מאיר דורפמן

הכנסת אורחים ב…אוטובוס

אוטובוס מבפנים
מאיר דורפמן
  1. נער צעיר לומד בגפו ביישובי גב ההר, נוסע מדי פעם ללמוד באחד הישובים. אוטובוס דן מקשר בין הישובים פעמיים-שלוש ביום, עובר דרך הממשל הצבאי בשכם. בישוב הר ברכה גרות אז ארבע משפחות, ביצהר הגדולה גרות שבע עשרה משפחות, ובתל-חיים (איתמר) כבר שמונה עשרה! האוטובוס נוסע כמעט ריק. על לב הנער מעיקה מדי פעם הבדידות. והנה לאוטובוס עולה אדם מבוגר, רובה עוזי על כתפו, בידו תיק ספרים ישן. האיש, צנום וגבוה, קולט שהיום יש עוד מישהו באוטובוס. בחיוך ובמאור פנים של הכנסת אורחים הוא ניגש אל הבחור המכונס בירכתי האוטובוס, שואל למעשיו, ופותח עמו בדיון בסוגיא במסכת שבה עוסק הנער. מסתבר שהאיש תלמיד חכם מובהק. הוא מתעניין בנער, מביע שמחה על המפגש, ומחזק, שהרי ״כל ישראל חברים״. הנער מוסיף לפגוש אותו מדי פעם בטרמפיאדות, באוטובוס, בבית המדרש בישוב אלון מורה, ולבו מתרחב.
    האיש הזה לא היה אליהו הנביא או מלאך, אבל אולי לא רחוק מכך. רבים פגשו את הרב בנימין הרלינג הי״ד רק ״על הדרך״. אלה לא נמנו על תלמידיו הרבים, על פקודיו, על שכניו, או על שותפיו לחינוך, להרבצת תורה ולבניין הארץ, אבל כל מי שפגש אותו, אפילו רק לרגע, ראה דמות מופת, למד ממנו שיעור ענק לחיים, במילים או אפילו בשתיקה. בילדותי שמעתי עליו סיפורים, אמרו שהסרגל עקום מאד ליד האיש הישר הזה, אבל רוב רובם של הסיפורים לא סופרו, וגם לא ייוודעו לאף אדם לעולם, משום שזו היתה דרכו. מעט מהמעט כונסו לפני מספר שנים לספר בשם ״איש ימינך״ (ולסרט בשם ״כי בא מועד״), שהוא לענ״ד ספר המוסר הטוב ביותר שנכתב בדור האחרון, על כל אחת מהמידות האנושיות. אי אפשר לקום מהספר הזה בלי ׳קבלות׳ של ערב יום כיפור, או לפחות של ערב הושענא רבה… קשה לקרוא בו יותר מכמה עמודים בלי זעזוע עמוק מהפער בין חיינו למעשה, לבין פסגות חיים שבן אנוש יכול להגיע אליהן.
  2. סיפור על צניעות, אהבת תורה וכבוד תורה: לפני כשמונה-תשע שנים נסעתי למקסיקו, כחזן, והתארחתי בבית מאד מרשים במידותיו, ודאי כפשוטו. היה שם שולחן ערוך (גם כפשוטו, לא הספר…) בפאר יוצא דופן. כשישבנו לסעודה, הבעתי את התפעלותי בפני בעלת הבית, זו שבישלה וניצחה על העובדים, ואמרתי לה שארוחה כזאת לא אכלתי זמן רב. בתגובה היא סיפרה: ׳לפני כמה שבועות היה אצלנו אורח גדול מארץ ישראל, הגראי״ל שטיינמן, במסע חיזוק לקהילות. התפתח ויכוח בין נשות הקהילה מי תזכה להכין את הסעודה לכבוד גדול הדור. הוחלט לחלק את העבודה בין נשות הקהילה, וכל אחת הכינה מאכל אחר. והנה נכנס הרב, יהודי צנום בגיל 98, נמוך קומה, 50 ק״ג, התיישב, והתבקש לברך ולאכול. הוא ראה את כל סוגי הבשרים, הסלטים, התוספות וכו׳ וכו׳ ולא הבין מה זה ומה עושים עם כל זה. אמרו לו שזה לכבודו. ראש הישיבה [וחניך תנועת המוסר] החל לצחוק. מה לו ולזה? בסוף, מכל זה הוא אכל תפוח אדמה אחד, מבושל׳. ואז היא סיימה בתרועת נצחון: ׳ואת תפוח האדמה הזה אני קילפתי!׳.

