבית, קניות ועוד. בהתאם לגיל למדו אותם להתנהל עם הכסף שיש להם, זה שווה להם זהב.
מנויים
באמת צריך אותם? לא צריך סדר פסח. מספיק מעבר זריז על פירוט האשראי כדי לגלות חיובים קבועים שכבר אין בהם צורך. סכום קטן ועוד סכום קטן נהפך לסכום גדול.
במקום להוציא הרבה על דברים שלא באמת חשובים לכם, כמו הוראת קבע שלא נעים לכם לבטל, עם הסכום הגדול אתם יכולים להפוך את הכסף הזה למשהו משמעותי עבורכם.
אפיקומן
סכום כסף מפתיע – נכנס לכם סכום בהפתעה? קיבלתם מזומן מסבתא? זרקו את זה לקופת החיסכון. מתעלמים ומתקדמים מהסכום שנכנס בהפתעה, מניסיון הגישה הזו מביאה אנשים לחסכונות ענק.
בלת"מ
בלתי מתוכנן – לכולנו נעים להתעלם ממנו, אבל כשהוא מגיע ביחד עם הוצאות של חגים או קיץ זה כבר הרבה פחות נעים.
תמיד יהיה בלת"מ כלשהו. לכן, צרו קופה שמיועדת למקרים חריגים באמת (טיול לחו"ל זה לא בלתמ לדוגמה) וכך לא תהיו תלויים בבנק או גורם אשראי שידרוש מכם תשלומים חודשים.
קניות
נהלו את ההוצאות – ההוצאה הכי נזילה, ואפשר תמיד לשחק איתה לטוב ולרע. רוצים לשנות את ההוצאה? שימו לב מה אתם צורכים, והאם באמת צריך את הכול.
איפה אתם עושים את הקניות? יש פערים משמעותיים בין החנויות. כמה פעמים אתם מגיעים לסופר בחודש? כמעט כל כניסה קטנה היא כבר בשלוש ספרות.
בעיקר – אל תעקבו אחרי הקניות, תנהלו אותם.
ערכים כלכליים
שחררו את המושג מותרות – תבחרו על מה להוציא בהתאם למה שמהווה ערך משמעותי יותר עבורכם. והסכימו לוותר על מה שפחות.
עוד דבר קטן לסיום: זה לא משנה אם המשכורת שלכם 9,000 או 30,000 שקלים בחודש, משנה יותר איך אתם מנהלים את הכסף שיש לכם.
עם התנהלות נכונה אתם יכולים להגיע לפסגות חדשות.
חג חירות שמח!
חדוה והרב עזריאל אריאל
לא קונים ויתורים בזוגיות
אצלנו לא קונים ויתורים
אחת ההדרכות לזוגות צעירים לפני החתונה היא לוותר. מיד נגיע למקרה בו נפגשנו במהלך אחד הטיפולים שלנו, אך קודם לכן נפתח בכך שנדגיש כי הוויתור הוא ביטוי לאהבה, לרגישות לזולת, ולכל המידות הטובות הנחוצות לכל זוג הבונה את ביתו. יחד עם זאת, ״אין לך מידה טובה בעולם שאין הקיצוניות מזיקתה״. יש ויתור ויש ויתור. יש ויתור מועיל ויש ויתור הרסני.
אהבה – אין פירושה להתחבר למישהו שהוא בדיוק כמוך. האתגר הגדול של הזוגיות הוא חילוקי דעות שעלולים להביא למשבר.
השוני הוא עצום, גם כאשר מדובר בבני זוג הרואים את עצמם ׳מתאימים׳ מאד. כשהקב״ה ברא את האישה מצלעו של האיש, הוא לא הגדיר אותה רק כ׳עזר׳ אלא גם ׳כנגדו׳. כדי לחיות באהבה, יש למצוא את הדרך להגיע להסכמה מתוך מצב של אי הסכמה.
בגישור, אף אחד לא מוותר על עצמו ולא הרסני כלפי השני. הכול נתון למו״מ. התוצאה היא של ׳שני מנצחים׳ האוהבים את עצמם, אוהבים זה את זו ואוהבים את הזוגיות שלהם.
גישור זוגי משולש
הכותרת נראית כמו ״ריבוע עגול״; אבל נמחיש את זה דרך מעשה שהיה.
הגיע אלינו זוג נשוי מספר חודשים, הם לא מצליחים להגיע להסכמה היכן להיות בראש השנה. כל אחד מבני הזוג הביע את עמדתו ואת נימוקיו, ביקשנו מן האישה לשתף אותנו בצורך הרגשי שלה, והיא אמרה בפשטות: ״אני מתגעגעת לחג בבית ההורים״. פנינו אל הבעל וביקשנו להבין את הצורך הרגשי שלו. וכאן נפלה הפתעה, כאשר הוא אמר לאשתו: ״ואני רוצה אותך״. בתשובה לשאלתנו הוא אמר: ״יומיים של חג, בהם את כל הזמן מדברת עם אמך ואחיותייך יגרמו לי להרגיש מאוד בודד״.
המגשר הקלאסי מנסה לשים בצד את העמדות בהן מתחפר כל צד ולהתמקד בצרכים הרגשיים של כל אחד מהם. ואז, כאשר מסיטים את הדיון מן העימות אל מה שעומד מאחוריו, וכל אחד מרגיש איך הצד השני מקשיב לו באמת ומכיר בצורך שלו – משהו בלב משתחרר ונפתח לפתרון יצירתי. אולם כאשר מדובר בזוג נשוי, יש מקום לצעד נוסף, שכדי להסביר אותו נחזור לסיפור שלנו.
לא הסתפקנו בתשובות שנתנו וחזרנו ושאלנו אותם: ״ומה הזוגיות שלכם צריכה?״. לא קל היה להם לצאת מתוך הקונכייה הפרטית ולהיכנס לשאלה כבדה זו. אולם באווירה הטובה שנוצרה הם ניאותו לכך. ״לזוגיות שלנו הכי חשוב שנהיה בחג ביחד״ – אמר הבעל. ״לזוגיות שלנו הכי חשוב ששנינו נרגיש טוב עם ההחלטה שנקבל״ – הוסיפה האישה. ואנו ראינו על פניהם את ההתרככות ואת הנכונות לעשות צעד משמעותי זה לקראת זו.
במהלך טיפול אנחנו נוהגים להציב כיסא ריק ליד בני הזוג ועליו דף גדול עם המילים: ״הזוגיות שלכם״. ולשאול: ״אילו היית הדובר של הזוגיות, מה היא היתה רוצה שתאמר בשמה?״. הסטת תשומת הלב מן ה׳אני׳ העומד בעימות עם ה׳אתה׳ אל ה׳אנחנו׳ מוציאה את הזוגיות לחירות. עם ה׳אנחנו׳ לא ניתן להיות בעימות, כי ה׳אנחנו׳ אינו אלא ה׳אני׳ המורחב של כל אחד מאתנו. ל׳אנחנו׳ הרבה יותר קל לוותר מאשר ל׳אתה׳.
בסופו של הסיפור העלו בני הזוג רעיון יצירתי: למצוא דירה סמוכה לבית הורי האישה ולחלק את הזמן בין בית ההורים לבין הדירה הפרטית, כך שהאישה תחווה את החג בבית הוריה והבעל ימצא די זמן כדי לחוות את הקשר עם אשתו.
הצלחתם של בני הזוג לצאת מהקושי של חילוקי דעות אל תודעה משותפת של ׳אנחנו׳ מאפשרת חוויה של חירות בזוגיות ונקראת בעברית פשוטה: ׳אהבה׳. ■
חדוה והרב עזריאל אריאל
חדוה – עו״ס בכירה טיפול משפחתי וזוגי, הדרכת הורים
עזריאל רב הישוב עטרת, יועץ נישואין