עוד במדור זה

וירא ישראל את היד הגדולה

וירא ישראל את היד הגדולה

01 גם בכותל מחכים לניסים לקראת‭ ‬שבת‭ ‬שירה‭ ‬ההתרגשות‭ ‬בכותל‭…
טיפות של ברכה

טיפות של ברכה

01 סעודת לויתן לצדיקים השבת‭ ‬הירושלמית‭ ‬הייתה‭ ‬גשומה‭ ‬וקרירה‭. ‬אך‭…
מהפכה שקטה

מהפכה שקטה

01 חזק חזק ונתחזק בסיומו‭ ‬של‭ ‬שבוע‭ ‬מבורך‭ ‬בגשמים‭, ‬הגיעה‭…
סודות הכותל המאחד

סודות הכותל המאחד

01 את אחי אנוכי מבקש צום‭ ‬י׳‭ ‬בטבת‭ ‬חל‭ ‬בין‭…
המבדיל בין אור לחושך

המבדיל בין אור לחושך

01 מעולם לא אמר אדם ׳צר לי המקום׳… ביום‭ ‬שישי‭…
אלפיים שנות פרסום הנס

אלפיים שנות פרסום הנס

01‭ ‬ הכותל לוחש את סוד הנס העננים‭ ‬שכיסו‭ ‬את‭…
אור איתן

אור איתן

01‭ ‬ אבד צדיק מן הארץ בערב‭ ‬שבת‭ ‬וישלח‭ ‬קיבלנו‭…
אמת ליעקב

אמת ליעקב

01‭ ‬ מי שחלם ומי שלחם ביום‭ ‬שישי‭ ‬הודעתי‭ ‬לחבריי‭…
הסליק של ר׳ אריה לוין

הסליק של ר׳ אריה לוין

01‭ ‬ וטף, למה באים? זה‭ ‬כבר‭ ‬הפך‭ ‬למנהג‭. ‬כשהילדים‭…
הגשם ישטוף ת׳דמעות

הגשם ישטוף ת׳דמעות

01‭ ‬שבת חיי שרה  כבכל‭ ‬שנה‭, ‬ככל‭ ‬שנקפו‭ ‬הימים‭ ‬לקראת‭…
למה זה צחקה שרה

למה זה צחקה שרה

01‭ ‬דמים בדמים נגעו  בי״ב‭ ‬חשוון‭, ‬בשבוע‭ ‬שבין‭ ‬פרשת‭ ‬לך‭…
הבט לברית

הבט לברית

01‭ ‬ לזרז את ביאת הגואל  מדי‭ ‬שבת‭ ‬פונים‭ ‬אלי‭…
גשם של אהבה

גשם של אהבה

01 מיום הכיפורים ועד ראש השנה  בחודש‭ ‬תשרי‭ ‬לא‭ ‬זכינו‭…
ונקם ישיב לצריו וכיפר אדמתו עמו

ונקם ישיב לצריו וכיפר אדמתו עמו

01‭ ‬ תשרי תשפ״ו בכותל  בשבתות‭ ‬של‭ ‬אלול‭ ‬ועשרת‭ ‬ימי‭…
התשובה של החורבה או - המסיבה שהתקלקלה 

התשובה של החורבה או - המסיבה שהתקלקלה 

01‭ ‬ בית כנסת החורבה על‭ ‬מה‭ ‬ולמה‭ "‬זכה‭" ‬בית‭…
אתם ניצבים כולכם לקבל פני משיח על הר הזיתים

אתם ניצבים כולכם לקבל פני משיח על הר הזיתים

01‭ ‬ כותל המזרח בשישי‭-‬שבת‭ ‬האחרון‭ ‬קרן‭ ‬אביה‭ ‬אירחה‭ ‬כדרכה‭…